Ελένη Παπασταματάκη

Τα βρώμικα παιχνίδια του Ερντογάν και η άδεια για τη Μονή της Παναγίας Σουμελά

εικόνα άρθρου: Τα βρώμικα παιχνίδια του Ερντογάν και η άδεια για τη Μονή της Παναγίας Σουμελά
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Οι παρεμβάσεις, οι επιστολές και η Ορθόδοξη προοπτική


Συνεχίζει παντοιοτρόπως τις προκλήσεις του ο αλαζόνας νεοσουλτάνος, υποβασταζόμενος από τη διεθνή ανοχή, τους προαιώνιους συμμάχους βλ. Γερμανούς, και τους «ευέλικτους» Έλληνες αξιωματούχους.

Ενίοτε παίζει κρυφτούλι με τη διεθνή διπλωματία και τεστάρει τις αντιδράσεις. Το καλύτερό του όμως είναι να κάνει τον δύσκολο μέχρι να τον ικετεύσουν οι “υπήκοοι” της αυτοκρατορίας του, και τότε ο μεγαλόκαρδος δίνει μία ακόμη χάρη!

Έτσι και φέτος οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδεια για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, χωρίς φυσικά να δικαιολογήσουν αυτή τους την απόφαση. [1]

Οι αντιδράσεις

Οι διπλωματικές πηγές σχολίασαν ότι «Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

Η αντίδραση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

«Εφέτος δέν θά τελεσθεί η Θεία Λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εις την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, καθ΄ότι δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια παρα των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών. Οι λόγοι της άρνησης αυτής από πλευράς της Τουρκίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί».

Η αντίδραση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού

Με μία εκτενή επιστολή προς τον Ταγίπ Ερντογάν, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού αντέδρασε στην απαγόρευση που επέβαλε ο Τούρκος Πρόεδρος. [2]

Πολύ γλαφυρή, πολύ αναλυτική, με δυνατά αλλά και προβληματικά σημεία -που δεν είναι του παρόντος να σχολιάσουμε- αυτή η επιστολή προσπάθησε να κάμψει τον Οθωμανό σουλτάνο.

«Συμπληρώθηκαν εκατό (100) χρόνια από την μέρα που οι παππούδες, οι γονείς και οι πρόγονοι μας, λόγω της εθνικο- θρησκευτικής διαφορετικότητας τους, όπως οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι, έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που υπέστησαν και εγκατέλειψαν την ιστορική τους πατρίδα τον Πόντο, όπου έζησαν αρμονικά και δημιουργικά για χιλιάδες χρόνια, αδέλφια, συγχωριανούς και φίλους».[…]

Αβάσταχτες αλήθειες… «Μετά τον ξεριζωμό τους όμως, πίσω τους αφήσαν τα σημάδια της ιστορίας και του πολιτισμού τους, τα Ιερά και τα Όσια, έρημα τα εκατοντάδες ιστορικά μνημεία, πνευματικά ιδρύματα και σχολεία, ακάνδηλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι πρόγονοι τους».

[…]Κορυφαίο εθνικο-θρησκευτικό μνημείο για δεκαέξι αιώνες και μέχρι σήμερα για τους όπου γης Έλληνες ποντιακής καταγωγής αποτελεί και η ιστορική Μονή της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στην περιοχή Ματσούκας της Τραπεζούντας.

Την Μονή, που μέσα στους αιώνες οι Σουλτάνοι, στους οποίους τόσο συχνά αναφέρεστε, σεβάστηκαν την προσφορά της και με φιρμάνια και χρυσόβουλα την απάλλαξαν από τους φόρους, της παραχώρησαν πολλά προνόμια και ουσιαστικά την κατέστησαν Κράτος εν Κράτει.[…]

Ακολουθούν οι προτάσεις τους και οι παροτρύνσεις: «Η πρόθεση των 2.000.000 εκατομμυρίων Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, παρά τα όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας, είναι οι χώρες μας, να ζήσουμε δίπλα-δίπλα ειρηνικά και δημιουργικά προς όφελος των λαών μας.

Επειδή ασφαλώς η Τουρκία των 85.000.000 εκατομμυρίων, κατά πλειοψηφία Μουσουλμάνων, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από το να δώσετε την ευκαιρία σε όλους εμάς που οι πρόγονοί μας έζησαν για 2.500 χρόνια ειρηνικά και δημιουργικά στις περιοχές της σημερινής Τουρκίας, να επισκεφτούμε το εθνικο-θρησκευτικό σύμβολό μας, αλλά αντιθέτως να ωφεληθεί επιδεικνύοντας σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, περιμένουμε να πάρετε σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να επανεξετάσετε το σχετικό αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και να συμβάλετε με το κύρος σας, ώστε να δοθεί η σχετική άδεια της λειτουργία της Μονής της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ»».

Η παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο γνωστός για τις παρεμβάσεις του και τις πυρετώδεις εργασίες του για την καταστροφή της Ορθοδοξίας και την εγκαθίδρυση του Οικουμενισμού, Μάξιμος Χαρακόπουλος, διεμήνυσε πως η μη χορήγηση άδειας για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, συνιστά μια αρνητική και απογοητευτική απόφαση των τουρκικών αρχών.

Και συμπλήρωσε πως ακριβώς επειδή πρόκειται να αναδειχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ανεπίτρεπτη η αυθαίρετη διαχείριση από τις τουρκικές αρχές, ενώ πρέπει να σταματήσει να βάζει προσκόμματα στη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την τέλεση της Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού διασκέδασε τις εντυπώσεις και ικανοποιήθηκε από τις «ικεσίες» απάντησε τρεις μέρες μετά, με προφορική άδεια προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να τελέσει κανονικά την Λειτουργία την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά. [4]

Το σχόλιό μας

Ως Έλληνες χριστιανοί Ορθόδοξοι απορρίπτουμε αυτού του είδους τις διπλωματικές διαδικασίες που έχουν ως σκοπό όχι το πνευματικό όφελος και τη διαφύλαξη της πίστης μας, αλλά διαπραγματεύονται τους θρησκευτικούς χώρους λατρείας ως τουριστικά αξιοθέατα.

Το ότι η ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά αντιμετωπίζεται ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δεν μας εφησυχάζει. Τουναντίον μάλιστα από τη στιγμή που παγκόσμιοι φορείς και οργανισμοί δραστηριοποιούνται, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ανταλλάγματα είναι πικρά και σίγουρα εις βάρος της Ορθοδοξίας. Αντίθετα η νέα μεταλλαγμένη πίστη των Οικουμενιστών ενισχύει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει κανένα πρόβλημα, η Μονή της Παναγιάς μας να παραχωρείται για την τέλεση Θείας Λειτουργίας για τον Δεκαπενταύγουστο, ημέρα πανηγύρεως άρα και μεγάλης θεαματικότητας και προσέλευσης πιστών και κατά τα άλλα να παραμένει σκλαβωμένη και να βεβηλώνεται ο ιερός χώρος. 

Δεν ξεχνάμε τον Φλεβάρη του 2022 που Τούρκοι μετέτρεψαν το Μοναστήρι σε νυχτερινό κέντρο ή όταν λίγο αργότερα τον ίδιο μήνα δόθηκε άδεια από τις τουρκικές αρχές για γυρίσματα ταινίας.

Και τελικά ως Ορθόδοξοι χριστιανοί τι έχουμε λάβει ως Παρακαταθήκη από τους Αγίους Πατέρες; Την απάντηση μας την δίνει ο οσιολογιώτατος μοναχός πατέρας Σεραφείμ Ζήσης στο άρθρο του με τίτλο «Την Ορθοδοξία ή τα Προσκυνήματα; Μία μικρή τρήση στον ελληνικό εθνοφυλετισμό».

Γράφει σχετικά ο σεβαστός πατήρ: «Ὑπῆρξαν αὐτές, ἆραγε, οἱ προτεραιότητες τῶν ἁγίων Πατέρων; Ὑπῆρξε ὄντως ἡ διάσωση τῶν ἐπιγείων, ἔστω καί ἱερωτάτων, Σεβασμάτων καί Προσκυνημάτων ἡ μέριμνα ἡ διήκουσα τήν ἱεράρχηση τῶν προτεραιοτήτων (τήν «προτεραιοποίηση», prioritization) τῆς Ἐκκλησίας; Προδόθηκε ἀπό τούς Ἁγίους μας, ἐν μέσῳ δεινῶν γεωστρατηγικῶν ἀνατροπῶν, ἔστω καί πρός στιγμήν, ἡ Ὀρθοδοξία ἔστω καί κατά «ἰῶτα ἕν ἤ μίαν κεραίαν» (Ματθ. 5, 18), ὥστε νά διασωθοῦν τά ἐπίγεια «ἀπεικονίσματα» καί «σύμβολα» τῆς ἐν Ἀληθείᾳ Χάριτος; Ἄς παραθέσουμε, λοιπόν, μερικά ἱστορικά παραδείγματα ἀπό μόνη τήν ἱστορία τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῶν Ἱεροσολύμων (διότι ἐκείνη τῆς ΚΠόλεως ἔχει τά δικά της, ὁμόηχα ἁγιοπατερικά διδάγματα)»

Στις μαρτυρίες που μας παρουσιάζει από την Εκκλησιαστική Ιστορία είναι ξεκάθαρο το μήνυμα το οποίο και διατρανώνεται στην επιστολή των 1000 μοναχών της Αγίας Γης. «Διότι, ποιό εἶναι τό ὄφελος τῆς σκέτης ὀνομασίας Ἅγιοι Τόποι”, ὅταν αὐτοί ἔτσι καταστρέφονται καί ἀτιμάζονται;» Και συμπληρώνει ο πατέρας Σεραφείμ “Ὥστε, γιά τούς ἀρχαίους Ἁγιοταφῖτες Μοναχούς καί ἐκείνους τῆς Ἰουδαϊκῆς Ἐρήμου, ἦταν πρᾶγμα αὐτονόητο τό μαρτύριό τους καί ἡ καταστροφή τῶν Ἁγίων Τόπων, προκειμένου νά μή «ἀτιμασθοῦν» οἱ Ἅγιοι Τόποι καί οἱ ὀρθοτομοῦντες Μοναχοί εἴτε μέ τήν χειροτονία αἱρετικοῦ Προκαθημένου εἴτε μέ τήν διακοινωνία μέ αἱρετικούς ἤ μέ τήν καινοτομία στήν Πίστη”.

Ενώ παρακάτω προβάλει το μεγάλο παράδειγμα του αγίου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Δοσιθέου και τη στάση που κράτησε, όταν οι Φραγκολατίνοι άρπαξαν τα σεβάσμια Προσκυνήματα και τότε μεταξύ των άλλων φωτισμένων λόγων του είπε «Η Ορθοδοξία υπήρχε και χωρίς τα προσκυνήματα».

Επί του παρόντος λοιπόν· ποια σημασία έχει να δοθεί η άδεια για μία ημέρα και να τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά από έναν Πατριάρχη εμφορούμενο από το πνεύμα όχι της Ορθοδοξίας αλλά του Οικουμενισμού; 

Ας μην διαπνεόμαστε από ψευτοσυναισθηματισμούς. Τιμάται η Κυρία Θεοτόκος όταν γίνονται Λειτουργίες παρουσία αιρετικών όπως αυτό φαίνεται στο βίντεο που παραθέτουμε; [5]

Όταν προδίδεται η Πίστη στον Υιό Της η Παναγιά μας θρηνεί και δεν αγάλλεται. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Την Ορθοδοξία ή τα Προσκυνήματα; Μία μικρή τρήση στον ελληνικό εθνοφυλετισμό
Η φωταγώγηση της Μονής Παναγίας Σουμελά από τους Τούρκους (Μια άλλη προσέγγιση
Μιλώντας ως κοσμικός διπλωμάτης ο κ.Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά: “Αντί να είμαστε ενωμένοι…”

Σχετικά άρθρα

Συμπροσευχήθηκε με αιρετικούς ο Μητροπολίτης Σουηδίας με αφορμή την επέτειο της δεκαετούς αρχιερατείας του

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Δε βιώνεται έτσι η Ορθοδοξία… με την καταπάτηση των κανόνων και την μύηση σε μία καινούργια «πίστη», αυτή του Οικουμενισμού

Αυστραλιανές κολακίες και φιλοφρονήσεις

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Εάν λοιπόν οι κ.Βαρθολομαίος και κ.Μακάριος επιθυμούν να γίνουν επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι και διάδοχοι του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, θα πρέπει να τον μιμηθούν χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην Πίστη

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.