εικόνα άρθρου: Ταιριάζει Πρωτείο και Ορθοδοξία;
του Ευάγγελου Κωνσταντίνου

Όπως έλεγε και ο μακαριστός γέροντας Γρηγόριος της Δοχειαρίου «Δεν είμαστε εκπρόσωποι του Θεού στη γη αλλά διακονητές! Αυτό νόμιζε και ο πάπας και βγήκε εκτός Εκκλησίας»


Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων αναφέρθηκε πρόσφατα σε ένα κείμενό του και έθεσε σαν τίτλο ένα εύστοχο ρητορικό ερώτημα: «Ὑπάρχει Πρωτεῖον Ἀνατολῆς;». 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρόσφατο φύλλο της θρησκευτικής εφημερίδος «Ορθόδοξος Τύπος» σχετικά με την απόδοση της ΑΘΠ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον τίτλο «Αρχηγό της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης διευκρινίζει πως «Ἀρχηγὸς καὶ Θεμελιωτὴς τῆς Πίστεως τῶν Ὀρθοδόξων εἶναι μόνον ὁ Κύριος καὶ Σωτὴρ καὶ Θεός μας Ἰησοῦς Χριστός, ὁ Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ Πατρός» και στη συνέχεια αναφέρει «Κανένας Πατριάρχης ἢ Ἀρχιερέας ΔΕΝ ἀναγνωρίζεται ἀπὸ τὸ Σῶμα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ὡς “Ἀρχηγὸς τῆς Ἐκκλησίας” ἢ ὡς “Παγκόσμιος Ἀρχηγὸς τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν”».

Δόξα τω Θεώ υπάρχουν Μητροπολίτες οι οποίοι γνωρίζουν και βιώνουν την Ορθοδοξία. Ξέρουν πως άλλο η Ορθοδοξία και άλλο ο παπισμός. Στους μεν το Πρωτείο ανήκει στο Θεό και στους δε ο πάπας. Κι όμως, δεν είναι αυτονόητα…

Όπως έλεγε και ο μακαριστός γέροντας Γρηγόριος της Δοχειαρίου: «Δεν είμαστε εκπρόσωποι του Θεού στη γη αλλά διακονητές! Αυτό νόμιζε και ο πάπας και βγήκε εκτός Εκκλησίας».

Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησέ μας.
Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον Μητροπολίτη Αντινόης.
Κύριε Ιησού Χριστέ ανάπαυσε τον κεκοιμημένο γέροντα Γρηγόριο.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.