Ελευθέριος Κοσμίδης

Θα αποφύγει το πατριαρχείο Ιεροσολύμων τον πόλεμο μέσω του οικουμενισμού;

εικόνα άρθρου: Θα αποφύγει το πατριαρχείο Ιεροσολύμων τον πόλεμο μέσω του οικουμενισμού;
Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη

Να σταματήσουν άμεσα οι συμπροσευχές με αιρετικούς με πρόσχημα την ειρήνη


Έκανε τον γύρο του διαδικτύου μια πρόσκληση για προσευχή στις 17/10/2023 από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η φρίκη του πολέμου και η βαρβαρότητα της δολοφονίας αμάχων, προκάλεσε σοκ και δέος σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μαρτυρικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για άλλη μια φορά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Ήταν συγκινητικό να απευθύνει πρόσκληση προσευχής σε όλους του Ορθοδόξους Χριστιανούς για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:

Ἱερουσαλήμ, τῇ 13ῃ Ὀκτωβρίου 2023.

«Καί ἐποίησεν ὁ Θεός τόν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν…», (Γενέσ. 1,27).

Σήμερον συνεκλήθη Ἐπιτροπή ἐκτάκτου ἀνάγκης τῶν Πατριαρχῶν καί τῶν Ἀρχηγῶν τῶν “Ἐκκλησιῶν” εἰς Ἱερουσαλήμ διά προσευχήν καί διαβούλευσιν ἀναφορικῶς πρός τήν σοβαράν ἀνθρωπιστικήν κρίσιν, ἡ ὁποία ἔχει πλήξει πάντας ἡμᾶς

(..)

Τέλος, διά τήν ὑποστήριξιν πάντων ὅσοι ἔχουν ὑποφέρει ἐξ αἰτίας τοῦ πολέμου τούτου καί τῶν οἰκογενειῶν αὐτῶν, αἱ ὁποῖαι πλήττονται ἀπό τήν βίαν, καλοῦμεν τόν λαόν τῶν Κοινοτήτων ἡμῶν καί ὅλους ὅσοι διαθέτουν καλήν θέλησιν παγκοσμίως, νά τηρήσουν Ἡμέραν Προσευχῆς καί Νηστείας, τήν Τρίτην, 17ην Ὀκτωβρίου. Ὑπάρχει ἀκόμη χρόνος διά τήν παῦσιν τοῦ μίσους.

Οἱ Πατριάρχαι καί οἱ Προκαθήμενοι τῶν “Ἐκκλησιῶν” τῆς Ἱερουσαλήμ”.

Είναι ακόμα πιο οδυνηρό να βλέπουμε από Πατριαρχεία και Ορθόδοξες Εκκλησίες την εργαλειοποίηση της βαρβαρότητας του πολέμου για την εγκαθίδρυση της παναίρεσης του Οικουμενισμού.

Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται και το παλαίφατο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί εξαίρεση για τους λύκους των αιρετικών.

Επειδή όμως η πρόνοια του Θεού είναι τόσο φανερή όπως ο ήλιος που λάμπει στον ουρανό, το κακό του πολέμου φέρνει και ειδήσεις που θα έπρεπε να μας παρηγορούν αλλά και να μας εμπνέουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Αντιοχείας, πληροφορούμαστε μετά χαράς πολλής πως αποκαθιστά την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που είχε διακοπεί για το θέμα της δικαιοδοσίας του Κατάρ:

“ …Επειδή οι τρέχουσες συνθήκες απαιτούν εντατικοποίηση των προσευχών και πολύ συνεργασία, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποκαταστήσει την κοινωνία μεταξύ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ανέθεσε στην αρμόδια επιτροπή του Πατριαρχείου να επικοινωνήσει με τους αδελφούς στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για να βρεθεί λύση του ζητήματος της εκκλησιαστικής διαμάχης για την δικαιοδοσία του «Κατάρ» με τρόπο που διαφυλάσσει το δικαίωμα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας για χάρη του Αντιοχειανού Θρόνου… “

Η ενότητα και η σύμπνοια των Ορθοδόξων στην δεδομένη ιστορική συγκυρία, επιβάλλεται και από την κοινή λογική. Μόνο που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ελλιπής η προσευχή των Ορθοδόξων αν δεν γίνει μαζί με τους αιρετικούς ή τους αχειροτόνητους και τους σχισματικούς. Οι τρέχουσες συνθήκες που συγκίνησαν το Πατριαρχείο Αντιοχείας, δηλαδή η φρίκη του πολέμου, δεν συγκίνησαν στο παραμικρό το Φανάρι στην περίπτωση της Ουκρανίας. Εκεί βεβαίως η ιστορική ευθύνη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι απείρως μεγαλύτερη, επειδή ελέγχεται για την ηθική συναυτουργία στην έναρξη του πολέμου και τον διωγμό της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Καλή Μετάνοια

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.