Πατερικά

Θα δώσουμε λόγο και για τα λόγια (Ιερός Χρυσόστομος)

εικόνα άρθρου: Θα δώσουμε λόγο και για τα λόγια (Ιερός Χρυσόστομος)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΔΗΝΑΡΙΑ
Και ότι η μνησικακία είναι το χειρότερο από κάθε αμάρτημα


Παραθέτουμε σε συνέχειες αποσπάσματα από το αρχαίο κείμενο και τη μετάφραση της ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗΝ ΤΟΥ ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΤΑΛΑΝΤΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝ ΔΗΝΑΡΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΟΣ. Και ότι παντός αμαρτήματος το μνησικακείν χείρον. (ΟΜΙΛΙΕΣ ΗΘΙΚΕΣ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ)

5ο μέρος:

Θα δώσουμε λόγο και για τα λόγια (Ιερός Χρυσόστομος)

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗΝ ΤΟΥ ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΤΑΛΑΝΤΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝ ΔΗΝΑΡΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΟΣ Και ότι παντός αμαρτήματος το μνησικακείν χείρον.

Τότε ουχί πραγμάτων δε μόνων, αλλά και ρημάτων παρέξομεν ευθύνας. Καθάπερ γαρ και ημείς αργύρια τοις οικέταις 15εμπιστεύσαντες, απάντων απαιτούμεν αυτούς λόγον, ούτω και ο Θεός, ρήματα ημίν εμπιστεύσας, ζητήσει της δαπάνης αυτών τον τρόπον. Απαιτούμεθα δε και εξεταζόμεθα μετά ακριβείας, ει μη εική μηδέ μάτην αυτά αναλώσαμεν· ου γαρ ούτως αργύριον απλώς αναλωθέν έβλαψεν, ως ρήματα εική και μάτην20 εξενεχθέντα και εις ουδέν δέον. Αργύριον μεν γαρ μάτην δαπανηθέν εν χρήμασι πολλάκις την ζημίαν ήνεγκε, λόγος δε απλώς προενεχθείς ολοκλήρους ανέτρεψεν οικίας, και ψυχάς απώλεσε και κατέλυσε· και των μεν χρημάτων την ζημίαν διορθώσαι πάλιν ένι, λόγον δε εκπηδήσαντα καθάπαξ ανακτήσασθαι πάλιν 25 ουκ ένι.

…Τότε όχι μόνο για τις πράξεις, αλλά και για τα λόγια θα δώσουμε λόγο. Γιατί, όπως ακριβώς και μεις, όταν εμπιστευθούμε χρήματα στους υπηρέτες, τους ζητούμε λόγο για όλα, έτσι και ο Θεός, επειδή μας εμπιστεύθηκε λόγια, θα μας ζητήσει τον τρόπο που τα ξοδέψαμε. Μας ζητείται λοιπόν λόγος και εξεταζόμαστε με ακρίβεια, μήπως τα ξοδέψαμε αυτά άσκοπα και στα χαμένα. Γιατί δεν έβλαψαν τόσο τα χρήματα που ξοδεύτηκαν άσκοπα, όσο λόγια που λέχθηκαν στην τύχη και στα χαμένα και προς καμιά ωφέλεια. Γιατί τα χρήματα που ξοδεύτηκαν μάταια προκάλεσαν πολλές φορές ζημία οικονομική, τα λόγια όμως που λέχθηκαν άσκοπα γκρέμισαν ολόκληρα σπίτια και εξαφάνισαν ψυχές. Και τη χρηματική ζημιά είναι δυνατό κανείς να τη διορθώσει πάλι, το λόγο όμως που ξέφυγε μια φορά, δεν είναι δυνατό να τον πάρει πάλι πίσω.

Και ότι λόγων δίδομαι δίκας, άκουσον τί φησιν ο Χριστός· «λέγω δε υμίν, ότι παν ρήμα αργόν, ο εάν λαλήσωσιν οι άνθρωποι επί της γης, αποδώσουσι λόγον περί αυτού εν ημέρα κρίσεως· εκ γαρ τν λόγων σου δικαιωθήση, και εκ των λόγων σου κατακριθήση». Ου ρημάτων δε μόνον δίδομεν ευθύνας, αλλά και ακουσμάτων· οίον ει παρεδέξω κατηγορίαν κατά του πλησίον ψεύδη λεγομένην· «ακοήν γαρ», φησί, «ματαίαν μη5 παραδέξη». Ει δε οι δεχόμενοι ματαίαν ακοήν ουκ αν τυχοίεν συγγνώμης, οι διαβάλλοντες και κατηγορούντες ποίαν έξουσιν απολογίαν;

Και ότι θα λογοδοτήσουμε για τα λόγια, άκουσε τι λέγει ο Χριστός· «και σας λέγω ότι οι άνθρωποι, για κάθε άχρηστο λόγο που θα πουν επάνω στη γη, θα λογοδοτήσουν γι’ αυτόν την ημέρα της κρίσης. Έτσι, από τα λόγια σου θα δικαιωθείς και από τα λόγια σου θα καταδικασθείς». Και όχι μόνο για τα λόγια μας κρινόμαστε, αλλά και για τα ακούσματα, όπως για παράδειγμα, αν παραδέχθηκες ψεύτικη κατηγορία εναντίον του πλησίον σου. «Να μην παραδεχθείς», λέγει η Γραφή, «επιπόλαιο άκουσμα». Αν όμως όσοι δέχονται επιπόλαιο άκουσμα, δε θα επιτύχουν συγγνώμη, όσοι διαβάλλουν και κατηγορούν ποια απολογία θα έχουν;

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ ΗΘΙΚΕΣ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΣΧΟΛΙΑ
Από τον ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Θεολόγο-Φιλόλογο

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Επόπτης 
Παναγιώτης Κ. Χρήστου, Καθηγητής Πανεπιστημίου
Επιμελητής
Ελευθέριος Γ. Μαρετάκης, Θεολόγος
ΕΠΕ
ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1986

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ katanixi.gr

Δείτε εδώ το 1ο μέρος, εδώ το 2ο, εδώ  το 3ο, εδώ το 4ο

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

24 Μάι

Ο Ιερός Χρυσόστομος για τη θεραπεία του Αινέα και την ανάσταση της Ταβιθά από τον απόστολο Πέτρο

Κυριακή τοῦ Παραλύτου [:Πράξ.9,32-42]. Ὁ Ἱερός Χρυσόστομος γιά τή θεραπεία τοῦ Αἰνέα καί τήν ἀνάσταση τῆς Ταβιθᾶ ἀπό τόν Ἀπόστολο Πέτρο «Ἐγένετο δὲ Πέτρον διερχόμενον διὰ πάντων κατελθεῖν καὶ πρὸς...

Πατερικά

2 Μάι

Ερμηνεία αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου σχετικά με όσα συνέβησαν κατά τη Σταύρωση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Ἑρμηνεία ἁγίου Ἰωάννη, ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως τοῦ Χρυσοστόμου (ομιλία ΠΕ΄), σχετικά μέ ὅσα συνέβησαν κατά τή Σταύρωση τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, σύμφωνα μέ τό Κατά Ἰωάννην Εὐαγγέλιον (Ιω. 19,16-19,37)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.