Επικαιρότητα

Θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για τα Θρησκευτικά;

εικόνα άρθρου: Θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για τα Θρησκευτικά;

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είναι ξεκάθαρο. Η Ν.Δ. αναδεικνύεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το προηγούμενο διάστημα της προεκλογικής περιόδου αλλά και πριν από αυτή σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ. είχαν τοποθετηθεί για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών σε σχέση μάλιστα με τις δύο τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν τα «νέα Θρησκευτικά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Μάλιστα για το θέμα είχαν παρέμβει δημόσια τα πρόσωπα που συγκροτούσαν τον Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. δηλαδή η Τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Χρήστος Κέλλας αλλά και πολλά άλλα στελέχη.
Παραθέτουμε στο τέλος της παρούσας παρέμβασης τους σχετικούς ηλεκτρονικούς συνδέσμους.

Το κρίσιμο για τη νέα κυβέρνηση είναι εάν θα υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα εγκαίρως ώστε οι δικαστικές αποφάσεις να εφαρμοστούν στην πράξη και το μάθημα των Θρησκευτικών να υπηρετήσει και πάλι τον υψηλό σκοπό που συνταγματικά προβλέπεται και είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής χριστιανικής συνείδησης των μαθητών. Άμεσα θα πρέπει:

  1. Να εκδοθεί νέα Υ.Α. που θα καταργεί την ισχύουσα Υ.Α. Γαβρόγλου για το Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά  σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις αποφάσεις του ΣτΕ.
  2. Να αποσταλεί στα σχολεία οδηγία απόσυρσης των Φακέλων Μαθήματος για τα Θρησκευτικά που έχουν αποσταλεί ήδη στα σχολεία.
  3. Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών μπορεί να στηριχτεί καταρχήν στα ήδη υπάρχοντα βιβλία Θρησκευτικών που παραμένουν αναρτημένα στο Ψηφιακό Σχολείο. Επιπλέον είναι δυνατόν να δρομολογηθεί η εκτύπωση τους και η αποστολή στα σχολεία εντός εύλογου χρόνου.
  4. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί μια πραγματική αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών σε στενή συνεργασία αφενός με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειονότητα των Θεολόγων καθηγητών και αφετέρου με τη Διοικούσα Εκκλησία.
  5. Τέλος, κρίσιμη είναι η απόφαση επιλογής προσώπων τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο ΙΕΠ που θα είναι υπεύθυνοι για τη θρησκευτική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία. Εάν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές στα πρόσωπα καμία αλλαγή δεν θα μπορέσει να καρποφορήσει.

Ως ιστολόγιο θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις ελέγχοντας τις σχετικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ούτε λησμονούμε όσα έχουν συμβεί (και σε πολιτικό επίπεδο) στα 12 περίπου χρόνια πορείας του ιστολογίου μας. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία οφείλουμε καταρχάς να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις των στελεχών της  νέας κυβέρνησης για το μάθημα μας.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.