Επικαιρότητα

Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;

εικόνα άρθρου: Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;

“Ο πιστός Χριστιανός είναι πιστός και στο ναό και στο σπίτι”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ως ψύχραιμη φωνή της Εκκλησίας της Κρήτης χαρακτηρίστηκε ο πρόεδρος του συνδέσμου Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης. Αφορμή του χαρακτηρισμού αυτού αποτελεί η θέση που πήρε σχετικά με τον εκκλησιασμό των πιστών τις μέρες αυτές της επιδημίας του κορωνοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο πιστός Χριστιανός είναι πιστός και στο ναό και στο σπίτι. Επίσης, απευθύνθηκε στους ηλικιωμένους και τους νοσούντες λέγοντάς τους να απέχουν από τη Θεία Λειτουργία για ένα μήνα. Ωστόσο, όσοι θέλουν να μεταλάβουν θα έχουν την ευκαιρία, καθώς ο ιερέας της ενορίας θα πηγαίνει στο σπίτι τους.

Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τους Κρήτες… Από τη μία, η φιλοξενία της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου και η αποδοχή των αιρετικών αποφάσεών της. Από την άλλη, ο εκ Κρήτης ορμώμενος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Β’, αναγνωρίζει την Ουκρανική Κακοκεφαλία. Πλέον, ο σύνδεσμος Κληρικών Κρήτης “απιστεί” μπρος στον κορωνοϊό και παίρνει περιοριστικά μέτρα.

Από πότε οι ηλικιωμένοι και ασθενείς εξαιρούνται της Θείας Λειτουργίας; Γιατί πατέρες τους αφαιρείται το δικαίωμα εκκλησιασμού; Γιατί τους στερείται το μόνο φάρμακο ψυχής τε και σώματος που είναι η Θεία Κοινωνία;

Βέβαια, αναφέρατε πως όποιος πιστός θελήσει να μεταλάβει, θα τον μεταλάβει ο ιερέας στο σπίτι του. Ωστόσο η Θεία Μετάληψη επιτρέπεται να γίνει κατ’ οίκων σύμφωνα με κάποιες κατάλληλες προϋποθέσεις, αλλά όχι ως μέτρο πρόληψης… Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία; Μα πού φτάσαμε επιτέλους;

Τέλος, υποστηρίζετε πως ενώ η Θεία Κοινωνία είναι κορυφαία στιγμή για έναν Χριστιανό, ωστόσο μπορεί να αναβληθεί για το μέλλον. Ξεχνάτε όμως, πως το μέλλον ενός ανθρώπου δεν το γνωρίζουμε και ο μόνος που το ξέρει είναι ο ίδιος ο Θεός! Ίσως αυτός ο άνθρωπος να στερηθεί την τελευταία φορά που θα μπορούσε να λάβει Το Σώμα και Το Αίμα Του Κυρίου μας.

Δυστυχώς, έχουμε αναλωθεί τόσο πολύ στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού ξεχνώντας τον πραγματικό λόγο που ζούμε σε αυτό τον κόσμο…

Διαβάσαμε στο ekriti.gr:


Πρόεδρος Ιερέων Κρήτης: Οι πιστοί μπορούν για ένα μήνα να μην Κοινωνήσουν

Σε μια ψύχραιμη φωνή της Εκκλησίας της Κρήτης αναδεικνύεται ο πρόεδρος του συνδέσμου Κληρικών του νησιού πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης από τους Κουνάβους Ηρακλείου που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη για τον εκκλησιασμό των πιστών και τη Θεία μετάληψη, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινωνία εξαιτίας του κορωνοιού.

Στη ραδιοφωνική συζήτηση με τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Νίκο Τζανάκη, ο πατήρ Ζαχαρίας πήρε ξεκάθαρη θέση, συντασσόμενος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο αποίο ανήκει και η Εκκλησία της Κρήτης. Ο πιστός Χριστιανός είναι πιστός και στο ναό και στο σπίτι είπε ο Ιερέας καλώντας τους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες των επιστημόνων.

Εάν πρόκειται για ηλικιωμένους ή νοσούντες να μην προσέρχονται στις εκκλησίες για τις Θείες λειτουργίες για, ένα μήνα είπε χαρακτηριστικά ο πατήρ Ζαχαρίας, ενώ για τη Θεία μετάληψη εξέφρασε την άποψη είναι μεν μια κορυφαία στιγμή για τους Χριστιανούς ωστόσο μπορεί να αναβληθεί για το μέλλον.

Εάν κάποιος όμως, πρόσθεσε, επιθυμεί να λάβει την Θεία Κοινωνία τότε ο Ιερέας της κάθε ενορίας θα πηγαίνει στο σπίτι του πιστού.

Μέχρι στιγμής όπως είπε δεν υπάρχει οδηγία για την αναστολή της δραστηριότητας των ναών τη Μεγάλη Σαρακοστή και το Πάσχα, ενώ τόνισε ότι εάν χρειαστεί ο ίδιος θα λειτουργήσει στον άδειο ναό του χωριού του.

Όσοι νομίζουν ότι δεν έχουν πρόβλημα ας προσέρχονται οι υπόλοιποι να καθίσουν σπίτι τους το μήνυμα του πρόεδρου των κληρικών της Κρήτης,που απέσπασε τα θετικά σχόλια του κ. Τζανάκη για τη θαρραλέα όπως είπε στάση του πάνω σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ο Κορονοϊός πετσοκόβει τίς ακολουθίες και στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής!
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
π.Θεόδωρος Ζήσης, Κορωνοϊός και Θεία Κοινωνία – DION TV [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.