Ελευθέριος Κοσμίδης

Θα στηρίξει η Ιεραρχία τη γενναία στάση του Μητροπολίτη Κερκύρας να κηρύξει την εκκλησία υπό διωγμό;

εικόνα άρθρου: Θα στηρίξει η Ιεραρχία τη γενναία στάση του Μητροπολίτη Κερκύρας να κηρύξει την εκκλησία υπό διωγμό;

του Ελευθέριου Ν. ΚοσμίδηContributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Εμείς στηρίζουμε τον Μητροπολίτη Κερκύρας, ευχόμαστε και προσευχόμαστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλοι Μητροπολίτες. Να τεθεί το θέμα στην Ιεραρχία, να εννοήσει ο πιστός λαός του Θεού πως η Εκκλησία μας τελεί υπό διωγμό.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Θα στηρίξει η Ιεραρχία τη γενναία στάση του Μητροπολίτη Κερκύρας να κηρύξει την εκκλησία υπό διωγμό;

Ελευθέριος Ν. Κοσμίδης

Όπως διαβάσαμε στον επίσημο ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ανακοινώθηκαν τα εξής προς τον λαό:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος κηρύσσει την τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας ότι βρίσκεται εκ των πραγμάτων «εν διωγμώ», ενημερώνει τον λαό του Θεού για την κατάσταση αυτή και ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο ειρηνικής διαμαρτυρίας που εκφράζει όμως τις καρδιές του ορθόδοξου λαού, οι σημαίες των ιερών ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια θα χτυπήσουν πένθιμα 5 φορές την ημέρα επί τρεις ημέρες”.

Μια τέτοια απόφαση (εάν γινόταν από το σώμα της Ιεραρχίας), θα διεθνοποιούσε το πρόβλημα και θα έθετε αυτόματα την κυβέρνηση – επομένως και τη χώρα – σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα έπρεπε να απολογηθεί για τους λόγους που θεωρεί την Ορθόδοξη Εκκλησία ανεπιθύμητη. Τέτοιες αποφάσεις, κατά της εκκλησίας, υπήρξαν μόνο σε σταλινικά καθεστώτα, και την ώρα που στην ΕΕ υπάρχει έντονη πίεση να κηρυχθούν τα εγκλήματα της ΕΣΣΔ αντίστοιχα με αυτά του φασισμού.

Αν παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των γεγονότων από την αρχή, διαπιστώνουμε πως ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, μετά και από την πρόσφατη δικαστική περιπέτειά του ελέῳ Κορωνοϊού[1], είχε κάθε διάθεση να συμμορφωθεί προς τις “υποδείξεις”: Η Ιερά Μητρόπολη επικοινώνησε με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές εν όψει του τριημέρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ζήτησε:

  • Μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών, να επιτραπεί στους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες που το επιθυμούν η προσκύνηση του ιερού σκηνώματος του Αγίου, (..) με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως άλλωστε γίνεται και στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και άλλους χώρους που εξυπηρετούν τους πολίτες.
  • Η Ιερά Μητρόπολις να έχει τη ευθύνη εντός του ναού, ώστε να υπάρχει ο καθορισμένος αριθμός πιστών, εκτός του ναού η τοπική Εκκλησία πρότεινε να ανατεθούν στην Αστυνομία, όπως γινόταν και παλαιότερα, προ της πανδημίας, όταν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης είχε η τοπική αστυνομική διεύθυνση της Κέρκυρας.
    Σημειωτέον ότι ουδέν κρούσμα κορωνοϊού προκλήθηκε, ακριβώς διότι τηρήθηκαν επακριβώς τα καθοριζόμενα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, απολύμανση χεριών, συγκεκριμένος αριθμός εντός του ναού), αλλά και διότι η χάρις του Θεού ευλογεί τους ανθρώπους που προσέρχονται με πίστη.

Αντί μιας κάποιας συζήτησης, μιας έστω διαπραγμάτευσης με τις τοπικές αρχές, επιλήφθηκε της πρότασης της Ι.Μ. Κερκύρας ο ίδιος ο Υπουργός “Προστασίας” του Πολίτη, που προέβη σε μια άκρως υποτιμητική και κυρίως εξευτελιστική προς το σώμα της Ιεραρχίας διαταγή και στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Κερκύρας:

Στον Σεβασμιώτατο μεταφέρθηκε (sic) η εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και της ελληνικής κυβερνήσεως:

  • Να μην επιτραπεί καθόλου το προσκύνημα, ούτε με τους όρους που η ίδια η πολιτεία διά των αστυνομικών αρχών είχε ορίσει και τηρήθηκαν το καλοκαίρι και το Πρωτοκύριακο.
  • Μάλιστα τονίστηκε στον Σεβασμιώτατο ότι ο ναός θα παραμείνει αποκλεισμένος και φρουρούμενος, ώστε να μην πλησιάσει ουδείς σ’ αυτόν και μεταφέρθηκε η διαταγή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να επικρατήσει η λογική, η οποία προφανώς νοείται ως η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Αποτέλεσμα του τελεσίγραφου της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι το επίσημο ανακοινωθέν του Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, το οποίο κηρύττει την Τοπική Εκκλησία υπό διωγμό.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία ο Μητροπολίτης Κερκύρας φαίνεται συνεπής έργῳ και λόγῳ στις θέσεις του, με μια φανερή διάθεση υπακοής στα κελεύσματα της Πολιτείας, αλλά και πλήρη συνείδηση πως η στάση της Εκκλησίας στην υγειονομική κρίση δεν εκτιμήθηκε καθόλου από την Πολιτεία.

Προβαίνει σε μία μονομερή διαμαρτυρία τοπικού χαρακτήρα και εκτίθεται. Εκτίθεται από τη μια σε εραστές ενός αριστερόστροφου φασισμού, σε ακροατές του ιδεοληπτικού εθνομηδενισμού, ψευτοπροοδευτικούς υπηρέτες ενός Φροϋδικού τύπου ανθρωπισμού, σαν εκείνους που τον έσυραν και την πρώτη φορά στα δικαστήρια. Από την άλλη εκτίθεται σε θολοκουλτουριάρηδες και αθεολόγητους ρασοφόρους, που κουνούν με αυστηρότητα το δάχτυλο πάνω από τα Αρχιεπισκοπικά κρεβάτια του πόνου εκ της νόσου ή ακόμα και πάνω από τις νεκρικές κλίνες Πατριαρχών και Αρχιερέων, που κατέληξαν εκ της νόσου.

Ευαγγελίζονται αυτοδικαιωμένοι την κοινωνική υπευθυνότητα, το αναγκαίο κακό, τη μαρτυρική Επισκοπική σιλάνς (silence) και καμαρώνουν τον αντίλαλο της φωνής τους στους άδειους ναούς ή τα livestreaming από τις ακολουθίες τους. Τούτοι θα τον καταγγείλουν λίγο πολύ ως γραφικό, ψεκασμένο, απασφαλισμένο, ουκ εν επιγνώσει ζηλωτή και επικίνδυνο.

Εμείς στηρίζουμε τον Μητροπολίτη Κερκύρας. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλοι Μητροπολίτες. Να τεθεί το θέμα στην Ιεραρχία, να εννοήσει ο πιστός λαός του Θεού πως η Εκκλησία μας τελεί υπό διωγμό.

Αποστολή της Εκκλησίας είναι η προετοιμασία του πιστού λαού του Θεού, ώστε να είναι “Χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών”. Δίχως εκκλησιασμό, φοβισμένοι, τρομοκρατημένοι και ακοινώνητοι, πώς υπηρετεί την αποστολή αυτή;

Φτάνει πια η αλαζονεία και ο τύφος της αμετανοησίας. Η επί μακρόν συστολή της Χάριτος, μετά τη στάση τους στην ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, και τα θλιβερά της επακόλουθα (συμπαιγνία στο λαθρομεταναστευτικό, ένοχη σιωπή στο Μακεδονικό, κακή υπακοή στο Ουκρανικό, κλείδωμα των Εκκλησιών στον Κορωνοϊό κ.ά.).

Έρχονται καλπάζοντας ακόμη περισσότερες δοκιμασίες (Θεία Κοινωνία με κουταλάκια μίας χρήσης, υποχρεωτικός εμβολιασμός, κάρτα του πολίτη, αυτοκεφαλία των Σκοπιανών, γάμος ομοφυλόφιλων, θεομηνίες, καταστροφές, η μόνιμη πλέον απειλή του πολέμου κ.ά.). Πώς θα στηρίξετε τον πιστό λαό του θεού;

“Πλὴν ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐλθὼν ἆρα εὑρήσει τὴν πίστιν ἐπὶ τῆς γῆς;” (Λουκ. ΙΗ΄8)


[1] (δείτε σχετικά: Ένας δεσπότης στο εδώλιο· ακολουθήσαμε τη διαδρομή! Το χρονικό και ο επίλογος μίας ανίερης δίωξης (Νοέμβριος 2020) «η αστυνομοκρατία μας κάνει να αισθανόμαστε εν διωγμώ» (Ιούνιος 2020) και Πρόσκληση των πιστών να κοινωνήσουν στην Εκκλησία, από τον μητροπολίτη Κέρκυρας κ. Νεκτάριο (Απρίλιος 2020))

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας αδειάζει τον Αρχιεπίσκοπο
– Πού οφείλεται η νέα ελευθεροστομία και η παρρησία του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου;
– Προσθέτουμε στους προβληματισμούς και τα ερωτήματα του μητροπολίτου Κερκύρας τη δική μας αγωνία
– Η εισαγγελική παρέμβαση και η στάση του μητροπολίτη Κερκύρας
 Πρόσκληση των πιστών να κοινωνήσουν στην Εκκλησία, από τον μητροπολίτη Κέρκυρας κ. Νεκτάριο

Σχετικά άρθρα

Μια εγκύκλιος για τις βαπτίσεις από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και πολλά ερωτηματικά!

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Εγκύκλιος της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με ημερομηνία 9/2/2024 που ρυθμίζει τη διαδικασία βάσει της οποίας θα τελούνται πλέον οι βαπτίσεις, προκάλεσε ανάποδη δημοσιότητα

Προς βαπτισμένους Ορθόδοξους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. “Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν” . Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος (γενν.σαν σήμερα)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.