εικόνα άρθρου: Θα τολμήσει να ιδρύσει εξαρχία στη Λιθουανία ο Κων/λεως Βαρθολομαίος; 
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor

Σοκαρισμένη η ανά τον κόσμο Ορθοδοξία, παρακολουθεί τη νέα πρόκληση του Φαναρίου…


Τις τελευταίες ημέρες και με άκρα μυστικότητα εκτελέστηκε από το Φανάρι ένα σχέδιο ακριβείας με σκοπό τον αιφνιδιασμό του Πατριαρχείου Μόσχας και την περαιτέρω εμπέδωση της Κολυμπάριας επιδίωξης:  του πολυπόθητου Πρωτείου του νέου Πάπα της Ανατολής Βαρθολομαίου Αρχοντώνη.   

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αρχικά η ανταρσία πέντε Λιθουανών κληρικών (στις ανάλογες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου επιστρατεύονται χιλιάδες κομπάρσοι, οπότε το να βρεθούν πέντε “βολικοί” κληρικοί ήταν μάλλον αστεία υπόθεση). Οι πέντε κληρικοί παρουσιάστηκαν στο Φανάρι, προς τον επίδοξο νέο πλανητάρχη της Ορθοδοξίας, με την απαραίτητη “έκκλητο προσφυγή”,  με το αίτημα σαν να λέμε της αποκατάστασης της εκκλησιαστικής τάξης στην Ορθόδοξη Εκκλησία στη Λιθουανία: “… Πρωθιερείς Vladimiras Seliavko και Vitalijus Mockus και Πρεσβύτεροι κ. Vitalis Dauparas, Gintaras Sungaila καί Georgy Ananiev, οι οποίοι είχαν καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας”.

Ακολούθως ενορχηστρώθηκε μια τριπλή επίσκεψη στους πολιτικούς και πολιτειακούς άρχοντες και αρχόντισσες μιας χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ουκρανίας, άρα δυτικόστροφου προσανατολισμού με νεοταξικές αρχές. Η σχεδιαζόμενη πρόκληση από το Φανάρι θα περνούσε εύκολα ως νεοεποχίτικο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της θρησκευτικότητας. 

Η Κατάνυξη εγκαίρως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, με άρθρο κόλαφο του Μέτοικου: 

“.. Οι Λιθουανοί κληρικοί «οἵτινες αἰφνιδίως εὑρέθησαν ἐκτός κανονικότητος καί κοινωνίας, ἄνευ ἰδικῆς των ὑπαιτιότητος», καθώς, «δικαίως εναντιώνονται στον πόλεμο της Ουκρανίας», κατέθεσαν έκκλητο προσφυγή στον Κωνσταντινουπόλεως! Στην πραγματικότητα, οι καθηρημένοι κληρικοί εκκίνησαν την πτέρνα κατά του οικείου ποιμενάρχη τους, Μητροπολίτη Βίλνο και Λιθουανίας Ιννοκέντιου, διότι αυτός συμφώνησε στη συγκρότηση από την «Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επιτροπής προς εξέταση του ζητήματος αλλαγής του καθεστώτος της εκκλησιαστικής επαρχίας Βίλνο και Λιθουανίας», αντί της οριστικής αυτονομίας. Αξίζει σημειώσεως πως η πλειονοψηφία των τριών χιλιάδων περίπου μελών της Ορθόδοξης Επισκοπής Λιθουανίας είναι άρρηκτα δεμένη με τη μητέρα Εκκλησία της Ρωσίας”.

Γίναμε, μάλιστα, όλοι μάρτυρες του αποκλειστικού ρεπορτάζ της Κατάνυξης από την Εθνική Ραδιοτηλεόραση της Λιθουανίας, στο οποίο αποκαλύπτετο πως θα επισκεφθεί τη χώρα ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως “την ερχόμενη εβδομάδα” και όντως η επίσκεψη υλοποιήθηκε την επόμενη μέρα! 

Σήμερα διαβάζουμε τις επίσημες δηλώσεις Βαρθολομαίου Αρχοντώνη και μένουμε ενεοί: “Με παρόμοιο τρόπο, με τη Συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα εδώ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφέρεται θυσιαστικά στην υπηρεσία των ορθοδόξων πιστών στη χώρα σας, επεκτείνοντας την πνευματική του παρουσία στη Λιθουανία μαζί με τις μοναδικές ευθύνες που μας εμπιστεύονται οι Άγιοι και Ιεροί Κανόνες και την αγιασμένη μακρόχρονη πρακτική της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή είναι μια εξαιρετική τιμή για εμάς και, ως εκ τούτου, είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Λιθουανίας για την υποστήριξή τους”.

Μετά τις τραγικές αυτές εξελίξεις άλλος επίλογος δεν είναι πιο ταιριαστός από εκείνον του Μέτοικου στο προαναφερθέν άρθρο: “Ο στρατευμένος στους στόχους του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών π.Βαρθολομαίος, υπό εωσφορικού πάθους κατεχόμενος «το καλόν της Εκκλησίας σώμα κατέτεμεν, εις διαφόρους και αντιπάλους σπουδάς μερίσας». 

Αυτός ο μέγας διαιρέτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας π.Βαρθολομαίος ετοιμάζεται για ένα ακόμη σχίσμα στην Ορθοδοξία την οποία σπανίως σεβάστηκε, μάλλον δεν αγάπησε και, κυρίως, δεν πίστεψε”. 

Καλή Μετάνοια! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Τραγικοί υμνητές του Καζαντζάκη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρών σε εκδήλωση τιμής του Κρητικού συγγραφέα Το να προβάλλουν και να τιμούν τον Καζαντζάκη λογοτέχνες, φιλόλογοι, και γραμματιζούμενοι λογής λογής, είναι ένα αναπόφευκτο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.