Επικαιρότητα

Θεία λειτουργία έξω από τον καταληφθέντα από σχισματικούς Ιερό Ναό στη Βίνιτσα

εικόνα άρθρου: Θεία λειτουργία έξω από τον καταληφθέντα από σχισματικούς Ιερό Ναό στη Βίνιτσα

Τη Θεία Λειτουργία πλησίον του τάφου του ποιμενάρχη της εκκλησιαστικής επαρχίας Βίνιτσα κατά το διάστημα 1992-2007 Μητροπολίτη Μακαρίου Σβιστούν, τέλεσε στις 14 Μαρτίου 2019, την ημέρα μνήμης του Ιερομάρτυρος Μακαρίου, Μητροπολίτου Κιέβου, ο Αρχιεπίσκοπος Βίνιτσα και Μπαρ Βαρσανούφιος, συλλειτουργησάντων των κληρικών της επαρχίας. Ο Ιεράρχης είναι ενταφιασμένος πλησίον του Ιερού Καθεδρικού Ναού Μεταμορφώσεως, ο οποίος τώρα ευρίσκεται υπό κατάληψη από θιασώτες της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με το Τμήμα Πληροφοριών και Μορφώσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, το οποίο επικαλείται το Γραφείο Τύπου της επαρχίας, κληρικοί, μονάζοντες και λαϊκοί της εκκλησιαστικής επαρχίας Βίνιτσα επί δεκαπέντε συναπτά έτη προσέρχονταν στο Ναό, προκειμένου να ευχηθούν στον Μητροπολίτη Μακάριο για τα σεπτά Ονομαστήριά του, ενώ από στιγμής αναχωρήσεως αυτού στην αιωνιότητα το 2017, οι πιστοί άρχισαν να τιμούν τον τάφο του Ιεράρχη, τελώντας επιμνημόσυνες δεήσεις υπέρ αναπαύσεως του κεκοιμημένου στις ημέρες μνήμης αυτού. «Ο Μητροπολίτης Μακάριος ήταν ένας Ιεράρχης σεβαστός από το  λαό και αγαπητός από τους κληρικούς», ανέφεραν στην εκκλησιαστική επαρχία Βίνιτσα.

Συμφώνως προς τα καθιερωμένα, και φέτος οι κληρικοί και ο λαός της επαρχίας Βίνιτσα της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας προσήλθαν για να τιμήσουν τα ονομαστήρια του κεκοιμημένου αυτών Ιεράρχη τελώντας Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση.

Επιθέσεις δέχονται και πάλι Ι. Ναοί της κανονικής Εκκλησίας στο νομό Ρόβνο της Ουκρανίας

Οπαδοί της σχισματικής «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» εξακολουθούν να καταλαμβάνουν Ιερούς Ναούς της εκκλησιαστικής επαρχίας Ρόβνο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σε δύο ημέρες οι καταληψίες επιτέθηκαν σε λατρευτικά κτήρια στα τέσσερα χωριά του νομού.

Έτσι, στις 12 Μαΐου 2019 καταλήφθηκε Ιερός Ναός της Παναγίας Αγίας Σκέπης στο χωριό Μνίσιν του δήμου Γκοσάν του νόμου Ρόβνο. Το πρωί οι οπαδοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας μπλοκάρισαν τις πόρτες και δεν άφησαν τους ενορίτες και τον Προϊστάμενο Πρωθιερέα Βλαδίμηρο Φουρμαντσούκ να περάσουν στο αύλειο χώρο. Δημιουργήθηκε σύγκρουση κατά την οποία οι καταληψίες ξυλοκόπησαν και έσπρωχναν γυναίκες, επιφέροντας παράλληλα βαριά σωματικά πλήγματα σε μερικούς άνδρες. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι έφθασαν στον τόπο κατόπιν κλήσεως, παρακολουθούσαν άπρακτοι τα δρώμενα. Ως αποτέλεσμα οι οπαδοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας απέκλεισαν την πρόσβαση στο χώρο του Ναού και κατόπιν συντόμου «δοξολογίας» τοποθέτησαν τις δικές τους κλειδαριές στις πόρτες.

Αυθημερόν, καταλήφθηκε Ι. Ναός Αγίου Νικολάου στο χωριό Πέβτσε του νομού Ρόβνο. Μετά την έναρξη των προκληθεισών από τους οπαδούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας συγκρούσεων, επιτεύχθηκε συμφωνία να κλειδωθεί ο Ναός μέχρι δικαστικής αποφάσεως περί υπαγωγής αυτού. Και όμως, την Κυριακή των Μυροφόρων οι σχισματικοί παραβίασαν τα συμφωνηθέντα, αφαίρεσαν τις κλειδαριές και κατέλαβαν το κτίριο.

Την παραμονή, στις 11 Μαΐου, σχισματικοί αποπειράθηκαν να καταλαμβάνουν τον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης της Παναγίας στο χωριό Μπουντεράζ του νομού Ρόβνο. Οι καταληψίες έφθασαν στο Ναό με πρόσχημα να τελέσουν «δοξολογία» και προχώρησαν σε λεκτικού διαπληκτισμό με ενορίτες της κανονικής Εκκλησίας. Παράλληλα, μερικοί «ακτιβιστές» παρακάμπτοντας το κτήριο, γκρέμισαν τον περίβολο και εισόρμησαν στον αύλειο χώρο. Ακολούθησε η συμπλοκή, στην οποία παρενέβησαν οι αστυνομικοί.

Τη νύχτα, στις 12 Μαΐου, οπαδοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας απέκλεισαν με σίδερο την είσοδο στο προσωρινό ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο χωριό Μπούσα του νομού Ρόβνο. Τον Ι. Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ της κανονικής Εκκλησίας, οι σχισματικοί την κατέλαβαν ακόμη τον Φεβρουάριο. Έκτοτε οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εκκλησιάζονται στο ενοριακό σπίτι. Ο Προϊστάμενος και οι ενορίτες δέχονται τακτικά απειλές και απαιτήσεις να εγκαταλείψουν το χωριό και να αποφεύγουν την τέλεση ιερών ακολουθών. Η θρησκευτική κοινότητα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας προστατεύει τα δικαιώματά της στο νομικό πεδίο και ζητά προσευχές των ομοδόξων αδελφών.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Ξεσηκώνονται μία μία οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, κατά της παράνομης δίωξης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες Τσεχίας και Πολωνίας καταγγέλλουν την Ουκρανική Βουλή για το απαράδεκτο νομοσχέδιο που διώκει την Εκκλησία υπό του Μητροπολίτη Ονουφρίου

Ο Ζελένσκι και οι σχισματικοί της Ουκρανίας σε διαθρησκειακή τελετή στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Ψευδεπίσκοποι, αιρετικοί και αλλόθρησκοι στο λίκνο της Ορθοδοξίας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Κατά την 90ή επέτειο του Γολοντομόρ, την 25η Νοεμβρίου, ο διώκτης των Ορθοδόξων, πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη στον...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.