Επικαιρότητα

Θεολογικός εκφυλισμός ή ασχετοσύνη;

εικόνα άρθρου: Θεολογικός εκφυλισμός ή ασχετοσύνη;

Όταν ο βασιλιάς είναι “ξεβράκωτος” θεολογικά, τα φώτα της δημοσιότητας δε φωτίζουν… τυφλώνουν…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η επιμονή ορισμένων αρχιερέων να καταθέτουν τη γνώμη τους πάνω σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά διαπνέονται από μια pop θεολογική κουλτούρα και αισθάνονται περισσότερο performer πάρα κατηχητές ή ποιμένες, η εμμονή αυτή είναι τουλάχιστον ανησυχητική.

Στις μέρες μας το δημοσιογραφικό σινάφι ξερνάει τα δικά του βαρίδια, που επιστρατεύτηκαν από την νεοεποχίτικη πολιτική ολιγαρχία.

Το τιμημένο ράσο μοιάζει επίσης να μην ανέχεται τους παπάδες ως ινφλουένσερς και τους πιστούς ένα κοπάδι φόλοουερς (βλέπε Κονάνος).

Η στάση ορισμένων Αρχιερέων, που αποδέχονται το ρόλο “διασκεδαστή” των ξεπουλημένων ΜΜΕ, πρέπει τουλάχιστον να μας προβληματίζει.

Εσχάτως στο χρηματιστήριο της τηλεθέασης ξεχωρίζουν δύο Αρχιερείς: ο Λαρίσης και ο Αλεξανδρουπόλεως.

Ο πρώτος είναι σκέτη απογοήτευση, δεν μπορεί να ξεχωρίσει δύο γαϊδάρων τα άχυρα. Ευφυολογήματα του τύπου όχι “Μασώνος”, μόνο “Ολυμπιακός”, αφενός προσβάλλουν Ολυμπιακούς και Μασώνους, αφετέρου υποβιβάζουν το επίπεδο του διαλόγου σε εκείνο που θυμίζει Τρούμπα.

Ο δεύτερος αποτελεί τραγικότερη περίπτωση: Αν η θεολογική ανεπάρκεια χαρακτηρίζει γενικότερα την Ιεραρχία, το χαρακτηριστικό που προκαλεί τρόμο είναι η παντελής απουσία βιώματος.

Έτσι δεν κατανοεί τι σημαίνει προσκυνώ την εικόνα με πίστη.

Η πίστη δεν υπόκειται σε λογικά ή ρητορικά ερωτήματα.

Πού να το κατανοήσει αυτό ο Αλεξανδρουπόλεως; Πού να κατανοήσει τι σημαίνει “γενηθήτω το θέλημα σου” στην Κυριακή προσευχή;

Η ξιπασιά σαν συμπεριφορά καθρεφτίζει το εσωτερικό περιεχόμενο του υποκειμένου. Περισσότερο η συμπεριφορά αυτή φαρμακώνει τον πιστό λαό, όχι επειδή βλέπει έναν Αρχιερέα να καβαλάει το καλάμι, αλλά μια ψυχή που δεν κατανοεί καθόλου, ούτε την ευθύνη του αλλά και ούτε και τον κίνδυνο που διατρέχει.

“Ο θέλων πρώτος είναι, έστω έσχατος, ο Δεσπότης, ως ο διάκονος”

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ιερέας κοινωνάει τους πιστούς παπικά. Λειτουργική τρικυμία στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως
– Ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως και ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος
– Ο Αλεξανδρουπόλεως διάβασε το Ευαγγέλιο στα νέα ελληνικά!
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.