π. Νικόλαος Μανώλης

Τι χωρίζει τον άνθρωπο από τον Θεό;

εικόνα άρθρου: Τι χωρίζει τον άνθρωπο από τον Θεό;
Άρθρο του μακαριστού πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

«Η αρχή σοφίας φόβος Κυρίου» οδηγεί τον ηγεμονικό νου στην τέλεια αγάπη προς τον Πάνσοφο Τριαδικό Θεό…


Τι χωρίζει τον άνθρωπο από τον Θεό; Τον έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή στη ζωή μας; Πώς είναι η ζωή με τον Θεό μέσα στην ψυχή μας; Γνωρίζουμε τι είναι ο Παράδεισος; Έχουμε εικόνα της Κόλασης;

Υπάρχουν άνθρωποι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που ποτέ δεν κατηχήθηκαν την Ορθοδοξία μας και δεν τη γνωρίζουν. Αλλά και αυτοί που τη γνωρίζουν, δεν έχουν εμπειρία Παραδείσου λόγω της κακής προαίρεσής τους και είτε απλά πιστεύουν, είτε αρνούνται την ύπαρξη του Παραδείσου και της Κόλασης. Υπάρχουν Ορθόδοξοι που βιώνουν και τα δύο και έχουν επίγνωση όλων των πράξεών τους, αλλά διαθέτουν συνεχώς μετάνοια αληθινή. Όμως πόσοι Ορθόδοξοι αληθινά ενδιαφερόμαστε για τη σωτηρία της ψυχής μας; 

Η αλήθεια είναι ότι μόνο με τον Χριστό, μέσα στην Ορθοδοξία θα σωθούμε και θα βρούμε Παράδεισο. Από τώρα ζούμε στον Παράδεισο και αν δεν τον βρήκαμε ακόμα, από σήμερα να φροντίσουμε να τον βρούμε οπωσδήποτε. Από τη στιγμή που γεννιέται και βαφτίζεται ο Ορθόδοξος Χριστιανός ζει στον Παράδεισο και σε κάθε πτώση του, αν μείνει αμετανόητος, δοκιμάζει δυστυχώς την Κόλαση. Η συνείδησή μας το μαρτυράει αυτό σε όλους μας. Όταν είναι καθαρή η συνείδηση βλέπει, βιώνει, ζει και ψηλαφεί τον Παράδεισο. Όταν όμως πέφτει στην αμαρτία και μένει κολλημένη εκεί, χωρίς καμία προσπάθεια να σηκωθεί και να αποστραφεί το ψέμα, τότε βιώνει, ζει, αγγίζει, γεύεται και δυστυχώς παγιδεύεται στην Κόλαση. Αυτό είναι το ψέμα μιας κενής και επίπλαστης σύντομης ζωής μακριά από την Αλήθεια και την Αγάπη του Χριστού, στην οποία η αμαρτία και η αίρεση μας χωρίζουν από τον Θεό, όπως και η αθέτηση των Θείων εντολών Του και η πλάνη των ψεύτικων δαιμονικών θρησκειών. Ο Θεός είναι το Φως, η Αλήθεια και η Ζωή, δηλαδή με ένα λόγο πρόκειται για τη μοναδική Αγάπη στο δημιούργημά Του, διότι Εκείνος σταυρώθηκε για να μας βάλει όλους στον Παράδεισο.

Η έλλειψη της αγάπης για τον Θεό είναι η Κόλαση για τον κάθε Ορθόδοξο πιστό. 

Ο καλοπροαίρετος πιστός θα αγαπήσει τον Κύριο, δηλαδή τον αληθινό Τριαδικό Θεό με όλη του την καρδιά, με όλο το νου του, με όλη τη δύναμη της ψυχής του και θα ενωθεί μαζί Του. Θα κυριεύσει το νου του ο φόβος του Θεού, δηλαδή η αληθινή αγάπη για τον Θεό και τον κάθε συνάνθρωπό του, που είναι η εικόνα του Θεού. Μην ξεχνάμε ότι «η αρχή σοφίας φόβος Κυρίου» (Ψαλμ. 110, 10). «Ο φόβος Κυρίου» οδηγεί τον ηγεμονικό νου στην τέλεια αγάπη προς τον Πάνσοφο Τριαδικό Θεό. Μόνο όποιος έχει φόβο Κυρίου αγαπάει αληθινά τον Κύριο και όλους τους ανθρώπους σύμφωνα με την πρώτη εντολή του Θεού. Ευχόμαστε να αγαπήσουμε αληθινά τον Κύριο με την τήρηση των αγίων εντολών Του. Διά των πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου να ενωθούμε με τον Υιό της, τον Κύριο της Ζωής και της μόνης Αλήθειας που υπάρχει στην επίγεια ζωή μας και στην ατελείωτη αιωνιότητα για την οποία μας διαβεβαιώνει ο Λόγος του Θεού.

Αμήν, γένοιτο!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Περί αυτών που νομίζουν ότι δικαιώνονται από τα έργα τους

Άρθρο του μακαριστού πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη “Οι πειρασμοί που μας έρχονται αναπάντεχα, είναι θεία οικονομία και μας διδάσκουν να είμαστε φιλόπονοι στην εργασία των εντολών, και χωρίς να το θέλομε μας ελκύουν στην μετάνοια“… (Οσίου Μάρκου του Ασκητού)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.