Ελένη Καμπούρη

Τι έχει στο μυαλό του το τουρκικό γεράκι;

εικόνα άρθρου: Τι έχει στο μυαλό του το τουρκικό γεράκι;
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της Αγιά Σοφιάς για εργασίες αποκατάστασης


Το τουρκικό καθεστώς δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει. Για μια ακόμη φορά εργαλειοποιεί τον υπέρλαμπρο Ναό της Αγιά Σοφιάς για να εφαρμόσει τις διπλωματικές πονηριές του ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ρίξει στάχτη στα μάτια της ανθρωπότητας.

Δημοσίευμα (1) αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο του Ναού για χρόνο ίσο με «δύο γενεές», λόγω των εργασιών συντήρησης και υποστύλωσης, δίνοντας έμφαση στην αντισεισμική του προστασία και αρχιτεκτονική του αναπαλαίωση. 

Αν και οι εργασίες αυτές είναι απολύτως αναγκαίες, πληροφορίες από τα Μέσα Ενημέρωσης της Άγκυρας υποστηρίζουν ότι υπάρχει “μια σιωπηρή «εκεχειρία» με τη Δύση πάνω στο ζήτημα αυτό, καθώς η μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO σε τέμενος είχε αποτελέσει σημείο τριβής με το δυτικό κόσμο και αξιοποιήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν για επανειλημμένες εθνικιστικές εξάρσεις στο δημόσιο λόγο του. Η ΕΕ μόλις την Πέμπτη άλλωστε, ανακοίνωσε επίσημα ότι οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας υπονομεύονται, όσο αρνείται να σεβαστεί έμπρακτα τον πολιτισμικό χαρακτήρα των θρησκευτικών μνημείων, έκανε δηλαδή ευθεία νύξη στο θέμα της Αγίας Σοφίας”.

Από την πλευρά του τουρκικού καθεστώτος, ο υπουργός πολιτισμού “απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα τέτοιας ιδιότυπης «εκεχειρίας» και ότι μοναδικό κίνητρο της απόφασης ήταν η μέριμνα για την τεχνική ασφάλεια και την ευζωία του κτιρίου”.

Αυτές είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα, με τα sites και τα blogs να παίρνουν φωτιά, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το νόημα πίσω από αυτές τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης. 

Όσο καλοπροαίρετοι κι αν θέλουμε να είμαστε, το ίδιο το τουρκικό καθεστώς δεν αφήνει περιθώρια για αγαθές σκέψεις. Με όλα τα ανεκδιήγητα που έχει πράξει κατά καιρούς η τουρκική κυβέρνηση, με παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στην Αλήθεια, την Ιστορία, τον πολιτισμό και την Δημοκρατία, δεν μένει παρά να αρχίσουμε να φανταζόμαστε τα πιο τρελά σενάρια.

Ωστόσο, για να δώσουμε το παλμό των δημοσιευμάτων, θα αναφέρουμε εν συντομία αυτά που ακούγονται, γράφονται και λέγονται σε όλο το διαδίκτυο.

– Η Αγιά Σοφιά κλείνει γιατί περιμένουν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και θέλουν να προλάβουν την κατάρρευση μέρους του Ναού(2).

– Ο Ερντογάν την μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί, άρα δεν σεβάστηκε την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων και για να το μπαλώσει, την έκλεισε για δήθεν εργασίες, για να το δικαιολογήσει και να κερδίσει χρόνο.

– Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το μνημείο σαν «πολιτικό όπλο».(3)

Μέσα σε όλα αυτά, φυσικά, υπάρχουν διάχυτες και οι σκέψεις ότι ήρθε η ώρα να πάρουν σάρκα και οστά οι προφητείες των Αγίων μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα και όλοι δουλεύουν συνειδητά ή ασυνείδητα για να ολοκληρωθεί το σχέδιο του Κυρίου μας και κανείς δεν γνωρίζει τι θα επιτρέψει Εκείνος. Πολλοί υποστηρίζουν διάφορα σενάρια, ακραία ή μη, αλλά στην πραγματικότητα εμείς είμαστε πολύ μικροί για να ερμηνεύσουμε τα σχέδια του Θεού. Ό,τι επιτρέπει ο Κύριός μας, είναι για το καλό της Ορθοδοξίας και της ανθρωπότητας. Εκείνος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα. 

Όμως κανείς δεν μπορεί να διαγράψει από το μυαλό, τη ψυχή και τα χείλη των ορθοδόξων ελλήνων το, «ΣΩΠΑΣΕ ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΑΚΡΥΖΕΙΣ, ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ». Αμέτρητοι οι θρύλοι, οι παραδόσεις και οι ιστορίες, όπου περιγράφουν την καταστροφή και μακαρίζουν την ελπίδα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Ο.Χ.Σ Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Ένα διαφορετικό κατηγορώ για την βεβήλωση του Ναού της Αγίας Σοφιάς
Μέτοικος, Με αφορμή την ύβριν του Ναού της Αγίας Σοφίας
Αγία Σοφία Κων/πολεως: Ποιος ευθύνεται για τις φθορές στον Ναό;

Σχετικά άρθρα

Ποιός θα σταματήσει τη μετατροπή των Εκκλησιών σε τζαμιά;

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Απογυμνώνεται το αφήγημα των παγκοσμιοποιητών. Ο ΟΗΕ αδύναμος να επιβάλλει την ειρήνη και η UNESCO ανύπαρκτη όσον αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Σβήνει το ψευτορωμαίικο

του Αγαθόνικου Σκέψεις με αφορμή την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Μήπως είμαστε η χειρότερη γενιά από καταβολής Ελληνικού Έθνους;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.