π. Νικόλαος Μανώλης

Τι να κάνουμε, να σωπάσουμε;

εικόνα άρθρου: Τι να κάνουμε, να σωπάσουμε;

Το αφιέρωμα στο μακαριστό π. Νικόλαο Μανώλη, με αφορμή την 33η επέτειο χειροτονίας εις Πρεσβύτερον, ολοκληρώνεται σήμερα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβηγμένη εκεί γύρω στα 1909 μ.Χ. στην Κύμη Ευβοίας. Για το βίο του Αγίου Νεκταρίου κάποια γεγονότα είναι γνωστά. Οι συκοφαντίες, οι διώξεις, οι αποδοκιμασίες, η χλεύη, οι ονειδισμοί υπήρξαν δεύτερη σάρκα του. Αν δεν έχεις διαβάσει το βίο του ακόμα, έχεις μια σπουδαία δουλειά να κάνεις, να τον βρεις και να τον ρουφήξεις.

Εμείς σήμερα, κατά τη χωρητικότητα του σάρκινου δοχείου μας καθένας, επικαλούμαστε τον Άγιο με θέρμη, πότε για καλό, πότε για κάποιο πειρασμό που μας βρήκε. Επικαλούνται οι μαθητές το διδάσκαλο, οι ασθενείς τον Ιατρό, οι πιστοί τον Άγιο του Θεού.

Τότε όμως εκεί στο μακρινό 1909 πλήθος κόσμου περιστοίχιζε τον άγιο, έπαιρνε την ευχή του, άκουγε τα κηρύγματά του, εξομολογούνταν στο πετραχήλι του, πλήθος ανθρώπων ζούσε δίπλα του.

Μετά το θάνατό του αυτοί οι άνθρωποι ξεχείλιζαν μέσα τους από τη χαρά, την τιμή, δοξολογούσαν ακατάπαυστα τον Θεό που τους αξίωσε να ζήσουν δίπλα σε έναν άνθρωπο του Θεού. Οι επόμενες γενιές γνώρισαν τον Πενταπόλεως Νεκτάριο σαν Άγιο της Εκκλησίας μας!

Έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές, με ταπείνωση και προς δόξαν Θεού, να προσκαλέσουμε τον πιστό λαό να γνωρίσει το μακαριστό ομολογητή γέροντά μας πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Μανώλη.

Μέσα από τις ομιλίες του στο διαδίκτυο, μέσα από την Κατάνυξη και μέσα από τα βιβλία του, μέσα από το Σύλλογο “Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής”, που ιδρύθηκε με την ευχή του. 

Ο Σύλλογός μας δίνει αγώνα Ιεραποστολικό, Αντιαιρετικό, Αντιοικουμμενιστικό για την Ορθοδοξία, στηρίζοντας ώς έσχατη ιεροκανονική και αγιοπατερική αντίδραση την Αποτείχιση, τη διακοπή μνημόνευσης αιρετιζόντων Πατριαρχών και Επισκόπων.

Επειδή με αξίωσε ο Θεός να γνωρίσω προσωπικά ένα μικρό παιδάκι που εικονίζεται ντυμένο παπαδάκι στην συγκεκριμένη φωτογραφία – ήταν πλέον 95 ετών συνταξιούχος κληρικός, όταν τον γνώρισα –  τον ρώτησα πώς είναι, πάτερ, να γνωρίζεις στη ζωή σου έναν Άγιο του Θεού; Μου απάντησε, “όλη μου τη ζωή δε σταμάτησα να ομολογώ πως είναι Άγιος και μετά να τον παρακαλώ μέρα νύχτα να πρεσβεύει για όλους εμάς”.

Αν ο παπούλης που έζησε τον Άγιο Νεκτάριο μερικά χρόνια δε σταμάτησε να διαλαλεί τα μεγαλεία του Θεού, εμείς που μας αξίωσε ο Θεός να μεγαλώσουμε στην αγκαλιά του γέροντά μας δεκαετίες ολόκληρες, τι να κάνουμε;

Να σωπάσουμε;

Μας αξίωσε ο Θεός να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο που δόθηκε ολόψυχα στον Θεό. Υπόδειγμα υπακοής στον Όσιο γέροντα Αγάθωνα Κωνσταμονίτη τον απλό.

Ρέκτης της μονολόγιστης ευχής.

Γέροντας και απλανής οδηγός αμέτρητων ψυχών.

Φιλακόλουθος που αγαπούσε το αγιορείτικο τυπικό και το πρόσφερε απλόχερα μέσα στον κόσμο.

Στ’  αχνάρια του παπα-Νικόλα του Πλανά και του γέροντά του, έκανε ώρες ατελείωτες προσκομιδή, μαργαρίτη – μαργαρίτη.

Ομολογητής, ανάβλυζε Χριστό και Ορθοδοξία.

Πρότυπο υιού, αδερφού, οικογενειάρχη, συζύγου, πατέρα, παππού και όχι μόνο, για όλους μας.

Αν δε γνώρισες τον παπα-Νικόλα, έχεις μία σπουδαία δουλειά να κάνεις… να τον γνωρίσεις!

Δι ευχών να αξιωθούμε καλή αντάμωση στον Παράδεισο!

(Από σχόλιο σε δημοσίευση εδώ)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Έφυγε ένας αλλά λέων
– Αφιέρωμα στον μακαριστό π. Νικόλαο Μανώλη  με αφορμή την 33η επέτειο χειροτονίας εις Πρεσβύτερον
– Δι’ υπομονής τρέχωμεν τον προκείμενον ημίν αγώνα [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.