Επικαιρότητα

Την Τρίτη 25/2/2020 η σύναξη Προκαθημένων στο Αμμάν, κατά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

…γίνεται λόγος για συνάντηση για «την διατήρησιν της μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ευχαριστιακής ενότητος»…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος απέστειλε δεύτερη επιστολή – κάλεσμα προς τους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών με σκοπό την επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος και τη διατήρηση της ευχαριστηριακής κοινωνίας. Η διεξαγωγή της Συνάξεως των Προκαθημένων ορίστηκε να γίνει από 25 έως 27 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Ωστόσο, η αρνητική στάση των Πατριαρχών Κων/πόλεως Βαρθολομαίου, Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’ και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου Χρυσοστόμου, Αθηνών Ιερωνύμου και Αλβανίας Αναστασίου δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. 

Αντιθέτως, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία Επισκόπων στην Σύναξη των Προκαθημένων, χωρίς την παρουσία του Πατριάρχου κ.κ. Δανιήλ! Επιπροσθέτως, η Ιερά Σύνοδος τόνισε πως για να επιλυθεί το θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, θα πρέπει να υπάρξει κατανόηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Ρωσίας, με σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων Εκκλησιών.

Στο χώρο της Κατάνυξης μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε αναλυτικά τις επιστολές και τις θέσεις του κάθε Προκαθημένου σχετικά με την ερχόμενη Σύναξη στο Αμμάν. Μια μερική καταγραφή των σχετικών δημοσιεύσεών μας υπάρχει στο τέλος της παρούσης δημοσίευσης.

Διαβάσαμε στο ethnos.gr:


Επιμένει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Στις 25 Φεβρουαρίου η συνάντηση στο Αμμάν

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος έστειλε και δεύτερη επιστολή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την οποία τους καλεί από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Η επιστολή–κάλεσμα του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας εστάλη πριν από μία εβδομάδα, είναι γραμμένη και πάλι στα αγγλικά και στην οποία γίνεται λόγος για συνάντηση για «την διατήρησιν της μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ευχαριστιακής ενότητος», αναφορικά με το Ουκρανικό ζήτημα.

Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, θα δεχθεί επισήμως τους Προκαθημένους που θα παραστούν στην Ιορδανία.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κάτι που φάνηκε και στο απαντητικό γράμμα του προς τον κ. Θεόφιλο.

Στο απαντητικό γράμμα ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρει ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει την πρωτοφανή πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και διερωτάται «ποίον νόημα θα είχε μία Σύναξις Προκαθημένων, κατά την οποίαν δεν θα ήτο δυνατή η τέλεσις από κοινού της Θείας Λειτουργίας, διότι εις εξ αυτών διέκοψε την Ευχαριστιακήν κοινωνίαν μετά τινων εξ αυτών;».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μια απροετοίμαστη συνάντηση Προκαθημένων, ακόμα και αν αυτή είναι άτυπη. «Είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», υπογραμμίζει, και θα βλάψει ανεπανόρθωτα τον επιδιωκόμενο σκοπό και γενικότερα την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά «υπό τας συνθήκας ταύτας η τοιαύτη συνάντησις θα υπέκρυπτεν άλλα κίνητρα και θα εξυπηρέτει άλλους σκοπούς πλην εκείνου της ενότητος της Εκκλησίας, την οποίαν ενότητα και θα έπληττεν, ίσως, ανεπανορθώτως».

Σύμφωνα με πληροφορίες ή δηλώσεις από τους ίδιους ή τα περιβάλλοντά τους στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων έχουν απαντήσει αρνητικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

Μάλιστα, ο κ. Αναστάσιος, σε πρόσφατη επιστολή του σημειώνει ότι «η πρότασις διά συνάντησιν εις Ιορδανίαν, όπως πλέον είναι πρόδηλον, αντί να συμβάλη εις την βελτίωσιν της ενότητος θα περιπλέξη έτι πλείον την επιβαλλομένην θεραπευτικήν».

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Διαβάσαμε στο oukraniko.blogspot.com:

Εννέα οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που θα συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη διάσκεψη στο Αμμάν

Ολοκληρώνεται ο κατάλογος των συμμετεχόντων στην Πανορθόδοξη διάσκεψη στο Αμμάν της Ιορδανίας την οποία συγκαλεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
Σύμφωνα με τι μέχρι τώρα πληροφορίες οι Εκκλησίες οι οποίες θα συμμετάσχουν είτε δια του προκαθημένου είτε δι αντιπροσώπου είναι εννέα, οι οποίες και απαρτίζουν πληθυσμιακά την συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο.

Θα συμμετάσχουν λοιπόν οι προκαθήμενοι των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών: Ιεροσολύμων, Αντιοχείας, Μόσχας, Σερβίας και Τσεχίας και Σλοβακίας και δι΄αντιπροσώπου οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών: Γεωργίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Πολωνίας.

Οι προκαθήμενοι της Γεωργίας και της Πολωνίας επικαλούνται λόγους υγείας για την αποστολή αντιπροσώπων ενώ ο Πατριάρχης Ρουμανίας για να μη θεωρηθεί Σύναξη Προκαθημένων.

Στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων έχουν απαντήσει αρνητικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, οι οποίοι και έχουν επίσημα αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος επαναλαμβάνει πάντα την αρχική του «ιστορική» δήλωση: «ούτε αναγνωρίζουμε ούτε δεν αναγνωρίζουμε την Αυτοκλεφαλία της Ουκρανίας» η οποία περιπλέκει τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος δεν θα συμμετάσχει με την δικαιολογία ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το προνόμια συγκλήσεως μιάς τέτοιας Συνάξεως, αλλά επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το ουκρανικό θα λυθεί μόνο με Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Επιστολή Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδοκίμασε την πρόταση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων
– Η ομιλία του Πατρ. Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ’ και η πρόσκλησή του στους προκαθημένους για την ενότητα της Εκκλησίας (βίντεο)
– Ο Πατριάρχης Θεόφιλος καλεί τους Προκαθημένους στην Ιορδανία για την διατήρηση της Ενότητας
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο»
«Όχι» Φαναρίου, Γαλλίας και Κύπρου στην πρόταση του Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών
– Ενόψει μιας Πανορθόδοξης για το Ουκρανικό: Επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας
– Μητρ. Ιλαρίωνας: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βλέπει πολύ θετικά την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Το ΝΑΙ της Τσεχίας και το ΟΧΙ της Ελλάδας στην Πρόταση για Σύνοδο προκαθημένων στην Ιορδανία τον Φεβρουάριο

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.