Επικαιρότητα

Τίποτε δεν είναι πιο ακάθαρτο από το διάβολο

εικόνα άρθρου: Τίποτε δεν είναι πιο ακάθαρτο από το διάβολο

Για τον πλανεμένο αιρετικό που επιμένει στην πλάνη του, δεν υπάρχει σωτηρία και επιστροφή, όσο παραμένει σε πλάνη και αμετανόητα ζει.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κλεπτών γαρ η νυξ, της δε αληθείας το φως, του αρχαίου ποιητού Ευριπίδη, 480- 406 π.Χ. Απιστούνται δ’ oι λάλοι καν αληθεύωσιν, του αρχαίου ιστορικού Πλούταρχου, 47-120 μ.Χ. Δύο από τους προγόνους μας τα είπαν αυτά ότι, η νύχτα είναι των κλεφτών και το φώς είναι της αλήθειας και ότι δεν πιστεύει κανείς τους φλύαρους, ακόμα κι αν λένε την αλήθεια. 

Το μεν αληθές εν, το δε ψεύδος πολυσχιδές, μας είπε ο άγιος Γρηγόριος, ο Ναζιανζηνός τόσο απόλυτα, ξεκάθαρα, αφού ο πατέρας του ψεύδους ο διάβολος, εργάζεται νυχθημερόν, και με συνέπεια για να εκφυλίσει τον άνθρωπο. Όλα όσα θα αναδείξουμε, με το κείμενο είναι ουσιαστικά λόγια που αφορούν το ολιγόλεπτο βίντεο και τον ταλαίπωρο αυτό πλανεμένο άνθρωπο. Και καταλαβαίνουν ίσως καλύτερα όσοι τον ζουν από κοντά και ακούνε τους διαλόγους που έχει με κάθε απλό συνάνθρωπό του στην αγορά. Για τον πλανεμένο αιρετικό που επιμένει στην πλάνη του, δεν υπάρχει σωτηρία και επιστροφή, όσο παραμένει σε πλάνη και αμετανόητα ζει. Για τους ορθοδόξους όμως στους οποίους απευθύνεται και ελέγχει, για εμάς δηλαδή, πού έχουμε διάθεση μετανοίας και διόρθωσης, έχουμε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, να μας διδάξει, με όσα παραθέτουμε παρακάτω:

«Τίποτε δεν είναι πιο ακάθαρτο από το διάβολο. Έτσι, παντού αυτούς που τον ακολουθούν τους περιβάλλει με άδικους κόπους και τους καταστρέφει. Και όχι μόνο δεν τους αφήνει να πάρουν βραβεία, αλλά και τους κάνει υπεύθυνους για την κόλαση. Γνωρίζει να νομοθετεί γι αυτούς όχι μόνο διδασκαλία, αλλά και νηστεία τέτοιου κάκιστου είδους και παρθενία, που όχι μόνο θα τους στερήση την ανταμοιβή από τον Θεό, αλλά θα φέρη και μεγάλο κακό σ’αυτούς.

Εκπλήττομαι για το φθόνο του διαβόλου. Διότι δεν μπορούσε ο πονηρός εκείνος δαίμονας να βλέπη αγγελική διαγωγή σε ανθρώπινο σώμα (δηλαδή τους ανθρώπους να ζουν όπως οι άγγελοι μέσα στον Παράδεισο).

Όπως ακριβώς εκείνος, μόλις υπερηφανεύθηκε, διώχθηκε από την τιμή που του είχε δοθεί, αυτό ακριβώς θέλησε να κάνει και σε εσάς τους ανθρώπους. Και με την παράβαση της εντολής του Θεού (από τους πρωτοπλάστους μέσα στον Παράδεισο), θέλησε να σας οδηγήσει στην τιμωρία του θανάτου για να ικανοποιήσει τον φθόνο του.

Ο διάβολος, που κινείται από το μίσος και το φθόνο και δεν ανέχεται τις αμέτρητες ευεργεσίες, που δόθηκαν αμέσως και από την αρχή στον άνθρωπο, από τον φθόνο όρμησε στην απάτη, η οποία προξενεί τον θάνατο.

Πρόσεχε τι κάνει ο διάβολος. Υπάρχουν δύο πράγματα. Αμαρτία και μετάνοια. Η αμαρτία είναι τραύμα, η μετάνοια φάρμακο. Όπως ακριβώς, δηλαδή, για το σώμα υπάρχουν τραύματα και φάρμακα, έτσι και για την ψυχή υπάρχουν αμαρτήματα και μετάνοια. Αλλά η αμαρτία περιέχει την ντροπή, ενώ η μετάνοια περιέχει την παρρησία (δηλαδή το θάρρος της έκφρασης, την τόλμη).

Συγκέντρωσε, σε παρακαλώ, όλη την προσοχή σου στα λεγόμενά μου, ώστε να μη συμβή, συγχέοντας τη σειρά τους να χάσεις την ωφέλεια.

Υπάρχει το τραύμα, υπάρχει και το φάρμακο. Υπάρχει η αμαρτία, υπάρχει και η μετάνοια. Το τραύμα είναι η αμαρτία, το φάρμακο η μετάνοια. Το τραύμα προκαλεί το σάπισμα, ενώ το φάρμακο καθαρίζει το σάπισμα. Η αμαρτία προκαλεί το σάπισμα της ψυχής, την ντροπή, τη χλεύη, ενώ η μετάνοια χαρίζει την παρρησία, την ελευθερία (από την αμαρτία), η μετάνοια καθαρίζει και σβήνει το αμάρτημα με την Εξομολόγηση.

Πρόσεξε τώρα. Μετά την αμαρτία έρχεται η ντροπή, ενώ μετά τη μετάνοια ακολουθεί η παρρησία. Πρόσεξες αυτό που είπα; Αυτή την τάξη των πραγμάτων αντέστρεψε ο σατανάς, και έδωσε στην αμαρτία την παρρησία, και στη μετάνοια και την Εξομολόγηση έδωσε την ντροπή.

Δηλαδή, πράττει κάποιος την αμαρτία και δεν ντρέπεται, αλλά ντρέπεται όταν πάει να την εξομολογηθεί. Αυτή είναι κακουργία του διαβόλου. Όταν κάνει την αμαρτία δεν τον αφήνει ο διάβολος να ντραπεί, ώστε να φθάνει και στο σημείο να την κάνει και φανερά. Για τη μετάνοια όμως (και την Εξομολόγηση που την ακολουθεί) τον κάνει να ντρέπεται, διότι γνωρίζει ότι από ντροπή δεν θα μετανοήσει.

Δύο κακά κάνει. Και στην αμαρτία τον σέρνει και από τη μετάνοια τον απομακρύνει. Γιατί ντρέπεσαι λοιπόν τώρα; Όταν έπραττες την αμαρτία δεν ντρεπόσουν, τώρα που παίρνεις το φάρμακο ντρέπεσαι; Τώρα που με τη μετάνοια και την Εξομολόγηση απαλλάσσεσαι από την αμαρτία, τώρα ντρέπεσαι; Τότε όφειλες να ντρέπεσαι, όταν έπραττες την αμαρτία. Όταν γινόσουν αμαρτωλός δεν ντρεπόσουν, τώρα που με μετάνοια και Εξομολόγηση γίνεσαι δίκαιος, ντρέπεσαι;» (Ο Διάβολος και η Μαγεία, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Κατανοούμε καλύτερα μέσα από τα λόγια του αγίου μας, πόσο σημαντική είναι η ζωή της Ορθοδοξίας, έχοντας πνεύμα αληθείας. Ο διάβολος δεν ανέχεται την ακέραιη και ανόθευτη αλήθεια. Οδηγεί τους ανθρώπους στην πλάνη και στις αιρέσεις προκειμένου να τον υπηρετούν. Να είναι η αλήθεια ανακατεμένη με την κουτσουλιά της πλάνης επιδιώκει. Πλάνη με επίχρισμα αλήθειας, αυτό το γλυκό μας κερνάει. Με τέτοια αναπαύεται και χαίρεται. Ο διάβολος θα μας φανερώσει τις αμαρτίες μας, αν το επιτρέψει ο Θεός, αλλά όχι για να σωθούμε. Με δολιότητα και από φθόνο πάντα για να μας οδηγήσει στην απόγνωση, στην απελπισία, στην κατάθλιψη, στην αυτοκτονία και στην απώλεια. Δεν θέλει την ταπείνωση, την μετάνοια, την συγχώρεση, την καταλλαγή αλλά πάντα παραμένει αμετανόητος και αδιόρθωτος. Μας λένε οι άγιοι ότι γνώρισμα του δαίμονα είναι το να κάνει θόρυβο και να προκαλεί τρέλα και πολύ σκοτάδι όπου ανακατευτεί. Ενώ του Θεού, είναι να διδάσκει με σύνεση όσα πρέπουν, να ελεεί, να θαυματουργεί, να ελευθερώνει και να σώζει τους ανθρώπους.

Εμφανίζονται και στις μέρες μας ψευδοδιδάσκαλοι και ψευδοπροφήτες, όπως μέσα σε όλους τους αιώνες και κανένας δεν θέλει να μετανιώσει από αυτούς, για να σωθεί επειδή αρέσκονται να καταμαρτυρούν τις αμαρτίες μας, αλλά δεν βλέπουν τις δικές τους. Δεν βλέπουν την πλάνη τους, δεν αναζητούν την αλήθεια της Ορθοδοξίας στην ζωή τους. Το αλάθητο του Πάπα, αυτό δεν μας δείχνει; Καμία απολύτως μετάνοια. Πολλοί όμως πιστοί στην Ορθοδοξία μας έχουν μετανοήσει από το κήρυγμα των Αγίων Πατέρων μας, από τα μαρτύρια των αγίων μας, από την ομολογία τους για την αληθινή Πίστη αλλά και από το κήρυγμα κάθε απλανούς πνευματικού οδηγού που διδάσκει και νουθετεί μέσα από το Ορθόδοξο βίωμα. Ενός μετανοημένου πιστού, αυτό είναι το καθημερινό βίωμα, πέφτω-σηκώνομαι, πέφτω-σηκώνομαι, πέφτω-σηκώνομαι…ζητώ την μετάνοια και τα αμαρτήματα ξεφορτώνομαι με παρρησία, στην Εξομολόγηση, με ταπείνωση προσεύχομαι. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με, τον αμαρτωλό.

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα απόσπασμα βίντεο από το κανάλι Κοσμας Καραισκος.

Ψευδοδιδάσκαλος διατάζει!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ: Enemy at the gates
Με αλλοεθνείς και αλλόθρησκους μετανάστες θέλει να λύσει το δημογραφικό μας η Νέα Τάξη
– Μεταναστευτική βόμβα, Κυβέρνηση και λαός στα χαρακώματα
– Ποια λύση βρήκε η Κυβέρνηση για το Μεταναστευτικό!
– Ομιλία για το «προσφυγικό» από τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου [Βίντεο]
– Άλωσις «εκ των έσω» με άοπλη εισβολή
– Η «ωρολογιακή βόμβα» του προσφυγικού: Ξεπερνούν τα 2,5 εκ. οι Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα σήμερα..
Ποιο ανίερο χέρι πυρπολεί εκκλησιές στο Χαλκειός;
– Έκαψαν την Αγία Τράπεζα σε εκκλησία της Χίου (φώτο)
– Όχι στον καταυλισμό για τους ομογενείς των Οθωμανών κατακτητών, από τον μητροπολίτη Χίου
Βάνδαλοι παράνομοι μετανάστες μετέτρεψαν σε υπνοδωμάτιο ιερό Εκκλησιάς
Η προσφορά του κ. Ιερώνυμου για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες! Για τα ασυνόδευτα ελληνόπουλα…

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.