εικόνα άρθρου: Της φωνής μου άκουσον, Κύριε!
Άρθρο του μακαριστού πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

«Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν»!!! Αὐτῆς τῆς φωνῆς μου ἄκουσον, Κύριε!


«Τῆς φωνῆς μου ἄκουσον, Κύριε, κατά τό ἔλεός σου, κατά τό κρῖμά σου ζῆσόν με». (Άκουσε, Κύριε, την φωνήν της δεήσεώς μου, σύμφωνα με την ευσπλαχνία σου, και κατά την δικαίαν σου απόφασιν περιφρούρησε και παράτεινε την ζωήν μου. Χάρη στην ευσπλαχνία σου άκουσε, Κύριε, τη φωνή μου· σύμφωνα με την κρίση σου δώσε μου τη ζωή)1.

Βρισκόμαστε όλοι μας σαν αδέλφια, αφού είμαστε παιδιά του Θεού, εν μέσω θλίψεων και πειρασμών και πολλών δοκιμασιών. Αυτό, σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες είναι η αληθινή απόδειξη της προσωπικής φροντίδας και της προνοίας που έχει για εμάς τους δούλους Του, ο Άγιος Τριαδικός Θεός μας. Θέλουμε να ζήσουμε ευτυχισμένα και με χαρά στη ζωή μας, αλλά στην ουσία δε γνωρίζουμε τον τρόπο, παρόλο που ο Θεός μας τον δίδαξε με την Αγία Γραφή και με την Ιερά Παράδοση. Θέλουμε να παρατείνει ο Θεός τη ζωή μας και ευχόμαστε γι’ αυτό πολλές φορές στην κοινωνική μας ζωή, και ευχόμαστε: «Να ζήσεις» ή «Να σας ζήσουν τα παιδιά σας»!!! Επιζητούμε τη ζωή πρώτα απ’ όλα, και ασφαλώς την ευτυχία, γιατί είμαστε πλασμένοι για τη Ζωή την αιώνια. Έτσι, ποτέ δε θα νιώσουμε ότι κάποτε δε θα υπάρχουμε ως άνθρωποι. Η ζωή μας συνεχίζεται στο άυλο. Αυτό, μας το μαρτυρεί η συνείδησή μας και ασφαλώς η Ορθόδοξη Πίστη μας. Σε πολλούς πιστούς έχει δοθεί και εμπειρία της αιώνιας ζωής, ανάλογα με τον αγώνα τους για να σωθούν οι ψυχές τους.

Όσοι αγαπούν τον Θεό και τον κάθε άνθρωπο ως εαυτόν, λαμβάνουν από εδώ την αγιότητα και την αιωνιότητα, ως δώρο του Θεού. Αλήθεια, τι ζητούν αυτοί οι άνθρωποι από τον Θεό; Αυτοί οι ταπεινοί άνθρωποι ζητούν το έλεος του Κυρίου και εργάζονται με τις εντολές Του επιδιώκοντας την αγιότητα. Δε ζητούν την ευτυχία, την άνεση, την πολυτέλεια, τον πλούτο, τις απολαύσεις, την καλοπέραση και την ησυχία τους μακριά από ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Αλλά, επιδιώκουν να βοηθούν, να διακονούν, να ελεούν και να σώζουν με πολλούς τρόπους τους αναγκεμένους συνανθρώπους τους. Αντιμετωπίζουν θλίψεις και συμφορές και οι ίδιοι, ώστε ταπεινά αναγνωρίζουν ότι όλοι μας έχουμε ανάγκη βοήθειας και προσευχής στην επίγεια ζωή μας. Το ζήτημα είναι εμείς τι θα πούμε στον Θεό μας για τις δοκιμασίες μας και τις θλίψεις μας. Θα πούμε «Γιατί Θεέ μου;», και βέβαια αυτό δεν είναι τρόπος σωτηρίας». Ή θα πούμε «Θεέ μου δώσε μου τη δύναμη και την υπομονή να αντέξω». Πόσο ευλογημένο είναι να ευχαριστήσουμε και να νιώσουμε ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, διότι Εκείνος γνωρίζει και επιθυμεί τη σωτηρία μας. Να ευχαριστήσουμε τον Θεό και στη χαρά και στη λύπη μας. Όταν εμπιστευόμαστε τον Θεό και δείχνουμε ευγνωμοσύνη στο άγιο θέλημά Του, τότε θα δείξει μεγαλύτερη φροντίδα για εμάς, την οποία εύχομαι όλοι μας να ελκύσουμε με τη Χάρη του Κυρίου Ιησού Χριστού μας. 

Σε κάθε ευχάριστο γεγονός ή εκπλήρωση μιας μεγάλης επιθυμίας μας, λέμε πολύ εύκολα το «Δόξα τω Θεώ», αν φυσικά έχουμε αγαπητική σχέση με τον Θεό. Σε κάθε δυσάρεστο γεγονός ή σε ένα θάνατο αγαπημένου προσώπου όμως, δύσκολα θα το πούμε το «Δόξα τω Θεώ». Συνήθως θυμώνουμε και ζητάμε εξηγήσεις από τον Θεό. Μας φταίει ο Θεός, μας φταίνε όλοι οι άνθρωποι εκτός από τον εαυτό μας και δύσκολα θα παραδεχθούμε την ενοχή μας. Αν όμως παραδεχθούμε ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης σε όλα τα συμβάντα ανάλογα πώς τοποθετούμαστε απέναντι στον Δημιουργό μας, τότε δεν απαιτούμε εξηγήσεις, ούτε μας φταίνε οι συνάνθρωποι και μόνο τότε είμαστε ισορροπημένοι ψυχικά και μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση σοφά και νηφάλια. Τότε μπορούμε να ζητήσουμε το έλεος του Θεού και να πούμε «Δόξα τω Θεώ»! 

Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο για όλα όσα μας συμβαίνουν να λέμε «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν», διότι αυτή η φράση είναι θανατηφόρο πλήγμα για τον διάβολο, καθώς εξαλείφει την ταραχή και φέρνει τη γαλήνη στην ψυχή. Αυτή η φράση ανέδειξε την υπομονή, την ταπείνωση και την αγάπη του Ιώβ για τον Θεό και κατατρόπωσε τον διάβολο. Είναι επίσης γνωστό ότι ο αγαπημένος μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος με αυτή τη φράση «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν», στην εξορία που βρισκόταν, παρέδωσε την αγία ψυχή του στον Θεό. Τι σημαίνει όμως αυτή η φράση «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν» στη δική μας ζωή; Σημαίνει δόξα στον Θεό για όλα, με πλήρη εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια, πλήρη συμφωνία με όλες τις εντολές Του. Σημαίνει ταπεινό φρόνημα και αγάπη στον Θεό. Σημαίνει απλότητα και ποιότητα ψυχής, όταν συνεχώς λέμε τη φράση αυτή. Από εμάς θα τη μάθουν τα παιδιά και θα βοηθηθούν μέσω αυτής για τη σωτηρία τους. Μεγάλη θα είναι η αμοιβή από τον δωρεοδότη Κύριο και θα απαλύνει τον πόνο και θα δώσει δύναμη και χάρη στην ψυχή μας.
«Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν»!!! Αὐτῆς τῆς φωνῆς μου ἄκουσον, Κύριε!


1.Ψαλμός 118, 149

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Ευαγγέλιο της Κυριακής προ της Υψώσεως

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π.Νικολάου Μανώλη “..Ηρωισμός είναι να υπερβούμε την φιλαυτία και να αφιερωθούμε ολοκληρωτικά στο θέλημά Του” Ευαγγέλιο της Κυρ. προ της Υψώσεως (Ιω. γ΄ 13-17) Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ         Ο Χριστός...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.