Επικαιρότητα
«Τις ημάς χωρίσει από της αγάπης τού Χριστού;»- Άγιος Τρύφων ο Μεγαλομάρτυς [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3]
1 Φεβ 2023
Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση
Ο βίος του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Τρύφωνος και του Αγίου Νεομάρτυρα Αναστασίου του Ναυπλιέως…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, αρχή του Τριωδίου, τα αγιογραφικά αναγνώσματα ήταν χωρισμένα, το μεν ευαγγελικό ήταν η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, που έχει σχέση με την έναρξη του Αγίου Τριωδίου, το αποστολικό όμως ανάγνωσμα έχει σχέση με τον εορτάζοντα της ημέρας Άγιο Τρύφωνα.
Στην περίοδο του Αγίου Τριωδίου και τη σημασία της, ο π. Θεόδωρος έχει αναφερθεί παλαιότερα και επειδή στα κηρύγματά του σειρά έχουν οι βίοι των Αγίων μας, κάνει λόγο στο Άγιο της ημέρας αυτής.
Μας εξηγεί με ποιον τρόπο συνδέεται η αποστολική περικοπή με τον Άγιο Τρύφωνα. Λέγει ο Απόστολος Παύλος ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την Αγάπη του Χριστού, ούτε θλίψη, ούτε στενοχώρια, ούτε οι δυνάμεις, ούτε οι δαίμονες. Όλα αυτά που αναφέρει η αποστολική περικοπή, τα εφάρμοσαν οι Άγιοί μας και οι Μάρτυρες, καθώς και ο εορτάζων την ημέρα αυτή, Άγιος Μεγαλομάρτυς Τρύφων.
Κάνει μια σύντομη αναφορά στον βίου του Αγίου ο οποίος θαυματουργούσε από νεαρή ηλικία. Ο τότε αυτοκράτορας της Ρώμης είχε μια κόρη η οποία δαιμονίστηκε και ο δαίμονας φώναζε από μέσα της ότι δεν θα την αφήσει αν δεν έρθει ο Τρύφων. Απεσταλμένοι του αυτοκράτορα αναζητώντας τον, έφτασαν στη Λάμψακο, πήραν τον Τρύφωνα και τον οδήγησαν στη Ρώμη.
Μετά τη θεραπεία της κόρης του, ο αυτοκράτορας ζήτησε από τον Τρύφωνα να δει τον δαίμονα που την βασάνιζε. Μετά από νηστεία και προσευχή ο Άγιος διέταξε τον δαίμονα και εμφανίστηκε με τη μορφή ενός πανάσχημου σκύλου. Και όταν τον ρώτησε ο Τρύφων ποιος είναι αυτός που τον στέλνει να βασανίζει ανθρώπους, εκείνος απάντησε ότι τον στέλνει ο πατέρας του ο Σατανάς αλλά όταν ο Θεός επιτρέπει. Είπε ακόμα ότι δεν έχουν οι δαίμονες καμμία εξουσία στους ευσεβείς ανθρώπους.
Ο αυτοκράτορας γέμισε τον Τρύφωνα με χρυσάφια και τον έστειλε στην πατρίδα του. Στον δρόμο της επιστροφής αυτός τα έδωσε όλα σε φτωχούς.
Στη συνέχεια ξέσπασε ο φοβερός διωγμός εναντίον των Χριστιανών από τον Δέκιο, και αναφέρει στο σημείο αυτό ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής για ποιο λόγο επιτρέπει ο Θεός τους διωγμούς να χτυπήσουν το αλώνι του, δηλαδή εμάς τους χριστιανούς.
Όπως το αλώνι το χτυπά ο άνεμος και παρασέρνει τα άχυρα ενώ το σιτάρι πέφτει κάτω και μένει καθαρό, έτσι και όσοι χριστιανοί είναι σταθεροί στην πίστη αντέχουν μέχρι το τέλος και μένουν καθαροί όπως το χρυσάφι στο χωνευτήρι.
Τονίζει εδώ ο π. Θεόδωρος ότι η πίστη μας δοκιμάζεται και χωρίς διωγμούς, σε περίοδο ειρήνης και δεν έχουμε τις δέουσες αντιδράσεις εναντίον όλων όσων θέλουν να προσβάλλουν την πίστη μας, τις παραδόσεις μας.
Τότε, την περίοδο των διωγμών, η πίστη αυξανόταν, από σπίθα γινόταν φωτιά και εξαπλωνόταν σε όλη την οικουμένη. Τώρα η πίστη μας σβήνει. Μια σύγχυση κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα από αθέους, από εκκλησιομάχους και εμείς αδιαφορούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Η Χώρα μας πέρασε τόσα και τόσα και δεν χάσαμε την πίστη μας. Και καταλήξαμε τώρα σε περίοδο ειρήνης να έχουμε πρωθυπουργό άθεο. Ο Θεός το επέτρεψε και θα δούμε που θα καταλήξει όλο αυτό. Πάντως αυτό οφείλεται και στη δική μας αναξιότητα.
Την περίοδο των διωγμών, ο Τρύφων συνελήφθη, οδηγήθηκε στη Νίκαια, υπέστη φοβερά μαρτύρια τα οποία αντιμετώπισε με θάρρος και τελικά αποφασίστηκε ο διά ξίφους θάνατός του. Ο Μεγαλομάρτυς ευχαρίστησε τον Θεό και τον παρακάλεσε να πάρει την ψυχή του ειρηνικά πριν το ξίφος να πέσει πάνω του.
Στο τέλος του κηρύγματος ο π. Θεόδωρος αναφέρεται επίσης στον Άγιο Αναστάσιο τον Ναυπλιέα τον Νεομάρτυρα, του οποίου ο βίος είναι επίσης χαρακτηριστικός και εντυπωσιάζει η σταθερότητα στην πίστη του ακόμα και μπροστά στον θάνατο. Μαρτύρησε για την πίστη του και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.
Οι Απόστολοι και οι Μάρτυρες διέδωσαν την χριστιανική πίστη σε όλο τον κόσμο ενώ τώρα εξ’ αιτίας μας, η πίστη αυτή χάνεται. Αποχριστιανίστηκε η Ευρώπη και αυτό περνά και στη Χώρα μας. Ας παραδειγματιστούμε από τον βίο των δύο αυτών Μαρτύρων και να παρακαλούμε τον Θεό να αυξήσει την πίστη μας. Αμήν.
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (1/2/2015)
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra