εικόνα άρθρου: Ανεξέλεγκτος ο Πατριάρχης
Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον ο Κωνσταντινουπόλεως


Η είδηση παρουσιάστηκε από τα μέσα σχεδόν ως κατόρθωμα του Ερντογάν, μια ατράνταχτη απόδειξη σεβασμού στις θρησκευτικές ελευθερίες της γείτονος.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, στον Άγιο Στέφανο της Πόλης (Yeşilköy), με την παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των λοιπών θρησκευτικών ηγετών της χώρας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου ναού που ιδρύθηκε την περίοδο της Τουρκικής Δημοκρατίας, δηλαδή μετά το 1923.

Το όλο γεγονός παρουσιάστηκε ως μεγάλη επιτυχία του Τούρκου προέδρου και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Τουρκικής διπλωματίας γνωρίζουν πως όλο ήταν πέρα για πέρα στημένο. Η πραγματικότητα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία είναι σκληρή και απέχει παρασάγγας από κάθε έννοια ελευθερίας και σεβασμού.

Στην Τουρκία, από το 2020 κουνούσε το δάκτυλο η διεθνής κοινότητα για την Έκθεση για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες από ειδική επιτροπή στις ΗΠΑ1. Το 2021 ήταν η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ στην ειδική λίστα παρακολούθησης των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες2, το 2022 πάλι στις ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε κόλαφος η έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία3 και ερχόμαστε σήμερα στη φαρσοκωμωδία Ερντογάν που δηλώνει απτόητος: “Δεν παραλείπουμε την ανακαίνιση και κατασκευή χώρων λατρείας για τις θρησκευτικές μειονότητες(..), παρά το γεγονός ότι οι διακρίσεις σε βάρος των αδελφών μας στα Βαλκάνια και στη Δυτική Θράκη εξακολουθούν να αυξάνονται(..)”.

Υ.Γ. 1 Κομπάρσοι στη φαρσοκωμωδία Ερντογάν ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος της Βουλής της Τουρκίας, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, στελέχη πολιτικών κομμάτων, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, ως εκπρόσωπος του Πάπα Φραγκίσκου, εκπρόσωπος του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας, εκπρόσωποι των μειονοτήτων και των βακουφίων, εκπρόσωποι της Ρωμαίικης Κοινότητας και πολύς κόσμος.

Υ.Γ. 2 Μαρτυρικός όντως ο Πατριάρχης της Πόλης, θα είχε πολλά να πει και να βάλει στη θέση του τον Σουλτάνο, αλλά προτίμησε τον ρόλο κομπάρσου και τη σιωπή. Την παρουσία του εκεί την επέβαλε άραγε ο Τούρκος ή ο μασονοκίνητος Οικουμενισμός;

Καλή Μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.