Επικαιρότητα
Το 2ο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο στον Βόλο
5 Ιαν 2023
Άρθρο της Κωνσταντίνα Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση- απότοκο της Ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου επιλέχθηκε να φιλοξενήσει το 2ο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα: «Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό τη διοργάνωση της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης I.O.T.A..
Το συνέδριο είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από τις 11 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, στην πόλη του Βόλου με κύρια ομιλούμενη γλώσσα τα αγγλικά.
Η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association), απότοκο της Ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου (2016), ιδρύθηκε το 2017 με στόχο τη θεολογική συμβολή στην ανανέωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υποστηρίζει την πανορθόδοξη ενότητα και συνοδικότητα. Αποτελεί πανορθόδοξο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ενώ δεν ανήκει σε καμία τοπική Εκκλησία.
Σκοπός της I.O.T.A. αποτελεί η διατήρηση εποικοδομητικών σχέσεων με τους ηγέτες όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Στα κύρια ενδιαφέροντά της βρίσκονται η κατανόηση του σύγχρονου πολιτισμού υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης παράδοσης και η στήριξη της πανορθόδοξης ενότητας και συνεννόησης.
Στην Οικουμενιστική αυτή διοργάνωση πρόκειται να συμμετέχουν τετρακόσιοι ειδικοί ομιλητές από πολλές χώρες (Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία, Αφρική, Βαλκάνια, Ρωσία). Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τη στήριξη σημαντικών θεολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων και από τη συμμετοχή 15 επισκόπων από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες και δεκάδων κληρικών και μοναχών.
Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος (Ζωγράφος), επιφανής προσωπικότητα της Ορθόδοξης ιεραποστολής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς. Θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν σε ζητήματα όπως: Εκκοσμίκευση και Ορθόδοξη Εκκλησία, σύγχρονες θεολογίες της ιεραποστολής, θρησκευτικός εθνικισμός και ταυτοτικές πολιτικές, φιλοσοφική θεολογία ως ερμηνευτικό εργαλείο, γυναίκα και Ορθόδοξη Εκκλησία, θέματα οικουμενικής θεολογίας, η θεολογική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, Ορθόδοξη διασπορά, η θέση της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα κ.α.
Μας είναι επαρκή τα μέχρι τώρα δεδομένα ώστε να αντιληφθούμε τι πρόκειται να ακολουθήσει στο συγκεκριμένο συνέδριο. Το νέο έτος ήρθε με τα Οικουμενιστικά δρώμενα να ξεκινούν ολοταχώς!
Καιρός για αντίδραση και ομολογία αδελφοί!
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Ο προφητικός λόγος του π. Νικολάου Μανώλη και τα 11 ψέματα της Ιεράς Συνόδου για το Κολυμπάρι
– Η κουλτουροπαθιασμένη Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου ως διαθρησκειακό περίπτερο
– Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο «Εκκλησιών» (ή Αιρέσεων)