Επικαιρότητα

Το 5-0 του Ιερώνυμου στις εκλογές των πέντε νέων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος

εικόνα άρθρου: Το 5-0 του Ιερώνυμου στις εκλογές των πέντε νέων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η διακοπή μνημόνευσης εκλιπόντος Αρχιερέως και η κανονική μνημόνευση ή μη του νέου, μετά τη χειροτονία του…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Εξελέγησαν οι νέοι Μητροπολίτες σε Λαγκαδά, Καστοριά, Κιλκίς, Περιστέρι και Θήρα. Όλοι οι νέοι Μητροπολίτες ήταν επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Από μόνη της η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέδειξε τουλάχιστον δύο φορές ως μείζον το θέμα της Ιεροκανονικής, της Αγίας Αποτείχισης από αιρετίζοντα Επίσκοπο, που κηρύττει “γυμνή τη κεφαλή” αίρεση, προ Συνοδικής διαγνώσεως.

Επειδή πολλοί θεώρησαν πως η στάση αυτή της Ιεραρχίας αποτελεί την ταφόπλακα της Αποτείχισης, για άλλη μια φορά θα επισημάνουμε και θα υπενθυμίσουμε προς πάσαν κατεύθυνση ότι η Αποτείχιση λαμβάνει χώρα εντός της Εκκλησίας, ορθώνει τείχος από τον αιρετίζοντα Επίσκοπο εντός της Εκκλησίας και διαφυλάττει τον πιστό λαό του Θεού από την αίρεση, την κακοδοξία ή την αλλοίωση των δογμάτων εντός της Εκκλησίας.

Έχουν χρέος να καταδικάσουν την αίρεση οι νέοι Μητροπολίτες, να καταδικάσουν τα κείμενα της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου και όσα κακά επακολούθησαν εκείνην την εκτροπή, έως και σήμερα. Όταν ο διάβολος πολεμάει την Εκκλησία του με βόμβες, ο ποιμήν ο καλός δεν του πετάει λουκούμια ή ακόμα χειρότερα λουκουμόσκονη, για να θολώσει τα πράγματα.

Άξιοι της θέσεως που ανέλαβαν να βρεθούν και προς δόξαν Θεού και της Ορθοδοξίας στον κόσμο, με όλα αυτά τα τάλαντα που τους χάρισε ο Κύριος. Σε μια συμβιβασμένη Εκκλησία, ας γίνει έστω και ένας ο Παπαφλέσσας της πνευματικής αφύπνισης και επανάστασης. Τα ταλέντα και οι περγαμηνές τους να γίνουν η ολόφωτη δάδα που θα φτάσει ως τον ουρανό!

Οποιαδήποτε μη καλώς νοούμενη χρήση αυτών των ταλάντων προς δόξαν της Ορθοδοξίας, συνεπάγεται και ισοδυναμεί με τον πονηρό και οκνηρό δούλο της παραβολής να αναφωνεί ανερυθρίαστα προς τον Κύριο : “ ἔκρυψα τὸ τάλαντόν σου ἐν τῇ γῇ· ἴδε ἔχεις τὸ σόν1

Αλίμονο χάνονται τόσο πολύτιμοι θησαυροί και καθιστούν αναπολόγητους τους κατόχους τους, μπροστά στο Μέγα Κριτήριο του Χριστού!

Νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης εκλέχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Πλάτωνας Κρικρής. Είναι ένας από τους παλαιότερους γραμματείς της Συνόδου, από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων.

‘Ο Άρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρῆς εγεννήθη είς τήν Ίεράν νῆσον της Πάτμου τό ἕτος 1962,ὀπου παρακολούθησε τίς ἐγκύκλιες σπουδές και ἀπεφοίτησε ἀπό τήν Πατμιάδα Ἐκκλησιαστική Σχολή.Τό ἔτος 1977 εισήχθη ὠς δόκιμος μοναχός στην Ἱερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ἁγίου Ιωάννου τοῡ Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός ὑπό του θείου του μακαριστού Καθηγουμένου Ισιδώρου(μετέπειτα Επισκόπου Τράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων προς τιμήν του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδου συγγενούς εκ πατρός του. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή βιβλιοθήκη. Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983 διορίσθηκε είς τόν Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985 υπηρετήσας είς τήν Ιεράν Μητρόπολιν Περιστερίου, αναπτύξας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής. Επί δεκαετίας εξέδιδε και διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό «Ενοριακή Διακονία». Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου έως σήμερα διακονεί ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτριου Αμπελοκήπων, τον οποίον εξωράισε, επεράτωσε δε και εξόπλισε Ενοριακό Ξενώνα Φιλοξενίας ιδρύσας εντός αυτού Παρεκκλήσιον προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ζωηρό το ενδιαφέρον του για την Εκκλησιαστική Ιστορία και την σχέση της Εκκλησίας με το Γένος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1996-1998). Το επόμενο έτος έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης (master)στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας με το βαθμό Άριστα. Το 2002 εκπονήσας διδακτορική διατριβή ανεκηρὐχθη Αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επι τετραετία υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια». Από το 1998 εώς σήμερον υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαίτερου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νὐν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Καστοριάς τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Γεωργάτο. Ήταν έως τώρα Πρωτοσύγγελος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου.

Ὁ Θεοφιλέστατος Καλλίνικος (κατά κόσμον Νικόλαος Γεωργᾶτος) γεννήθηκε στήν Ἔδεσσα τό 1966 καί μεγάλωσε καί ἀναπτύχθηκε μέσα σέ περιβάλλον ἐκκλησιαστικό, συνοδευόμενο πάντοτε ἀπό τήν παρουσία τοῦ Ἁγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Ἐδέσσης. Σπούδασε στήν Παιδαγωγική Ἀκαδημία Ἡρακλείου Κρήτης καί στήν Θεολογική Σχολή τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ἀπό μαθητής τοῦ Δημοτικοῦ συνδέθηκε πνευματικά μέ τόν Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ἱερόθεο, Ἱεροκήρυκα τότε τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἐδέσσης καί, ὅταν ὁ Ἀρχιμανδρίτης Ἱερόθεος ἐξελέγη (τό 1995) Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου, ἦλθε κοντά του. Ἀπό τότε ἐργάζεται στήν Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου, ἐπί 26 συναπτά ἔτη, κατ’ ἀρχήν ὡς λαϊκός γραμματεύς καί ὁδηγός τοῦ Μητροπολίτου καί ἕνας ἀπό τούς βασικούς συντελεστές στήν ἔκδοση τῆς ἐφημερίδας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως «Ἐκκλησιαστική Παρέμβαση» καί κατόπιν ὡς Κληρικός, ὅπου τόν τοποθετοῦσε ὁ Μητροπολίτης του. Στίς 18 Σεπτεμβρίου 1999 ἐκάρη μοναχός, λαμβάνοντας τό ὄνομα Καλλίνικος, καί στίς 19 Σεπτεμβρίου 1999 χειροτονήθηκε διάκονος στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου ἀπό τόν Μητροπολίτη μας κ. Ἱερόθεο. Τήν 1η Ἰανουαρίου 2000 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος καί ἔλαβε τό ὀφφίκιο τοῦ Ἀρχιμανδρίτου ἀπό τόν ἴδιο Μητροπολίτη. Ἐργάσθηκε ὡς Διάκονος τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, ὡς Ἐφημέριος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Κρυονερίων, κατόπιν ὡς Ἱεροκήρυξ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί ὑπεύθυνος τοῦ Τμήματος Νεότητας, καί ἀπό τόν Μάρτιο τοῦ 2017 ἕως σήμερα ὡς Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Στην Μητρόπολη Κιλκισίου εξελέγη νέος Μητροπολίτης ο Βαρθολομαίος Αντωνίου Τριανταφυλίδηs. Ήταν έως σήμερα γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1992 και Πρεσβύτερος το 1994, υπό του Γέροντός του, Επισκόπου Τράλλεων κυρού Ισιδώρου.Υπηρέτησε έως της εκλογής του στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επί της Οδού Κυδαθηναίων της Πλάκας. Είναι Απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας και της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Νέος Μητροπολίτης Περιστερίου εκλέχτηκε ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, πανεπιστημιακός,

Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς είναι Καθηγητής Θεολ. Σχολής Αθηνών. Γεννήθηκε το 1960 στα Νάματα Ασκίου-Βοίου Κοζάνης και είναι Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2010, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων από το 1994, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών ΣΩΚΡΑΤΗΣ-GRATIANUS (Παρίσι XI) από το 2000. Ως κληρικός, υπηρέτησε στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας. Στην 25ετία που έζησε στο εξωτερικό, δίδαξε σε 20 Πανεπιστήμια τριών Ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) και είναι συγγραφέας 21 βιβλίων και άνω των εκατό (100) επιστημονικών άρθρων, σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, με ιστορικό, θεολογικό και θρησκειολογικό περιεχόμενο και με αντικείμενα της ειδικότητάς του, που είναι το Κανονικό Δίκαιο, τα οποία μεταφράστηκαν σε 16 διαφορετικές γλώσσες.

Για την Μητρόπολη Θήρας, εκλέχτηκε νέος Μητροπολίτης, ο έως σήμερα Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης. Εκίναι από τους παλαιότερους εισηγητές παρά τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1970. Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής εφοίτησε και έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκάρη μοναχός την 1.11.1993 στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου Αρχιμ. Χριστοφόρου Παπαδοπούλου. Χειροτονήθηκε διάκονος την 2.11.1993, πρεσβύτερος την 17.6.1995 και αυθημερόν έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ως διάκονος υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, ενώ ως πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, αναπτύσσοντας πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και κατηχητικό έργο. Ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως είρηται Ιερού Ναού εργάστηκε για την αποπεράτωση και αγιογράφησή του, καθώς και για την εκ βάθρων ανοικοδόμηση Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου. Το έτος 1994 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μετακλητός υπάλληλος στην τότε οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και από το 1999 μετετέθη στις Κεντρικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπου μέχρι της εκλογής του υπηρέτησε ως Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί.

1 Ματθ. κε΄ 14-30

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Γάμος ομοφύλων: Η εκκλησιαστική διοίκηση συντάσσεται με τον Καίσαρα – Το ημερολόγιο της ντροπής

Η διοίκηση της Εκκλησίας αποφεύγει συστηματικά να εκφέρει Αγιογραφικό, Αγιοπατερικό και Εκκλησιαστικό λόγο, αρνούμενη να καταδικάσει τη φρικτή πτώση και αμαρτία της ομοφυλοφιλίας

Ο Αρχιεπίσκοπος σκανδαλίζει ανεξέλεγκτος τον πιστό λαό;

Δε δικαιολογείται η άγνοια θεμελιωδών κανόνων της πίστης μας, ούτε η χαλαρότητα για σοβαρότατα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Δυστυχώς η πορεία προς τη δύση της θητείας...

Η αυτονόητη καταδίκη της βαρβαρότητος δεν αποτελεί αφορμή για άλλη μια οικουμενιστική παρέκκλιση

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η “εκκλησιαστική διπλωματία” δεν μπορεί να περνάει στα “ψιλά” της επικαιρότητος. Η παρουσία εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου σε επιμνημόσυνη δέηση στην Εβραϊκή Συναγωγή Αθηνών και ο συμβολισμός της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.