Επικαιρότητα

Το ατόπημα του κ. Ελπιδοφόρου: Συζήτησε με τον Ερντογάν για “μειονότητα” στην Ελλάδα…

εικόνα άρθρου: Το ατόπημα του κ. Ελπιδοφόρου: Συζήτησε με τον Ερντογάν για “μειονότητα” στην Ελλάδα…

Του Νίκου Μελέτη

Συνάντηση με τον Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ζήτησε και είχε ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη καθώς ο Αρχιεπίσκοπος είναι Τούρκος πολίτης και η Αρχιεπισκοπή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όμως σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η ανάρτηση του κ. Ελπιδοφόρου στο Twitter ότι το θέμα συζήτησης ήταν οι… μειονότητες στην Τουρκία και στην… Ελλάδα.

Ο κ. Ελπιδοφόρος (και οι συνεργάτες του που διαχειρίζονται το προφίλ του στα social media) προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις καθώς έσπευσε να δημοσιοποιήσει και να προβάλει την συνάντηση με τον Ερντογάν.

Με την δημόσια μέσω Twitter τοποθέτηση του, ο κ. Ελπιδοφόρος εμφανίζεται να νομιμοποιεί τον απαράδεκτο συσχετισμό που επιχειρεί εδώ και χρόνια η Άγκυρα, των Ελληνορθόδοξων Τούρκων πολιτών με την πολυπληθή ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

Ο θεσμός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως καταξιώθηκε με την παρουσία ισχυρών προσωπικοτήτων όπως ήταν οι μακαριστοί Αθηναγόρας και Ιάκωβος, αναδείχθηκε σε σημαντικό πυλώνα των θρησκευτικών κοινοτήτων των ΗΠΑ και προσέφερε απευθείας πρόσβαση στην Λευκό Οίκο. Για δεκαετίες μάλιστα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ήταν ο πυρήνας γύρω από τον οποίο στηρίχθηκε σε δύσκολες στιγμές η Ελληνική και η Κυπριακή ομογένεια, για την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και των παραδόσεων και για την προώθηση των εθνικών θεμάτων στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον.

Η υποχρέωση του εκάστοτε Αρχιεπίσκοπου να συναντηθεί ή να είναι σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση είναι δεδομένη και κατανοητή, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέεται η υποχρέωση αυτή με την μετατροπή της Αρχιεπισκοπής σε «εργαλείο» για τον εξωραϊσμό του προφίλ του κ. Ερντογάν την στιγμή που δέχεται από κάθε πλευρά κριτική για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην χώρα του αλλά και την έντονη κριτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Οι δυο αναρτήσεις στο Twitter του κ. Ελπιδοφόρου ήταν απολύτως προβληματικές και δημιουργούν ερωτηματικά.
Ο κ. Ελπιδοφόρος έγραψε στο twitter:

«Είχα την χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν. Συζητήσαμε θέματα σχετικά με τις μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία και επεσήμανα την σημασία της συνολικής προστασίας των Θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Και σε δεύτερη ανάρτηση του σημείωσε:

«Συζητήσαμε την αναστήλωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και τις προοπτικές επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ενημέρωσα τον Ταγίπ Ερντογάν για τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα της Αρχιεπισκοπής, και ευγενικά μου απηύθυνε πρόσκληση να τον επισκεφθώ στην Τουρκία».

Ο κ.κ. Ελπιδοφόρος προφανώς δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση ούτε αρμοδιότητα να συζητά με τον τούρκο πρόεδρο θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Πολύ περισσότερο μάλιστα είναι προβληματικό ο πνευματικός και θρησκευτικός ηγέτης της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ να στέλνει τέτοια μηνύματα, που εξομοιώνουν και θέτουν υπό καθεστώς αμοιβαιότητας την εξανδραποδισμένη ελληνορθόδοξη κοινότητα στην Τουρκία, με την ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη αθωώνοντας πρακτικά την Τουρκία για τα όσα έχει διαπράξει εναντίον των «αλλόθρησκων» όπως καταγράφονται στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Η Ομογένεια περίμενε από τον θρησκευτικό ηγέτη της να θέσει στον κ. Ερντογάν, τις δραστηριότητες που αμφισβητούν την ύπαρξη των Ελληνοκυπρίων, τις παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την θρησκευτική φυσιογνωμία της Βόρειας κατεχομένης Κύπρου, την αλλοίωση της θρησκευτικής ταυτότητας σημαντικών μνημείων στην Μικρά Ασία, στην Τραπεζούντα αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Και επίσης να απαιτήσει από τον τούρκο ηγέτη, με την δύναμη που του προσφέρει η θέση που του ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την δύναμη που αντλεί από την Ομογένεια, να σταματήσει την ευθεία αμφισβήτηση της ύπαρξής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος δεν ήταν σωστός χθες. Έχει την ευκαιρία σύντομα το επόμενο διάστημα να αποδείξει ότι επρόκειτο απλώς περί λάθους χειρισμού. Και αυτή η εκδοχή θα είναι η καλύτερη για όλους.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Σβήνει το ψευτορωμαίικο

του Αγαθόνικου Σκέψεις με αφορμή την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Μήπως είμαστε η χειρότερη γενιά από καταβολής Ελληνικού Έθνους;

Καιρός να αναβαπτιστούμε με τα νάματα της πίστεως και της φιλοπατρίας του 1940: “Οι Εμφανίσεις της Παναγίας”

Ο άγων ήταν ιερός. Οι Έλληνες πολεμούσαν υπέρ Πί­στεως και Πατρίδος. Εγνώριζαν, ότι αν πατούσαν τον τόπο μας οι Φράγκοι, οι παπικοί θα μας νόθευαν την πίστη και θα μόλυναν την Ορθοδοξία

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.