Αφιερώματα

Το χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης γίνεται ημερολόγιο και ξεκινάει πάλι απ΄την αρχή

εικόνα άρθρου: Το χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης γίνεται ημερολόγιο και ξεκινάει πάλι απ΄την αρχή

Η επανάσταση ήταν ένας άνισος αγώνας στον οποίο οι Έλληνες με την χάρη του Θεού αντιμετώπισαν τους εχθρούς τους, τον εαυτό τους και τον χρόνο.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Το χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης γίνεται ημερολόγιο και ξεκινάει πάλι απ΄την αρχή

Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό την προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε το χρονολόγιο του αγώνα εν είδει συναξαρίου της ημέρας. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι η παρουσίαση της ιστορικής ύλης με αυτή τη μορφή δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη. Εφεξής, λοιπόν, θα παρουσιάζουμε τα γεγονότα της Επανάστασης με ημερολογιακή σειρά, ξεκινώντας από τον Φεβρουαρίου του 1821, και, με την παρουσίαση λίγων ή περισσότερων ημερών κάθε φορά, θα καλύψουμε όλη την περίοδο μέχρι την έλευση του Καποδίστρια το 1828.

Η τοποθέτηση όλων των σημαντικών γεγονότων της επανάστασης σε χρονολογική σειρά, από τον συνεργάτη μας Αξιωματικό ΠΑ και γραμματέα του συλλόγου Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής κύριο Δήμο Σερκελίδη, ξεκίνησε ως μια προσωπική εργασία κατανόησης της συγκλονιστικής εκείνης εποχής, η οποία σιγά σιγά μας γέμισε με συγκίνηση και ενθουσιασμό, γιατί παρουσιάζει το διάγραμμα του αγώνα με τις κορυφώσεις και τις κάμψεις του, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, με μια συγκλονιστική τραγικότητα. Πολλές φορές την ίδια ακριβώς ημέρα που οι Έλληνες στην μία περιοχή του ελληνικού χώρου έχουν μία επιτυχία, σε κάποια άλλη περιοχή βιώνουν μια καταστροφή, μια ήττα, μια φοβερή σφαγή. Άλλοτε πάλι τα πάθη και οι έριδες τυφλώνουν τους Έλληνες τόσο πολύ, ώστε δεν αντιλαμβάνονται την επερχόμενη καταστροφή. Αλλά πάντοτε, όταν η επανάσταση κινδυνεύει να σβήσει, οι αγωνιστές ξεχνούν τα χθεσινά τους μίση και ρίχνονται μαζί στον αγώνα. Η επανάσταση ήταν ένας άνισος αγώνας, στον οποίο οι Έλληνες με την χάρη του Θεού αντιμετώπισαν τους εχθρούς τους, τον εαυτό τους και τον χρόνο. Τον μακρύ, τραχύ. ηρωικό και κόκκινο από τα αίματα χρόνο, που με το ημερολόγιό μας θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε.

Ελπίζουμε η προσπάθειά μας να βρει ανταπόκριση, παρά τις όποιες ελλείψεις και αστοχίες. Αν κάποιο γεγονός δεν το συμπεριλάβαμε στο ημερολόγιό μας, θα ήταν χαρά και ικανοποίησή μας να μας το υποδείξετε. Καλό ταξίδι σε όλους μας. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας. Ζήτω η μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ζήτω το Ελληνικό Έθνος.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.