Ελευθέριος Κοσμίδης

Το Φανάρι εργαλειοποιεί την τελετή της παρασκευής του Αγίου Μύρου

εικόνα άρθρου: Το Φανάρι εργαλειοποιεί την τελετή της παρασκευής του Αγίου Μύρου
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιχειρεί μια κίνηση ματ, εκβιάζει την όλη Ορθοδοξία…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Αν υπάρχει έστω και η ελάχιστη δόση αλήθειας στα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο, τότε το Φανάρι εκτρέπεται σοβαρά σε ανοίκειες Εκκλησιαστικά μεθόδους.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, εδώ και δύο χρόνια, η ενότητα πάει περίπατο και η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι

Επιχειρούμε να ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι των εξελίξεων, για να θυμηθούμε όλοι πώς φτάσαμε εδώ.

Κολυμπάρι (2016), 

Η φερόμενη ως “Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας” είναι Σύνοδος επισκόπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που συγκλήθηκε, όπως είχε σχεδιαστεί, από τις 17 έως τις 26 Ιουνίου 2016 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων. Στη Σύνοδο συμμετείχαν τελικά οι δέκα από τις δεκατέσσερις αυτόνομες Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς λίγες μέρες πριν από την έναρξή της, ακύρωσαν, λόγω διαφωνιών, τη συμμετοχή τους το Πατριαρχείο Μόσχας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Βουλγαρίας και η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Γεωργίας. Κατόπιν συζητήσεων, η Σύνοδος ενέκρινε και δημοσίευσε τα εξής κείμενα:

Ουκρανικό (2018),

(15/10/2018)Στο Μινσκ της Λευκορωσίας συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας, πρώτη φορά μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι θα προχωρήσει στη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε, τελικά, να διακοπεί κάθε κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Το ιστορικό διάταγμα (Τόμος) για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου 2019 και την επομένη (ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων) πραγματοποιήθηκε η επίσημη παραλαβή του. 

Δημιουργία  Εξαρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική(2021)  

Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη συνεδρίαση της 29/12/2021 υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κυρίλλου,  αποφάσισε να δεχθεί στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ χώρες της Αφρικής και να δημιουργήσει την πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής, αποτελούμενη από επισκοπές Βόρειας Αφρικής και Νότιας Αφρικής. 

Πώς θα αντιδράσει η Κωνσταντινούπολη;

Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, το Φανάρι προτίθεται να επισπεύσει και να τελέσει την Μεγάλη Εβδομάδα την τελετή παρασκευής και έψησης του Αγίου Μύρου. Είναι ένα τελετουργικό που ξεκινά τη Μεγάλη Δευτέρα και ολοκληρώνεται το πρωί της Μ. Πέμπτης με τη Θεία Λειτουργία. Το σημείο κλειδί είναι πώς, ενώ παραδοσιακά συμμετέχουν όλες οι Εκκλησίες (είτε δια των Προκαθημένων τους είτε δια αντιπροσώπων), αυτή τη φορά στο Φανάρι θα παρίσταται, ως η πέτρα του σκανδάλου, η Νέα Ουκρανική Εκκλησία υπό τον Επιφάνιο Ντουμένκο. Οι Εκκλησίες που δεν έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Ουκρανική Αυτοκεφαλία έχουν πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να συλλειτουργήσουν με αχειροτόνητους και σχισματικούς.

Πως θα απαντήσει η Μόσχα; Τι θα πράξουν οι υπόλοιπες Εκκλησίες; Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, τη στιγμή που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν και πάλι στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ανεξέλεγκτος ο Βαρθολομαίος, μοιράζει Αυτοκεφαλίες
Φανάρι και Μόσχα, ως μνηστήρες του Πάπα διεκδικούν την προσοχή του
Πόσο απέχει από την αλήθεια η θέση του Πατριαρχείου Μόσχας για το Φανάρι;

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.