εικόνα άρθρου: Το γεωπολιτικό Φανάρι της Δύσης και η απειλή σχίσματος στην Εκκλησία της Βουλγαρίας

Μιαρό συλλείτουργο στο Φανάρι και αντιδράσεις από κλήρο και λαό της Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας και διακοπή κοινωνίας

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η πρόσφατη κοίμηση του σεβάσμιου πατριάρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Νεοφύτου (13η Μαΐου 2024) σηματοδοτεί αλλαγές στην εκκλησιαστική διοίκηση της γείτονος χώρας.

Ταυτόχρονα, λίγες ημέρες πριν την εκλογή του νέου προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, προσωπικές ενέργειες μεμονωμένων ιεραρχών της απειλούν τη συνοχή της, κάτω από τη συνεχή, ασφυκτική πίεση της γεωπολιτικής αυλής της Κων/πολης.

Μιαρό συλλείτουργο στο Φανάρι

Την 19η Μαΐου 2024, ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, δρώντας αυθαίρετα και χωρίς την άδεια της Ιεράς Συνόδου, συμμετείχαν μαζί με δύο «μητροπολίτες» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας στη Θεία Λειτουργία όπου προέστη ο πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος, στο καθολικό της Μονής Βαλουκλή [1].

Την ομάδα των φιλοσχισματικών ιεραρχών της Βουλγαρίας συγκρότησαν οι μητροπολίτες Φιλιππουπόλεως Νικόλαος, Στάρας Ζαγοράς Κυπριανός, Δοροστόλου Ιάκωβος και οι επίσκοποι Βελικίας Σιώνιος και Σμόλιαν Βησσαρίων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν αναγνωρίζει το σχισματικό παρα-εκκλησιαστικό μόρφωμα της Ουκρανίας, ενώ ο επίσημος ιστότοπος της Εκκλησίας της γείτονος χώρας δεν δημοσίευσε καμία είδηση για το μιαρό συλλείτουργο (τουλάχιστον μέχρι την 27η Μαΐου 2024) [2].

Αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας – Διακοπή κοινωνίας

Την 30η Μαΐου 2024, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας εξέφρασε την βαθιά θλίψη της για το γεγονός ότι ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας συλλειτούργησαν με εκπροσώπους μίας εκ των σχισματικών δομών στην Ουκρανία, προκαλώντας έτσι βαθιά πληγή στις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησίας Ρωσίας και Βουλγαρίας [3].

Οι συνοδικοί διαπίστωσαν το αδύνατο του συλλείτουργου με τους εν λόγω ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, οι οποίοι δέχθηκαν σε εκκλησιαστική κοινωνία τους σχισματικούς.

Η σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ρωσίας σημειώνει σχετικά:

«Με θλίψη επισημάνθηκε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως συνεχίζει να προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες αποβλέπουν στην εμβάθυνση του διχασμού εντός της Ορθοδοξίας».

Μητροπολίτης Λαβτσού Γαβριήλ: Η Ιερά Σύνοδος δεν γνώριζε

Ο Μητροπολίτης Λαβτσού Γαβριήλ, γνωστός για τη σθεναρή ορθόδοξη στάση του απέναντι στους σχισματικούς, αποκάλυψε ότι το ταξίδι των φιλοσχισματικών ιεραρχών της Βουλγαρικής Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν προσωπική τους πρωτοβουλία, την οποία η Ιερά Σύνοδος δεν γνώριζε [4].

Δήλωσε ότι οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας που συλλειτούργησαν με τους σχισματικούς της Ουκρανίας στο Φανάρι δεν είχαν την άδεια της Ιεράς Συνόδου για να το πράξουν.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν γνώριζε ότι κάποιοι ιεράρχες της Βουλγαρικής Εκκλησίας σκόπευαν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη:

«Δεν έχουμε απόφαση σχετικά με αυτό το θέμα για ένα τέτοιο ταξίδι, επομένως αυτό είναι ένα ιδιωτικό, προσωπικό ταξίδι των επισκόπων. Το μάθαμε από τα ΜΜΕ μετά από αυτά τα γεγονότα [σ.σ. συλλείτουργο με τους σχισματικούς]».

«Πριν από αυτό υπήρχαν κάποιες φήμες, αλλά δεν ξέραμε αν ήταν αλήθεια ή όχι. Αλλά δεν υπήρξαν συζητήσεις ή αποφάσεις για αυτό το θέμα στην Ιερά Σύνοδο», διευκρίνισε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ.

Αντιδράσεις στην Εκκλησία της Βουλγαρίας

α) Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Λοβτσού

Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Λοβτσού απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ζητώντας να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους οι τρεις μητροπολίτες και δύο βοηθοί επίσκοποι που συλλειτούργησαν με τους εκπροσώπους της ψευδοεκκλησίας του Επιφανίου Ντουμένκο.

«Υπενθυμίζουμε ότι η κανονική Εκκλησία του Χριστού εντός των συνόρων της Ουκρανίας είναι πάντα και ήταν η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τώρα τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο, και η OCU [σ.σ. σχισματική ψευδο-εκκλησία της Ουκρανίας], που πρόσφατα δημιουργήθηκε και προωθήθηκε ενεργά από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα γεωπολιτικό έργο με εκκλησιαστική περιβολή, και σε κάθε περίπτωση – μια ψεύτικη εκκλησία», έγραψαν συγκεκριμένα οι ιερείς.

Επιμένουν ότι «οι τρεις μητροπολίτες και δύο επίσκοποι πρέπει να λογοδοτήσουν για τη σοβαρή πράξη αυτοτραυματισμού που προκάλεσαν όχι μόνο στον εαυτό τους, αλλά σε ολόκληρο το εκκλησιαστικό σώμα, και την παραμονή της εκλογής του πατριάρχη προκάλεσαν σοβαρή ζημιά και αναταραχή, απειλώντας την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού στη Βουλγαρία».

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο afera.bg, η Σύνοδος κατακλύστηκε από παρόμοια παράπονα κληρικών και λαϊκών από όλη τη χώρα.

β) Συγκέντρωση πιστών

Πιστοί της Εκκλησίας της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Ιεράς Συνόδου κατά των ιεραρχών που συλλειτούργησαν με τους σχισματικούς εκπροσώπους στο Φανάρι [5].

Σύμφωνα με τους λαϊκούς, οι ιεράρχες αυτοί παραβίασαν τους Ιερούς Κανόνες, και ως εκ τούτου οι πιστοί απαιτούν τη σύγκληση Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κλιμακούμενη πίεση Φαναρίου για «αναγνώριση» των σχισματικών

α) Επίσκεψη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στη Βουλγαρία

Ένα χρόνο νωρίτερα, την 15η Ιουλίου 2023, ο αρχιτέκτονας της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, επισκέφθηκε τον πατριάρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Νεόφυτο, στη Σόφια.

Λίγο αργότερα δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι ο ιεράρχης του Φαναρίου απαίτησε από τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να αναγνωρίσει το σχισματικό μόρφωμα της Ουκρανίας [6].

β) Μετάβαση πατριάρχη Βαρθολομαίου μετά των σχισματικών Ουκρανών στην κηδεία του πατριάρχη Νεοφύτου. Αντιδράσεις – Κανείς δεν προσκάλεσε τους σχισματικούς

Την 17η Μαΐου 2024, οι σχισματικοί Επιφάνιος Ντουμένκο και Ευστράτιος Ζόρια της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας έφθασαν μαζί με τον πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίο στην κηδεία του προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Νεοφύτου [7].

Ο Μητροπολίτης Βάρνας Ιωάννης διευκρίνισε ότι οι σχισματικοί της Ουκρανίας δεν προσκλήθηκαν, καθώς η Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν αναγνώρισε ποτέ τη [σχισματική] «Εκκλησία της Ουκρανίας» του Επιφανίου Ντουμένκο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μητροπολίτης Λαβτσού Γαβριήλ δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να πει ποιος ακριβώς κάλεσε τον σχισματικό Ντουμένκο [8]: «Δεν τον κάλεσε η Σύνοδος, καλέσαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καλέσαμε άλλες Εκκλησίες, αλλά αυτόν [σ.σ. σχισματικό Επιφάνιο Ντουμένκο] δεν τον καλέσαμε».

Καθώς πλησιάζει η ημέρα εκλογής του νέου προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας (30η Μαΐου 2024), οι πιέσεις του αμερικανοκίνητου πατριαρχείου Κων/πόλεως θα εντείνονται δραματικά.

Το γεωστρατηγικό όραμα των ΗΠΑ περιλαμβάνει την προώθηση ενός ιεράρχη που θα συστρατευθεί με τα στόχους της Δύσης (και τη «σωστή πλευρά» της ιστορίας), ο οποίος θα επιχειρήσει την αποδοχή του σχισματικού παραεκκλησιαστικού μορφώματος της Ουκρανίας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Ανοιχτή επιστολή – έκκληση Ορθοδόξων της Βουλγαρίας για την υπεράσπιση της Ουκρανικής Εκκλησίας

Σχετικά άρθρα

Αιφνίδια αποφυλάκιση του Μητροπολίτη Τούλτσιν από το καθεστώς Ζελένσκι

Οι διώξεις κατά των ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας έχουν πολιτικά κίνητρα και επιδιώξεις Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Επικύρωση της καταδίκης σε πέντε χρόνια φυλάκιση (18η Ιουνίου 2024) Την 18η Ιουνίου 2024, το...

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.