Επικαιρότητα

Το γράμμα που διάβασε ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην Κύπρο: «Ονούφριος: Μητροπολίτης, Επιφάνιος: σχισματικός, Θεόδωρος: Ιούδας.»

εικόνα άρθρου: Το γράμμα που διάβασε ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην Κύπρο: «Ονούφριος: Μητροπολίτης, Επιφάνιος: σχισματικός, Θεόδωρος: Ιούδας.»

Γιατί ο Λεμεσού Αθανάσιος μόλις άκουσε την αντικανονική μνημόνευση του σχισματικού από τα χείλη του Αλεξανδρείας, δεν έβγαλε το ωμοφόριο αποχωρώντας από το Ναό σε ένδειξη αποτροπιασμού και διαμαρτυρίας; Μήπως τελικά χειροκρότησε την απόφαση για τη μνημόνευση αυτή; Η συμμετοχή του αυτό αποδεικνύει!

— Σχολιασμός katanixi.gr —

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος πραγματοποίησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου μία ήδη προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κύπρο. Την προηγούμενη ημέρα είχε μνημονεύσει για πρώτη φορά στην Θεία Λειτουργία τον Επιφάνιο Ντουμένκο, προκαθήμενο της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας». 

Ο πατριάρχης Θεόδωρος κινήθηκε μονομερώς χωρίς την συναινετική απόφαση των ιεραρχών του Αλεξανδρινού θρόνου. Η απόφαση αυτή εξέπληξε πολλούς και δημιούργησε ανησυχία στους Κύπριους ιεράρχες, οι οποίοι του ζήτησαν να μην μνημονεύσει τον Επιφάνιο Ντουμένκο στην Θεία Λειτουργία που θα γινόταν στην Κύπρο.

Το αίτημα να αποφύγει την μνημόνευση του Ντουμένκο έγινε ειδικά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αθανάσιο στην Λεμεσό, όπου ήταν προγραμματισμένο να παραστεί ο πατριάρχης κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, προστάτη της Λεμεσού όπου υπάρχει και σημαντικός Ρωσικός πληθυσμός.  

Ωστόσο, όπως δείχνει το βίντεο από τη Λειτουργία, το οποίο δημοσίευσε ο Ορθόδοξος δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βοσνεσένσκυ [Alexander Voznesensky] που ήταν παρών, ο πατριάρχης Θεόδωρος αγνόησε αυτό το αίτημα και μνημόνευσε τον Επιφάνιο: 

https://www.facebook.com/100020352765412/videos/418576318830790/

Όταν ο Πατριάρχης μνημόνευσε τον Επιφάνιο, τρεις επίσκοποι στο Ιερό έτρεξαν αμέσως στον Μητροπολίτη Αθανάσιο και άρχισαν να του μιλάνε με πολύ έντονο και συναισθηματικό τρόπο. 

Μετά την μνημόνευση του σχισματικού από τον πατριάρχη, δόθηκε σε όλους τους επισκόπους και τους ιερείς ένας φάκελος με μια φωτογραφία που έγραφε πάνω: «Ονούφριος: Μητροπολίτης, Επιφάνιος: σχισματικός, Θεόδωρος: Ιούδας.»

Ένας από τους ιερείς της συνοδείας του πατριάρχη έσκισε την φωτογραφία και την πέταξε στον άνθρωπο που του την έδωσε, αν και πολλοί Κύπριοι ιερείς ήσαν ευγνώμονες που δόθηκαν αυτοί οι φάκελοι, δηλώνοντας ότι δεν υποστήριζαν την απόφαση του πατρ. Θεοδώρου.  

Ενώ στον Εσπερινό υπήρχαν περίπου 50 ιερείς, στην Θεία Λειτουργία μόνο γύρω στους 10 συλλειτούργησαν με τον πατριάρχη, αν και το OrhoChristian έχει πληροφορηθεί ότι στην Μητρόπολη Λεμεσού συνηθίζεται στην Λειτουργία να περιορίζεται ο αριθμός των ιερέων στους 10

Είναι επίσης γνωστό ότι ορισμένοι επίσκοποι, συμπεριλαμβανομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου, Έξαρχου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, δεν παρευρέθησαν στην Θεία Λειτουργία όπως είχε προγραμματιστεί, διότι έμαθαν ότι ο πατρ. Θεόδωρος είχε αρχίσει να μνημονεύει τους σχισματικούς.

Μετάφραση Φαίη
Πηγή OrthoChristian
Φωτογραφίες από την σελίδα στο Facebook του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βοσνεσένσκυ

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Τραγικοί υμνητές του Καζαντζάκη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρών σε εκδήλωση τιμής του Κρητικού συγγραφέα Το να προβάλλουν και να τιμούν τον Καζαντζάκη λογοτέχνες, φιλόλογοι, και γραμματιζούμενοι λογής λογής, είναι ένα αναπόφευκτο...

Συναντήθηκαν οι παγκόσμιοι Άρχοντες του Οικουμενικού θρόνου στην Αθήνα και άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Προβλημάτισε δυσάρεστα η επιλογή της 29ης Μαΐου, ημέρας μνήμης της Άλωση της Πόλης, για την σύγκλιση της 1ης Συνόδου Κορυφής των Παγκόσμιων Αρχόντων

 Ο πρώτος «άγιος» influencer*

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου. Ο μακαριστός Όσιος γέροντας Αγάθωνας Κωνσταμονίτης, μας νουθετούσε με τρόπο ξεκάθαρο πως οτιδήποτε βρίσκεται έξω από την Ορθοδοξία είναι διάβολος

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.