π. Νικόλαος Μανώλης

Το καντηλάκι της ζωής μας

εικόνα άρθρου: Το καντηλάκι της ζωής μας

Ἄρθρο τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη

Το αναμμένο καντήλι διαρκώς μας υπενθυμίζει την προσευχή μας αλλά και την παρουσία του Κυρίου και των Αγίων μας στο σπίτι μας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Έχουμε καντηλάκι στο σπίτι μας; Αν έχουμε πότε το ανάβουμε; Μόνο την Κυριακή και κάθε μεγάλη εορτή ή κάθε μέρα; Μπροστά στην εικόνα του Χριστού και της Παναγίας μας, αλλά και του αγίου προστάτη μας υπάρχει συνήθως μια κούπα με λαδάκι και καντηλήθρα που καίει με το φως για την αγάπη του Τριαδικού Θεού μας.

Σήμερα, πολλές οικογένειες δεν έχουν καντηλάκι, επειδή δεν το θεωρούν αναγκαίο για την ψυχή τους. Δε γνωρίζουν ότι η οικογένεια είναι μία κατ’ οίκον Εκκλησία και το καντηλάκι της ζωής μας πρέπει να είναι διαρκώς αναμμένο. Με ευχαριστία και ευγνωμοσύνη στον Θεό για όλες τις δωρεές Του. Το καντηλάκι όμως, μας χαρίζει φως, ζωή, ευφροσύνη, χαρά, γλυκύτητα, αλήθεια και επαφή με τον Θεό, διότι είναι το μέρος που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία Του ο Άγιος Τριαδικός Θεός μέσα στο σπίτι μας.

Αν το υπολογίσουμε ως ένα επιπλέον έξοδο θα αντιληφθούμε πως έχει ελάχιστο κόστος, αφού τόσα πολλά ξοδεύουμε για λούσα και για άσκοπες αγορές. Μπορούμε να βάλουμε το γυάλινη κούπα σε μεταλλικό φανάρι, σε συνδυασμό με γυαλί, μεγάλων διαστάσεων, το οποίο υπάρχει στην αγορά, με πορτούλα που ανοίγει και κλείνει με ασφάλεια, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της φωτιάς. Επίσης, χρησιμοποιώντας γνήσια κέρινα φυτιλάκια ή βιολογικά δε μαυρίζει ο χώρος, και το φανάρι δεν αφήνει να μαυρίσει το ταβάνι στο σπίτι μας. Έχουμε δει πραγματικά υπέροχα τέτοια καντήλια αυτοσχέδια προσαρμοσμένα στο χώρο του κάθε σπιτιού. Μια γωνιά στην κουζίνα είναι το καλύτερο σημείο για όλους μας. Ακόμη και αν υπάρχει το εικονοστάσι μας σε δωμάτιο είναι εξίσου καλό σημείο. Το αναμμένο καντήλι, μας υπενθυμίζει διαρκώς την προσευχή μας αλλά και την παρουσία του Κυρίου και των Αγίων μας στο σπίτι. Μας υπενθυμίζει να είμαστε έτοιμοι, όπως οι σώφρονες παρθένες ήταν έτοιμες για τον Κύριο, όταν ήρθε ως Νυμφίος. Επομένως, εάν δεν έχουμε καντήλι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μικρό χώρο για τον Κύριο στο σπίτι μας. Με την Πίστη το λαδάκι του καντηλιού παραδοσιακά έκανε πολλά θαύματα θεραπείας ανά τους αιώνες.

Από το λαδάκι του μπορούμε να παίρνουμε μια ποσότητα βουτώντας το δάχτυλό μας ή με ένα βαμβακάκι και να σταυρώνουμε το μέτωπό μας και να λέμε την ευχή εις ίασιν ψυχής τε και σώματος, να αλείφουμε τα πονεμένα μέρη του σώματός μας, των παιδιών μας, των οικείων μας, επαναλαμβάνοντας την ευχή. Είναι επίσης καλό, συμμετέχοντας σε κάποιο Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου να συμπληρώνουμε το καντήλι μας με το αγιασμένο έλαιο του Μυστηρίου και την Ανάσταση να ανάβουμε το καντήλι μας με το Αναστάσιμο φως για όσο κρατήσει.

Ας φροντίζουμε να καίει ακοίμητα το καντήλι μας. Οι ευλογίες είναι πολλές. Η συνεχόμενη φροντίδα του είναι ένα ευλογημένο και Άγιο διακόνημα. Θα γίνει το καντηλάκι της ζωής μας! Θα ηρεμήσει την ύπαρξή μας. Θα γλυκάνει την ψυχή μας! Μας υπενθυμίζει το Θείο και Άκτιστο Φως της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Το Φως του Χριστού μας είναι αυτό που θα μας εισάγει στην αιωνιότητα. Αμήν! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ο Γέροντας Αγάθων είδε το ίδιο το Όραμα του αγ. Πέτρου Αλεξανδρείας

Κήρυγμα του μακαριστού π.Νικολάου Μανώλη. Κήρυγμα του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη στο οποίο μας ομιλεί για τον αγιασμένο Γέροντα Αγάθωνα που είδε το ίδιο Όραμα του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας...

Οι πλούσιοι και η Βασιλεία των Ουρανών [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π.Νικολάου Μανώλη. "Ἡ λέξη «μοίρασε» δηλώνει μ’ ἔμφαση ὅτι τό σκόρπισμα τῶν χρημάτων πρέπει νά γίνεται μέ σύνεση κι ὄχι ὅπως τύχη" (Ὅσιος Θεοφύλακτος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀχρίδος καί Βουλγαρίας)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.