Επικαιρότητα

Το παλιό Ποιμαντικό του ΑΠΘ ψάχνει φοιτητές…

εικόνα άρθρου: Το παλιό Ποιμαντικό του ΑΠΘ ψάχνει φοιτητές…
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Η αντικατάσταση της Ποιμαντικής με τον όρο «Χριστιανικός Πολιτισμός» σηματοδοτεί την αλλαγή προσανατολισμού του Τμήματος…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ δημιούργησε και κυκλοφόρησε ενημερωτικό βίντεο προκειμένου να προσελκύσει τελειόφοιτους μαθητές Λυκείου που συμπλήρωσαν αυτές τις μέρες το μηχανογραφικό τους.

Το συγκεκριμένο τμήμα είχε τον τίτλο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Με αυτό το όνομα “Ποιμαντικό” το ξεχώριζαν οι φοιτητές και θεολόγοι από το Τμήμα Θεολογίας. Η μετονομασία του τμήματος έγινε το 2020 με την αφαίρεση της Ποιμαντικής, λέξη που δεν χωνεύεται ούτε κατανοείται από τους Οικουμενιστές καθηγητές της Σχολής, και την αντικατάστασή της με τον Χριστιανικό Πολιτισμό. 

Η αντικατάσταση της Ποιμαντικής με τον όρο Χριστιανικός Πολιτισμός σηματοδοτεί την αλλαγή προσανατολισμού του Τμήματος από την Ορθόδοξη παράδοση στην πιο ανοιχτή, συμπεριληπτική (σύμφωνα με τους όρους του συρμού) θεολογική σκέψη. Μέσα στον Χριστιανικό Πολιτισμό χωράνε και οι παραδόσεις των ετεροδόξων παπικών και προτεσταντών και όλων των αιρετικών παραφυάδων.

Οι μελλοντικοί φοιτητές του τμήματος που φιλοδοξούν να λάβουν τον τίτλο του «θεολόγου», οφείλουν να γνωρίζουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αναγνωρίζει ως τους πιο γνήσιους και αυθεντικούς θεολόγους, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Όσιο Συμεών τον νέο Θεολόγο. Θεολόγος είναι επίσης και «ἑπόμενος τοῖς ἀγίοις πατράσι», αυτός δηλαδή που ακολουθεί πιστά τους Αγίους Αποστόλους και τους πατέρες, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους θεολόγους της προσευχής, στους οποίους ισχύει η τάξη του «Εἰ ἀληθῶς προσεύχη, θεολόγος εἶ» κατά τον Ευάγριο.

Καλή λοιπόν και άγια η ακαδημαϊκή Θεολογία, όταν όμως υποτάσσεται κατά πάντα στο «Ὀρθοδόξως θεολογεῖν». Στις μέρες μας και δυστυχώς και στις κατά τ’ άλλα “Ορθόδοξες” Θεολογικές Σχολές ισχύει το «παπικῶς θεολογεῖν». Τιμούν δηλαδή οι άνθρωποι τους εκκλησιαστικούς άρχοντες κατά τα παπικά πρότυπα δίνοντάς τους αλάθητα και πρωτεία και φυσικά στην υπακοή αυτής της νοσηρής ψευτοθεολογίας αναγνωρίζουν εκκλησιαστικότητα σε κάθε λογής αιρέσεις. Αυτή η απομάκρυνση των θεολόγων από την Ορθόδοξη θεολογία και πίστη, το Ευαγγέλιο, την Αγία Γραφή, τους Ιερούς Κανόνες, τους Αγίους Πατέρες και την Ορθόδοξη Παράδοση τους καθιστά αθεολόγητους. 

Ο π.Θεόδωρος Ζήσης, ο οποίος δίδαξε στο Τμήμα Ποιμαντικής για δεκαετίες ως τακτικός καθηγητής Πατρολογίας, είχε σχολιάσει την “άλωση” των θεολογικών Σχολών λέγοντας ότι: «Ὁ δεύτερος χῶρος τόν ὁποῖο διέβρωσε ὁ Οἰκουμενισμός εἶναι οἱ δύο Θεολογικές Σχολές Ἀθηνῶν καί Θεσσαλονίκης, καί ἄλλες βέβαια ἀνά τήν Οἰκουμένη Θεολογικές Σχολές, οἱ ὁποῖες τροφοδοτοῦν πλέον τόν κλῆρο καί τήν ἐκπαίδευση μέ θεολόγους οἰκουμενιστικῆς νοοτροπίας καί σπουδῆς. Ὅ,τι μαθαίνουν στίς Θεολογικές Σχολές ἀπό τούς κατά συντριπτική πλειοψηφία οἰκουμενιστάς καθηγητάς, αὐτό διδάσκουν στίς ἐνορίες καί στά σχολεῖα οἱ νέοι κληρικοί καί θεολόγοι».

Οι μελλοντικοί φοιτητές της Θεολογικής Σχολής αν θέλουν να υπηρετήσουν την Εκκλησία και την θεολογική Επιστήμη με ειλικρίνεια και ορθοφροσύνη οφείλουν να πάρουν ό,τι καλό έχει να τους δόσει η σχολή και ταυτόχρονα κα προφυλαχθούν από τα πολλά αντιορθόδοξα διδάσκονται και κυρίως από το πνεύμα της Σχολής που είναι εκκοσμικευμένο και οικουμενιστικό. Αξίζει να θυμηθούμε μερικά από τα οικουμενιστικά ανοίγματα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ:

H Σχολή επί πολλές δεκαετίες μέσω συνεδρίων και ημερίδων υπηρετεί την πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από άρθρο της παλαιάς Κατάνυξης με τίτλο “Πάμε συνέδριο;” μαθαίνουμε ότι: «Η Θεολογική σχολή Θεσσαλονίκης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, οργανώνουν πυρετωδώς, συνέδρια και ημερίδες για να επιβάλλουν την “επιστημονική” τους άποψη σχετικά με αυτήν.

Μια τέτοια διεξάγεται σήμερα στη Θεολογική σχολή Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό είναι πως μοιράζονται και πιστοποιητικά παρακολούθησης σε φοιτητές, ώστε να δείχνουν πιο γεμάτα τα αμφιθέατρα. Εκείνο που απουσιάζει εκκωφαντικά είναι ο αντίλογος. Όσοι τύχει να παραβρεθείτε, μη περιμένετε να ακούσετε την Ορθόδοξη άποψη. Μη μπείτε στον κόπο να αναφέρετε την έκφραση “παναίρεση του Οικουμενισμού”, θα σας χαρακτηρίσουν φανατικούς και φονταμενταλιστές, αν μάλιστα αναφέρετε τα ονόματα π.Θεόδωρος Ζήσης ή π.Νικόλαος Μανώλης, να είστε έτοιμοι για μπούλινγκ….».

Φέτος, φιλοξένησε τον Πατριάρχη με σκοπό να τον τιμήσει για τα τριάντα χρόνια διακονίας του και να δηλώσει την πλήρη υπακοή της στο θέλημά του. Η Κατάνυξη στο άρθρο της με τίτλο: «Το συνέδριο της αντιπατερικής θεολογίας του Πατριάρχη», σχολίασε τα εξής: «Ουσιαστικά όλο το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη της Οικουμενιστικής ερμηνείας των πατέρων και στη νέα θεολογία που αναδύεται από όλο τον οικουμενιστικό εσμό!»

Ο φιλοεβραϊκός χαρακτήρας της Σχολής αποκαλύφθηκε μέσα από το άρθρο με τίτλο: «Θεολογική Σχολή ΑΠΘ -Τώρα άνοιγμα και στους Εβραίους!». Το συνέδριο έφερε τον τίτλο «Διαπολιτισμικές Επαφές ανάμεσα στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και στη Μεσόγειο». Σκοπός του συνεδρίου ήταν να διερευνηθούν οι πολιτισμοί των περιοχών αυτών και οι μεταξύ τους επιδράσεις.

Ο φιλομασωνικός χαρακτήρας της αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2018 όταν πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο «Αθηναγόρας και Οικουμένη-70 χρόνια από την εκλογή του Πατριάρχη Αθηναγόρα στον Οικουμενικό Θρόνο από την ίδρυση του Π.Σ.Ε».

Ντροπιαστική ήταν επίσης και η ίδρυση του τμήματος ισλαμικών σπουδών, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει επιστημονική μελέτη του Ισλάμ και να ασχολείται με τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο μακαριστός πνευματικός μας πατέρας, π.Νικόλαος Μανώλης, είχε στηλιτεύσει το γεγονός και είχε πει με ζήλο: «Ντρέπομαι που είμαι απόφοιτος της Θεολογικής του ΑΠΘ»!

Κλείνουμε με ένα σχόλιο του π.Θεοδώρου Ζήση από το άρθρο του «Καμπάνες Κινδύνου για την Ορθοδοξία»: «Ὑπάρχουν καί ἄλλοι νέοι θεολόγοι, τούς ὁποίους, ὅπως τούς Τρεῖς Παῖδας ἐν τῇ καμίνῳ, “οὐκ ἐδειμάτωσε θυμός θηριώδης, οὐ πῦρ βρόμιον”. Χτύπησε ἠχηρά τήν καμπάνα τῆς Ὀρθοδοξίας, καί ὄχι γιά πρώτη φορά, ὁ καλός καί εὐαίσθητος Ὀρθόδοξος Θεολόγος Ἀναστάσιος Πολυχρονιάδης. Δέν τήν ἀκοῦνε ὅμως οὔτε τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, οὔτε ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, οὔτε ἡ Ἱερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης πού συνεργάζονται καί τιμοῦν καί αὐτούς καί ἄλλους ἀποδομητές τῆς Ὀρθοδόξου Θεολογίας, γιατί μαζί τους οἰκοδομοῦν τόν νέο πύργο τῆς Βαβέλ, τήν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Θεολογική Σχολή ΑΠΘ -Τώρα άνοιγμα και στους Εβραίους!
ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Οι πρώτοι πτυχιούχοι του ΑΠΘ, με το συγκρητιστικό τίτλο πτυχίου: «Τμήμα Θεολογίας – Μουσουλμανικών Σπουδών»
Το συνέδριο της αντιπατερικής θεολογίας του Πατριάρχη
Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Μητροπολίτης Άνθιμος
Διευθυντής του Τομέα Πατερικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας
Με μαγκιά για τη Θεία Κοινωνία από τον καθηγητή Σταμούλη

Σχετικά άρθρα

Η μανία των Φαναριωτών εναντίον του Αγίου Φωτίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Δήθεν τον τιμούν και προσκαλούν για συμπροσευχές τους πιο γνήσιους εκφραστές του οικουμενισμού στην εποχή μας Η είδηση Στο ναΰδριο της Σχολής (σσ. Θεολογικής Σχολής της...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.