Επικαιρότητα
Το Πατριαρχείο Σερβίας καταγγέλλει την Ουκρανική μισαλλοδοξία
15 Μαρ 2024
“Καταθέτουμε τη μαρτυρία για τα βάσανα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, απευθύνοντας αιτήματα για την αποτροπή αυτής της αδικίας προς όλους”
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ενώ ο πόλεμος στην μαρτυρική Ουκρανία μαίνεται, η φιλοναζιστική κυβέρνηση Ζελένσκι με μεγάλο μέρος της Βερχόβνα Ράντα (Ουκρανικό Κοινοβούλιο) υπερψήφισαν νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απαγόρευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στις 19 Οκτωβρίου 2023 η Βερχόβνα Ράντα (Ανώτατη Βουλή) της Ουκρανίας ενέκρινε κατά την πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο υπ’ αρ. 8371, που αποτελεί και επισήμως την κήρυξη διωγμού στην Ορθοδοξία με την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Επιτρέπει να απαγορευθεί δικαστικά η δράση όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στο έδαφος της Ουκρανίας, σε περίπτωση που «συνδέονται» με ξένες θρησκευτικές οργανώσεις [1].
Ο Πατριάρχης Κύριλλος εκ μέρους του Πληρώματος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απευθύνθηκε στους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, με το αίτημα να ταχθούν υπέρ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και όλων των πιστών τέκνων της [2].
Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος απάντησε:”Προβληματιζόμενοι ειλικρινά για την εκθετική αύξηση της μισαλλοδοξίας της ουκρανικής κυβέρνησης έναντι της μόνης κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την πρόθεσή τους να αποδώσουν νομιμότητα σε αυτή την παρανομία μέσω της υιοθετήσεως νόμων, που επιβάλλουν διακρίσεις(..). Συνεπώς, πάντοτε και παντού κατά τις δυνατότητες που διαθέτουμε, καταθέτουμε τη μαρτυρία για τα βάσανα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, απευθύνοντας αιτήματα για την αποτροπή αυτής της αδικίας προς όλους τους εξουσία έχοντες αντιπροσώπους της διεθνούς κοινότητας”.
“Τα ανώτατα αρχιερατικά όργανα διοικήσεως της Αγίας μας Εκκλησίας δεν παύουν να καλούν τον πιστό μας λαό να δέεται υπέρ των Ουκρανών ορθοδόξων αδελφών και κατά δύναμη να παρέχει υλική και μη βοήθεια σε όσους επλήγησαν υπό τις συνθήκες των εχθροπραξιών και συνεπεία των διώξεων από πλευράς των άθεων Αρχών. Αναθέτουμε την ελπίδα μας μόνον επί τον Κύριο και προσευχόμαστε σε Εκείνον, να μνημονεύσει με τις πρεσβείες της Παναγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου τον βασανιζόμενο λαό της Ουκρανίας, να του δωρήσει την ταχεία απαλλαγή από όλες τις συμφορές, που του έλαχαν».
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
– Βίαιες επιδρομές των σχισματικών Ουκρανών στον Ι. Ναό της Παναγίας του Καζάν στην πόλη Λαντίζιν | Κατάνυξη
– Ο ρόλος των Ουνιτών στην Ουκρανία – ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι | Κατάνυξη