Ελευθέριος Κοσμίδης

Το Πατριαρχείο Σερβίας συντάσσεται με τη Μόσχα

εικόνα άρθρου: Το Πατριαρχείο Σερβίας συντάσσεται με τη Μόσχα
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Δεν αρνούμαστε την αγάπη έναντι της Μητρός Εκκλησίας, παρ’ όλη εκείνη την εκπληκτική ελαφρότητα με την οποία το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως περιφρόνησε τους Ιερούς Κανόνες.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η ένταση στις σχέσεις Φαναρίου – Μόσχας κλιμακώνεται.

Μετά το αλήστου μνήμης ατόπημα, για την διπλωματική του οξυδέρκεια και τις ηγετικές του ικανότητες, με τη έκφραση “Σκασίλα μου” για τη διακοπή κοινωνίας με τη Μόσχα, έχουμε μια χιονοστιβάδα εξελίξεων. 

Η Μόσχα αντέδρασε κατά τα γνωστά, πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα (εισπήδηση σε δικαιοδοσία άλλου Πατριαρχείου) την Κωνσταντινούπολη. 

Οι αντιδράσεις των λοιπών Εκκλησιών πλέον οδηγούνται προς μια κατεύθυνση, ανοιχτής στήριξης είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς, με φόντο μια Πανορθόδοξη Σύνοδο και όχι ψευδοσύνοδο, όπως του Κολυμπαρίου. 

Δια στόματος λοιπόν του  Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου, έχουμε ανοιχτή στήριξη προς τη Μόσχα: “Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον μητροπολίτη Ονούφριο και την υπό αυτόν Εκκλησία”, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα. 

Επιμένει πως στην Ορθοδοξία όλα τα ζητήματα λύνονται με προσευχή: 

Προσευχόμαστε ότι θα έλθει η ημέρα, και όσο το δυνατόν ταχύτερα, που θα απορριφθεί η μη ορθόδοξη αντιεκκλησιαστική επιρροή και τα μη εκκλησιαστικά σχέδια, τα οποία, όπως μπορώ να διαπιστώσω, δεν προσέφεραν κανένα καλό σε κανέναν στην Ουκρανία.” 

Υπεραμύνεται του κορυφαίου θεσμού της Συνοδικότητας, που θα δώσει λύση σεβαστή από όλους:

“Και όλοι εμείς, εν πνεύματι συνοδικότητας της Εκκλησίας, θα επανέλθουμε στην αδελφική αγάπη και την πανορθόδοξη επίλυση όλων των προβλημάτων».

Για τους γνωρίζοντες τους συσχετισμούς και το παρασκήνιο, ο Οικουμενικός  πεισματικά δεν προτίθεται να προβεί στη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου.

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
– Αντίθετος ο νυν Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος με την Ουκρανική Αυτοκεφαλία
– Η Εκκλησία της Σερβίας κατά του σχίσματος που ευλόγησε ο πάπας της Ανατολής

Σχετικά άρθρα

Συνασπισμός Ρωσίας-Ιεροσολύμων

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαιρετίζει οποιεσδήποτε μεσολαβητικές προσπάθειες, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη διαλόγου και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην Ουκρανία και γενικότερα

Ο Πατριάρχης συνεορτάζει την εκατονταετηρίδα της Εκκλησίας της Εσθονίας

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Μάλλον ο Πατριάρχης είναι αυτός που χρησιμοποιεί κυριολεκτικά τους ιερούς κανόνες σαν κανόνια τελικά και παίρνει κανονικά μέρος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.