Συνεργατες

Το σημερινό σχολείο σπέρνει την διχόνοια

εικόνα άρθρου: Το σημερινό σχολείο σπέρνει την διχόνοια
Του φίλου και συνεργάτη της Κατάνυξης Ε.Π.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αυξάνουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι συνεχόμενα και ξεκάθαρα. Ωστόσο, η επιβολή αυτών των μέτρων προστασίας ασυνείδητα σπείρει τη διχόνοια και τον διχασμό ανάμεσα στους Έλληνες. Αρχικά με την υποχρεωτική μάσκα, στη συνέχεια με το διαρκές lockdown, έπειτα με τον εμβολιασμό, και τώρα με τα self-test, δημιουργείται ένα κλίμα φανατισμού που φέρει συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους επικριτές του τρόπου που αντιμετωπίζεται η πανδημία.

Εμφανίζεται μία μορφή κοινωνικής ανισότητας μεταξύ των δύο πλευρών, διότι όσοι τηρούν ευλαβικά τα μέτρα διαθέτουν κοινωνικά πλεονεκτήματα, ενώ όσοι αντιστέκονται δέχονται κυρώσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ΚΥΑ, η οποία ελέγχεται ως παράνομη και αντισυνταγματική. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ εκδόθηκε στις 10/04/2021 και προβλέπει την απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο εφόσον αρνούνται να υποβληθούν σε self-test.

Ο ιδιότυπος εθνικός διχασμός που πλήττει την κοινωνία, επηρεάζει αυτόματα και τη σχολική πραγματικότητα, επειδή η σχολική τάξη είναι πράγματι μία μικρογραφία της κοινωνίας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η αναπροσαρμογή του σχολείου στη νέα πραγματικότητα, σηματοδότησε και τη διεύρυνση των κοινωνικών των ανισοτήτων στο σχολικό περιβάλλον. Τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν λεκτική υπερβολή διότι «Τα φαινόμενα συνεπώς και οι λειτουργίες που επιτελούνται στον σχολικό χώρο έχουν την αφετηρία τους έξω από αυτόν, στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Η συλλογιστική αυτή μας οδηγεί άμεσα στη διατύπωση της θέσης ότι η εκπαιδευτική ανισότητα δεν είναι εγγενές σχολικό προϊόν απαλλαγμένο από εξωσχολικές επιρροές. Είναι το απαύγασμα της κοινωνικής ανισότητας, η οποία μεταφέρεται στο σχολείο και αναπαράγεται μέσω αυτού». (ΠΥΡΓΙΩΤΑΚΗΣ, 2011, 211)

Ο Ε. Παπανούτσος πίστευε πως η έσχατη περίπτωση ανισότητας είναι αυτή που λαμβάνει χώρο στην εκπαίδευση (Θάνος, 2017). Με βάση τον Πυργιωτάκη (2011) η εκπαιδευτική ανισότητα έχει το ελάχιστο τρεις επιβαρύνσεις: α) στην κοινωνική κατάσταση του ατόμου, β) στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και γ) στο γνωστικό τομέα.

Είναι αλήθεια ότι η τωρινή κατάσταση θυμίζει την εποχή της διαμάχης και του διχασμού μεταξύ των οπαδών του Βενιζέλου και των Φιλοβασιλικών. Τότε το σχολείο είχε «χρησιμοποιηθεί» και από τις δύο παρατάξεις ως μέσο δημιουργίας αλλά και μετάδοσης αντιλήψεων και ιδεών, εγκαθιδρύοντας η καθεμία το δικό της εκπαιδευτικό μοντέλο (ΠΥΡΓΙΩΤΑΚΗΣ, 2011).

Από την άλλη πλευρά ο νόμος 1566/1985 φανερώνει τον στόχο του σχολείου πάνω στο θέμα των ανισοτήτων «…να αμβλύνει τις συνέπειες διαφορετικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών καταγωγής». Με τις κυβερνητικές εντολές-αποφάσεις, και εφόσον ο κόσμος έχει διχαστεί, φυσικό επακόλουθο των προαναφερθέντων είναι ο διχασμός να επεκταθεί και εντός των σχολικών τάξεων διογκώνοντας τις κοινωνικές διαφορές μεταξύ των παιδιών. Άρα το σχολείο αντί να αμβλύνει τις συνθήκες αυτές, κρίνεται κατώτερο των περιστάσεων και καλλιεργεί την διχόνοια και την έχθρα.

Βιβλιογραφία:

  • ΠΥΡΓΙΩΤΑΚΗΣ, Ε. Ι. (2011). Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη (Α ed.). Πεδίο.
  • Θάνος, Θ. (2017). Εκπαίδευση και κοινωνική αναπαραγωγή. In Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης: Εισαγωγή σε βασικές έννοιες και θεματικός. (pp. 166-314). Gutenberg.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Σχετικά άρθρα

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Η Κυριακή των Αγ. Πατέρων και οι σημερινή εκκλησιαστική κατάσταση [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. “Οἱ πιστοί Χριστιανοί, δέν ἀνεχόμαστε νά βλέπουμε τόν ξεπεσμό τῶν ἐκκλησιαστικῶν ἀρχόντων, στήν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ” (π.Νικόλαος Μανώλης)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.