Ελένη Παπασταματάκη

Συναξάρι Ομολογητού τινός Ανωνύμου

εικόνα άρθρου: Συναξάρι Ομολογητού τινός Ανωνύμου
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Αυτόν τον Ανώνυμο Άγιο τον γνωρίζει όμως πολύ καλά ο Δεσπότης Χριστός, όπως γνωρίζει τους χιλιάδες άγνωστους σε εμάς αγίους, που έζησαν την εδώ ζωή τους ευαρεστώντας τον Κύριο!


Στις 31 του μηνός Οκτωβρίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων έξι Αποστόλων εκ των Εβδομήκοντα, Στάχυος, Απελλού, Αμπλίου, Ουρβανού, Νάρκισσου και Αριστόβουλου. Εορτάζει ακόμα τη μνήμη του μάρτυρος Επίμαχου του Αιγυπτίου, του Αγίου Ιακώβου Επισκόπου Μυγδονίας ο οποίος ήταν ένας από τους 318 Πατέρες της εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, καθώς και τη μνήμη άλλων μαρτύρων Στεφάνου, Βαρνάβα, Τροφίμου, Σελεύκου και Ανδρονίκης που ήταν σύζυγοι εν ζωή κ.α.

Ανάμεσα σε αυτούς τους αγίους που γιορτάζουν την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου γιορτάζει και ένας ακόμα άγιος, του οποίου το όνομα δεν το γνωρίζουμε. Γι’ αυτό το Συναξάρι του αναφέρεται στον Ανώνυμο Άγιο. Αυτόν τον Ανώνυμο Άγιο τον γνωρίζει όμως πολύ καλά ο Δεσπότης Χριστός, όπως γνωρίζει τους χιλιάδες άγνωστους σε εμάς αγίους, που έζησαν την εδώ ζωή τους ευαρεστώντας Τον. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς αξιώθηκαν να στεφανωθούν με το στεφάνι της Ομολογίας ή του Μαρτυρίου.

Ομολογητής ήταν και αυτός ο Ανώνυμος Άγιος.

Διαβάζουμε στον Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι έζησε κατά τα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη κατά το 361 και μάλιστα ήταν γιος ιερέα των ειδώλων πράγμα που τον έκανε να ανατραφεί μέσα στη δυσσέβεια.

Κάθε ψυχή είναι ποθεινή για τον Χριστό μας, και για όλες επιζητά την σωτηρία. Ο Κύριος μας για κάθε μία ψυχή υπέστη το σταυρικό μαρτύριο και τον θάνατο. Και αν οι συνθήκες δεν ευνοούν έναν άνθρωπο να γνωρίσει την Αλήθεια, τότε η Θεία Χάρις αναζητά τον τρόπο! Και πάντοτε τον βρίσκει, αρκεί μόνο ένα πράγμα. Να ανταποκριθεί η ψυχή στην Αγάπη του Θεού Πατέρα!

Έτσι αν και μεγάλωσε σε ένα ειδωλολατρικό περιβάλλον μέσα στην λατρεία των ειδώλων, έφερε ο καλός μας Θεός μία ευσεβή γυναίκα, Διακόνισσα στο αξίωμα να γίνει φίλη της μητέρας του. Κατά τις επισκέψεις που έκανε μαζί με την μητέρα του στο σπίτι της χριστιανής γυναίκας, την άκουγε να μιλάει για την πίστη στον Χριστό! Και όσο άκουγε τη διδασκαλία της αγίας πίστης μας τόσο θέλγονταν η ψυχή του. Γι’ αυτό και όταν απεβίωσε η καλή του μητέρα, εκείνος συνέχισε να επισκέπτεται την Διακόνισσα και να απολαμβάνει τους χριστιανικούς της λόγους.

Έφτασε η ώρα όμως που η ψυχή του ελκύστηκε ολοκληρωτικά από τη Θεία Χάρη και τότε ζήτησε από την ευλαβέστατη γυναίκα να του υποδείξει τον τρόπο να αποφύγει την πλάνη του ειδωλολάτρη πατέρα του και να απολαύσει την κηρυττόμενη ευσέβεια. Και τότε η Διακόνισσα του είπε « Πρέπει τέκνο μου να αποστραφείς τον πατέρα σου και να προτιμήσεις το Θεό…». Του υποσχέθηκε ότι η ίδια θα τον βοηθήσει να φύγει μακριά από τον πατέρα του.

Σε λίγες μέρες ο Ιουλιανός ο Παραβάτης τέλεσε γιορτή στους δαίμονες και ο νέος ανέβηκε με τον πατέρα του αφού ήταν όπως είπαμε ο ιερέας των ειδώλων και τον βοηθούσε στην τελετή ραντίζοντας τα μιαρά φαγητά από τις ακαθαρσίες των δαιμόνων, στην τράπεζα του βασιλιά. Δεν άντεξε τότε άλλο και ευθύς τα παράτησε όλα και έφυγε τρέχοντας φτάνοντας στην Αντιόχεια, όπου εκεί τον περίμενε η Διάκονος. «Ιδού ήλθον εις σε, χωρίς να φανώ ψεύστης εις την υπόσχεσή μου όθεν συ επιμελήσου τώρα την σωτηρία της ψυχής μου…» της είπε μόλις την συνάντησε.

Τότε αυτή η ευσεβεστάτη τον οδήγησε στον Επίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο, ο οποίος και τον κράτησε στον οίκο του. Από την άλλη ο πατέρας του τον αναζητούσε παντού. Έφτασε και μέχρι την Αντιόχεια όπου τότε τον είδε το νέο στα κάγκελα του σπιτιού και αμέσως τον κατέβασε και τον πήρε μαζί του. Αφού τον έδειρε πολύ, πήρε δυο πύρινα σουβλιά και τον κάρφωσε στα χέρια, στα πόδια και στις ωμοπλάτες. Και έτσι αιμόφυρτο και καταπληγωμένο τον άφησε κλειδωμένο στο δωμάτιο.

Μέσα σε εκείνο το δωμάτιο ο άγιος αυτός νέος υποφέροντας τους πόνους για την αγάπη του Χριστού, επλήσθη Θείας Χάριτος και συνέτριψε όλα τα είδωλα του πατέρα του που βρίσκονταν στο σπίτι τους. Σύντομα όμως αναλογιζόμενος το μένος του πατέρα του όταν θα έφτανε στο σπίτι, προσευχήθηκε στον Κύριο να σπάσει την κλειδαριά της πόρτας για να μπορέσει να διαφύγει. «Δια σε Κύριε ταύτα έπαθον και εποίησα…» και ω του θαύματος άνοιξε η πόρτα. Τότε ο νέος έτρεξε προς το σπίτι της Διακόνου ή οποία αφού τον έντυσε με γυναικεία φορέματα τον πήγε κρυφά στον Επίσκοπο Μελέτιο. Εκείνος τη νύχτα τον απέστειλε στον Επίσκοπο των Ιεροσολύμων Κύριλλο και έτσι διέφυγε από τον ειδωλολάτρη πατέρα του.

Όταν πέθανε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ο άγιος αυτός νέος, οδήγησε και τον πατέρα του στην ευσέβεια και στην χριστιανική πίστη, όπως και άλλους ειδωλολάτρες. Έτσι ζώντας εναρέτως ήρθε η ώρα να μεταβεί στις αιώνιες Μονές, κοντά στον Δημιουργό και Κύριο τον οποίο αγάπησε με όλη του την καρδιά!

Τις πρεσβείες του Αγίου Ανωνύμου Ομολογητή να έχουμε! Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ο Άγιος προστάτης της Αποτείχισης Θεόδωρος ο Στουδίτης!

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Αυτό που ξεχωρίζει και χαρακτηρίζει τη θεοειδή πορεία του Αγίου Θεοδώρου είναι η εμμονή του στην απαρασάλευτη τήρηση των Κανόνων και δογμάτων της πίστης μας...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.