Αφιερώματα

Το Συναξάρι του Αγίου Αθανασίου εν τω Παυλοπετρίω του Ομολογητή

εικόνα άρθρου: Το Συναξάρι του Αγίου Αθανασίου εν τω Παυλοπετρίω του Ομολογητή
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Στη διάρκεια των πνευματικών αγώνων του συνδέθηκε με τον Άγιο Θεόδωρο Στουδίτη και με τον Άγιο Ιωάννη της Μονής των Καθαρών…


Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου στις 22 Φεβρουαρίου.

Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από ευλαβείς και πλούσιους γονείς. Από νεαρή ηλικία αγάπησε με όλη του την καρδιά τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και πόθησε να ενδυθεί το μοναχικό σχήμα. Γι’ αυτό το λόγο πήγε στη Μονή του Παυλοπετρίου στον κόλπο της Νικομηδείας και εκεί έγινε μοναχός.

Επιδόθηκε ολόψυχα στην άσκηση και την απόκτηση των αρετών και έτσι ανυψώθηκε σε μεγάλα μέτρα και η φήμη του διαδόθηκε παντού.

Στη διάρκεια των πνευματικών αγώνων του συνδέθηκε με τον Άγιο Θεόδωρο Στουδίτη και με τον Ιωάννη της Μονής των Καθαρών. Μαζί, αυτοί οι θερμοί αγωνιστές της Πίστεως συνεργάστηκαν για την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων.

Κατά τους χρόνους του Εικονομάχου βασιλιά Λέοντα κατηγορήθηκε ότι αποδίδει σεβασμό και τιμά τις άγιες Εικόνες και γι’ αυτό δοκιμάστηκε με διάφορα βασανιστήρια και με θλίψεις. Ακόμα και πικρές εξορίες δοκίμασε και όμως όλα τα δεινά τα υπέμεινε ο καρτερόψυχος για την αγάπη του Χριστού.

Έως το τέλος της ζωής του έμεινε ανυποχώρητος στα θέματα της Πίστης μας και έτσι ως αγωνιστής και Ομολογητής παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Σωτήρα Χριστού!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ο Όσιος Θεοφάνης Ομολογητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. «Τάς δωρεάς σου και τούς θησαυρούς σου μη δώσης εἰς ἐμέ, τό δέ ξύλον, εἰς τό ὁποίον θά μέ κρεμάσης, ἤ καί τό πῦρ, ἑτοίμασον σήμερον, διότι αὐτά ἐπιθυμῶ διά τήν τοῦ Χριστοῦ μου ἀγάπην»...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.