Ελένη Παπασταματάκη

Το Συναξάρι του Οσίου Γρηγορίου Πάπα Αλεξανδρείας του Ομολογητού

εικόνα άρθρου: Το Συναξάρι του Οσίου Γρηγορίου Πάπα Αλεξανδρείας του Ομολογητού
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

«Για την Εικόνα του Χριστού μου έτοιμος είμαι να κατακοπώ σε όλα τα μέλη του σώματός μου»...


Από μικρή ηλικία ο Άγιος πατήρ ημών Γρηγόριος, αγάπησε τον γλυκύτατο Χριστό μας με όλη του την καρδιά. Έτσι, αφού γέμισε από τη θεία Χάρη ολόκληρη η ύπαρξή του, πλήθος αρετών τον κοσμούσαν.

Γι’ αυτό και μετά τον θάνατο του Επισκόπου Αλεξανδρείας, όλοι ομόφωνα τον εξέλεξαν Επίσκοπο. Όμως ο διάβολος δεν άργησε να πολεμήσει τον καλό δούλο του Κυρίου μέσω του δυσσεβούς και μιαρού βασιλιά Λέοντα Ε΄ τον Αρμένιο ο οποίος διέταξε να φέρουν μπροστά του τον Άγιο Γρηγόριο σιδηροδέσμιο. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την άρνηση του Οσίου να δεχτεί την βλάσφημη διαταγή που αφορούσε τη μη προσκύνηση των Αγίων Εικόνων.

Γεμάτος θάρρος και δύναμη, που δίνει ο Κύριος σε όσους Τον αγαπούν εξ όλης της καρδίας τους, στάθηκε ολόρθος μπροστά στον ασεβέστατο Λέοντα και τον έλεγξε ενώπιον της συγκλήτου και των αρχόντων, αποκαλώντας τον αιρετικό, άθεο και ασεβή. Τότε ο τύραννος που δεν μπορούσε να ανεχτεί τις ύβρεις από τον Όσιο, του καταξέσχισε τις σάρκες με βούνευρα.

Το το γενναίο παλικάρι του Χριστού, ο Οσιότατος Γρηγόριος δεν δείλιασε λεπτό, ούτε φοβήθηκε όταν γέμισε το σώμα του πληγές, αλλά, υπομένοντας έλεγε «Για την Εικόνα του Χριστού μου έτοιμος είμαι να κατακοπώ σε όλα τα μέλη του σώματός μου».

Να ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση! Να φωστήρας πίστης και Ομολογίας! Να πυριφλεγής αγάπη προς τον Νυμφίο της ψυχής του, τον ποθεινότατο Χριστό!

Έτσι αγιάζουνε οι ψυχές!

Μόνο οι ανδρείοι στο φρόνημα και οι αμετακίνητοι στην Αγία Πίστη εισέρχονται στον Μεγάλο Δείπνο, εκεί στην Βασιλεία των Ουρανών.

Έτσι αφού τον είδε αμετακίνητο και ανυποχώρητο παρά τους πόνους που του είχε προκαλέσει, ο δαιμονιώδης βασιλιάς διέταξε να τον εξορίσουν.

Τρία χρόνια έζησε στην εξορία ο Άγιος του Θεού και κατόπιν παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Κυρίου, αφού πρώτα στεφανώθηκε με της Ομολογίας το λαμπρότατο στεφάνι!

Τον Όσιο Γρηγόριο τον Ομολογητή γιορτάζουμε στις 5 Νοεμβρίου.

Τις πρεσβείες του Οσίου Γρηγορίου να έχουμε ώστε να στεκόμαστε με το δικό του θάρρος και να ομολογούμε μπροστά στους δυσσεβείς και αιρετίζοντες εκκλησιαστικούς ταγούς και στους άθεους κοσμικούς άρχοντες. Αμήν!

Πηγή
Ο Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μήνας Νοέμβριος

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ο Όσιος Θεοφάνης Ομολογητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. «Τάς δωρεάς σου και τούς θησαυρούς σου μη δώσης εἰς ἐμέ, τό δέ ξύλον, εἰς τό ὁποίον θά μέ κρεμάσης, ἤ καί τό πῦρ, ἑτοίμασον σήμερον, διότι αὐτά ἐπιθυμῶ διά τήν τοῦ Χριστοῦ μου ἀγάπην»...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.