Ελένη Παπασταματάκη

Το Συναξάρι του Οσίου Βασιλείου του Ομολογητή Επισκόπου Παρίου

εικόνα άρθρου: Το Συναξάρι του Οσίου Βασιλείου του Ομολογητή Επισκόπου Παρίου
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Ως Επίσκοπος ο Βασίλειος αρνήθηκε να υπογράψει τις αποφάσεις για την αθέτηση των Αγίων Εικόνων και έμεινε σταθερός σε αυτήν του την Ομολογία έως το τέλος της ζωής του…


Στις 12 του μηνός Απριλίου εορτάζει ο Όσιος Βασίλειος, ο οποίος έζησε εκείνους τους χρόνους όπου η αληθινή Πίστη διώκονταν και η αίρεση της Εικονομαχίας είχε μολύνει βασιλιάδες αλλά και το Ιερατείο της τότε εποχής.

Από μικρή ηλικία αγάπησε με όλη του την καρδιά τον Χριστό, και καθώς η ζωή του λαμπρύνθηκε από πολλές αρετές, έγινε Επίσκοπος Παρίου.

Με μεγάλη θεολογική κατάρτιση αλλά και ένθερμη πίστη ο Βασίλειος αντιμετώπισε σθεναρά τους βλάσφημους Εικονομάχους, οι οποίοι τον οδήγησαν βιαίως σε πολλές εξορίες.

Ως Επίσκοπος ο Βασίλειος αρνήθηκε να υπογράψει τις αποφάσεις για την αθέτηση των Αγίων Εικόνων και έμεινε σταθερός σε αυτήν του την Ομολογία έως το τέλος της ζωής του. Οι θλίψεις και κακουχίες καθόλου δεν τον κλόνισαν αλλά αντιθέτως με περισσότερο ζήλο υπερασπιζόταν την προσκύνηση των Εικόνων σε όποιο τόπο και αν τον εξόριζαν οι αυτοκράτορες.

Αξιώθηκε να ζήσει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, με την καθιέρωση του όρου Πίστεως της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Επιστρέφοντας στην Επισκοπή του μετά τον καταντροπιασμό και την ήττα των δυσσεβών Εικονομάχων, ο λαός τον υποδέχτηκε με μεγάλες τιμές!

Έφτασε όμως και η ώρα να ανέλθει προς τον Κύριο, Τον οποίο και αγάπησε εξ όλης καρδίας του. Έτσι παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στις 12 του μηνός Απριλίου, ο Όσιος Βασίλειος ο οποίος, όπως λέει και το Απολυτίκιό του, μιμήθηκε κατά πάντα τους Αποστόλους. Όχι μόνο κατά το αξίωμα του Επισκόπου όπως είχε αλλά κυρίως γιατί μιμήθηκε τον τρόπο και την πράξη των Αποστόλων ορθοτομώντας τον λόγο της Αληθείας!

Καί τρόπων μέτοχος, και θρόνων διάδοχος, τῶν Ἀποστόλων γενόμενος, την πρᾶξιν εὖρες, θεόπνευστε, εἰς θεωρίας ἐπίβασιν, διά τοῦτο τον λόγον τῆς ἀληθείας ὀρθοτομῶν, και τῆ πίστει ἐνήθλησας μέχρις αἵματος ἱερομάρτυς Βασίλειε, πρέσβευε Χριστῶ τῶ Θεῶ σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν. (Απολυτίκιο)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Επίκαιρα και αξιοπρόσεκτα μηνύματα από τον βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης

Ἄρθρο τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση, Ὁμότιμου Καθηγητή Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ. "Πόση σχέση ἔχουμε οἱ σημερινοί Χριστιανοί μέ αὐτό τό μαρτυρικό φρόνημα, ἰδιαίτερα οἱ τοῦ κλήρου"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.