π. Νικόλαος Μανώλης

Το ταξίδι συνεχίζεται…

εικόνα άρθρου: Το ταξίδι συνεχίζεται…

Με την ευχή σου θα συνεχίσουμε το όμορφο ταξίδι της Κατάνυξής σου, της Κατάνυξής μας, της Κατάνυξης των απανταχού αγωνιζόμενων Ορθοδόξων…

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ήταν άνοιξη του 2012, όταν ο πολυαγαπημένος μας γέροντας π. Νικόλαος Μανώλης δημιούργησε το πρώτο προσωπικό του μπλογκ με το όνομα Κατάνυξις. Μέσα σε λίγα χρόνια η Κατάνυξη έγινε η φωνή της αγωνιζόμενης Ορθοδοξίας, ένα πατερικό, νηπτικό, αγωνιστικό φαναράκι μέσα στο έρεβος του διαδικτυακού ωκεανού.

Μια διαδρομή τόσων χρόνων σταμάτησε προχθές με την κοίμηση του π. Νικολάου. Άγνωστες οι βουλές του Κυρίου και ανεξιχνίαστα τα κρίματά του. Ο εμπνευστής και διαχειριστής της Κατάνυξης, ο π. Νικόλαος, δεν είναι πια σωματικά ανάμεσά μας. Θα παραμένει, όμως, πάντοτε παρών με το έργο του, τα κηρύγματά του, τις ομιλίες του, τα άρθρα του, το παράδειγμά του, τους αγώνες του, τις υπέρ του Χριστού και του Ευαγγελίου διώξεις που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια της ομολογητικής ιερατικής του διαδρομής. Όλος αυτός ο πλούτος της εργασίας του, που είναι κατατεθειμένος στην Κατάνυξη, συνιστά την πλούσια παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του σε όλους εμάς, τους συνεργάτες του, τα πνευματικοπαίδια του, τους φίλους του, όλους όσοι γευτήκαμε μέσω της Κατάνυξης την γλύκα των πλούσιων πνευματικών καρπών των νηπτικών του αγώνων.

Το κενό που αφήνει η απροσδόκητη κοίμηση του είναι δυσαναπλήρωτο και η απουσία του μεγάλη. Όμως “τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστί “. Όλα αυτά τα χρόνια που μαθητεύσαμε κοντά του ως συνεργάτες του, ο π. Νικόλαος όντας ανοιχτόκαρδος και απλόχερος, μας έδωσε άνεση, χρόνο και χώρο να καταλάβουμε τον τρόπο σκέψης του, τα ανιδιοτελή του κίνητρα, το θυσιαστικό του φρόνημα, τις αγωνίες του για την πορεία της Εκκλησίας, τους καημούς και τα οράματά του. Με αυτές τις ανεκτίμητες εμπειρίες και τα πολύτιμα προσωπικά βιώματα θα συνεχίσουμε την Κατάνυξη από εκεί που την άφησε, στην πρώτη γραμμή του πνευματικού αγώνα.

Η Κατάνυξη μέσω του πατρός Νικολάου συνδέθηκε με την ιερά αποτείχιση, δηλαδή την διακοπή της πνευματικής κοινωνίας με τους αιρετίζοντες επισκόπους, οι οποίοι δέχτηκαν τις πλάνες του Κολυμπαρίου και τις παραφυάδες που ξεπετάχτηκαν από αυτή την ψευδοσύνοδο, το Ουκρανικό ψευδοαυτοκέφαλο, το πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως, την μασκοφορία στους Ναούς κλπ. Η εκδημία του μακαριστού γέροντά μας δεν αλλάζει επ’ ουδενί την υπέρ της ιεροκανονικής αποτείχισης θέση της Κατάνυξης.

Πολλές φορές ο π. Νικόλαος πρόβαλλε ως παράδειγμα τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, ο οποίος έμεινε μόνος μέσα στο πέλαγος των αιρετικών μονοθελητών της εποχής του. Ένας μοναχός με τους δύο υποτακτικούς του, μόνοι αυτοί έμειναν σταθεροί και δεν κοινωνούσαν με όλα τα πατριαρχεία και τις εκκλησίες της οικουμένης. Πέθαναν με βασανιστήρια στην εξορία, χωρίς να δουν τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, ο οποίος ήρθε είκοσι χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Μαξίμου. Σήμερα η ζοφερή πραγματικότητα στον χώρο της Ορθοδοξίας είναι πολύ χειρότερη από την εποχή του Αγίου Μαξίμου και, ανθρωπίνως, δεν αφήνει καμία ελπίδα ότι όλο αυτό το δημιούργημα του μασωνικού οικουμενισμού και της αχαλίνωτης δαιμονικής εκκοσμίκευσης μπορεί να ανατραπεί. Εμείς, εμπνεόμενοι από το φρόνημα του πατρός Νικολάου και το παράδειγμα του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, που τόσο συχνά πρόβαλλε ο γέροντάς μας, θα μείνουμε σταθεροί και αταλάντευτοι στην οδό της αποτείχισης άχρι καιρού, μέχρι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, όστις εξήλθε νικών και ίνα νικήσει, να δώσει την λύση με βάση το δικό Του θέλημα, το ανεξιχνίαστο από την αδύναμη και μικρότατη ανθρώπινη διάνοιά μας. Θα συνεχίσουμε ως Κατάνυξη να στηρίζουμε τους επισκόπους, ιερείς, μοναχούς, θεολόγους και λαϊκούς που από το μετερίζι της ιεροκανονικής αποτείχισης, της αγίας ανυπακοής, αντιστέκονται στην παναίρεση του οικουμενισμού. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας δίπλα στον π. Θεόδωρο Ζήση, τον π. Φώτιο Βεζύνια, τον π Μάξιμο Καραβά, με τους οποίους συμπορεύτηκε τα τελευταία χρόνια ο γέροντάς μας.

Αιωνία σου η μνήμη, αξιομακάριστε γέροντα μας, π. Νικόλαε Μανώλη. Καλήν αντάμωση εις τας αιωνίους μονάς. Σε ευχαριστούμε για όλα. Με την ευχή σου θα συνεχίσουμε το όμορφο ταξίδι της Κατάνυξής σου, της Κατάνυξής μας, της Κατάνυξης των απανταχού αγωνιζόμενων Ορθοδόξων.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

Σχετικά άρθρα

Το ευλογημένο Τριώδιο και ο δαιμονισμένος Καρνάβαλος (Βίντεο 2019)

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη Ἡ τεράστια απόσταση πού χωρίζει τούς χριστιανούς καί τήν εὐλογημένη περίοδο τοῦ Τριωδίου ἀπό τούς καρναβαλιστές καί τή δαιμονισμένη παράδοση τοῦ Καρνάβαλου…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.