Ελένη Παπασταματάκη

Τον ιατρό των Ορθοδόξων τιμήσωμεν, Παντελεήμονα τον κλεινόν (ένδοξο)

εικόνα άρθρου: Τον ιατρό των Ορθοδόξων τιμήσωμεν, Παντελεήμονα τον κλεινόν (ένδοξο)
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

“Ἀθλοφόρε ἅγιε καί ἰαματικέ Παντελεήμων , πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῶ, ἶνα πταισμάτων ἄφεσιν , παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν” (Απολυτίκιον του Αγίου Παντελεήμονα)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Άγιος Παντελεήμονας ανήκει στη χορεία των Αγίων της Εκκλησίας μας που ονομάζονται Ανάργυροι και Ιαματικοί Άγιοι. Σπούδασαν την Ιατρική επιστήμη, αλλά πρωτίστως αγάπησαν εξ όλης καρδίας τον Χριστό και έτσι εμφορούμενοι από την Θεία Χάρη, αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θεραπεία των εν ασθενεία ευρισκομένων αδελφών τους.

Γνώριζαν πολύ καλά οι άγιοι, ενώ ήταν ακόμα εν ζωή, ότι μέσω αυτών ενεργεί «η Θεία Χάρις η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα» (Ακολουθία Χειροτονίας). Και όσο περισσότερο το πίστευαν αυτό, τόσο αγιάζονταν και τόσο ενχριστώνονταν γενόμενοι οι ίδιοι δοχεία του Αγίου Πνεύματος σκορπώντας έτσι πλήθος ιάσεων και θαυμαστών επεμβάσεων.

Αυτούς τους αγίους ευλαβούμαστε οι χριστιανοί, τιμούμε και πανηγυρίζουμε. Σε αυτούς τους αγίους προστρέχουμε ζητώντας παρακλητικά την ίαση της ασθένειας μας.

Στον Ιαματικό Άγιο Παντελεήμονα προσεύχονταν οι γιαγιάδες μας και οι δικές τους γιαγιάδες και ολόκληρες γενιές…και όλα τα παλιότερα χρόνια οι εκκλησιές του γέμιζαν κόσμο, πονεμένο και χτυπημένο από ασθένειες της ψυχής και του σώματος. Αυτόν παρακαλούσαν, σε αυτόν προσεύχονταν.

Παρακλήσεις στον Άγιο και προσευχές έμπονες αλλά με ελπίδα που πηγάζει από την πίστη, ότι ο Άγιος έχει τη δύναμη να θεραπεύσει ακόμα και όταν η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά ως ανίκανη πλέον να βοηθήσει.

«Εσύ Παντελεήμονα μάρτυρα του Χριστού παρέχεις Χάρη στους πιστούς και διώκεις τα πνεύματα και κάνεις τυφλούς να ξαναβλέπουν, ως γνήσιος θεραπευτής του Παντεπόπτου Χριστού, για αυτό το λόγο Γιατρέ των Ορθοδόξων θεράπευσε όλους τους πιστούς από κάθε ασθένεια».

«Χάριν σύ παρέχεις τοῖς Πιστοῖς, αναργύρως Μάρτυς Παμμάκαρ, Παντελεήμων Σοφέ, καί τῆ ἱκεσία σου διώκεις πνεύματα, καί τυφλοῖς τήν ἀνάβλεψιν, ἔνδοξε βραβεύεις, ὡς θεράπων γνήσιος, τοῦ Παντεπόπτου Χριστοῦ∙ ὅθεν Ἰατρέ Ὀρθοδόξων , πάντας τούς πιστῶς σε ἀνυμνοῦντας, ῥῦσαι ἐκ παντοίας περιστάσεως».

Αυτό είναι ένα τροπάριο από τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου. Και έρχεται να μας θυμίσει ότι ο γιατρός εμάς των Ορθοδόξων δεν είναι ούτε ο ένας επιστήμονας, ούτε ο άλλος. Υπάρχουν και αυτοί για να ασκούν την επιστήμη της ιατρικής, αλλά πάνω από όλους αυτούς είναι ο λαμπρός, ο κλεινός, ο Ιαματικός Άγιος Παντελεήμονας, που με τη Χάρη του Χριστού μας παρέχει την ίαση της κάθε ασθένειας, αρκεί μόνο να προστρέξουμε στη σκέπη του.

Όμως τι κρίμα σήμερα εμείς οι νεοχριστιανοί τα λησμονήσαμε όλα αυτά. Ξεχάσαμε τις παρακλήσεις και ικεσίες προς τον Άγιο τον Ιαματικό Παντελεήμονα και αντ’ αυτών καρφωθήκαμε μπροστά σε μια οθόνη και αγιοποιήσαμε τον κάθε λογής επιστήμονα δεχόμενοι ως ύψιστο αγαθό ό,τι εκείνος με την πεπερασμένη ανθρώπινη γνώση μπορεί να μας προσφέρει…αν δεν μας κοροϊδεύει και δεν μας εξαπατά λόγω συμφερόντων του…

Το που μας έχει οδηγήσει η απιστία μας και η περιφρόνηση της εξ Ουρανού βοήθειας, το βλέπουμε ξεκάθαρα γύρω μας. Καμιά καλυτέρευση της κατάστασης, καμία αποφυγή της εξάπλωσης, καμία ελπίδα ευτυχίας και ξεγνοιασιάς, παρά μόνο άγχος, πανικός, ταραχή, φόβος, θάνατος…

Στο χέρι μας όμως είναι να βάλουμε αρχή. Να μετανοήσουμε και να κλάψουμε μπροστά στα εικονίσματα μας, που κρατήσαμε ανενεργούς τους Αγίους μας, που τολμήσαμε ως άφρονες και μωροί να βγάλουμε τον Χριστό, την Όντως Ζωή από την ζωή μας και να συρθούμε μισοπεθαμένοι στο τέλμα αυτής της αρνησίθεης και βλάσφημης εποχής. Μιας εποχής όπου η αθεΐα και η Ιεραρχία της Εκκλησίας βαδίζουν χέρι χέρι μονιασμένα επιβάλλοντας ό, τι είναι αντίθετο στην πίστη μας.

Και αν γέμισε η ποίμνη του Κυρίου λύκους βαρείς μην αποκάμουμε. Δίνει πάντα ο Εύσπλαχνος Θεός και τους δικούς του, εκείνους τους απλούς παπάδες, τους ταπεινούς με τη μεγάλη πίστη. Είναι αυτοί οι θεοφόροι ποιμένες που μόνη ελπίδα έχουν στο Θεό, στην Θεοτόκο και τους Αγίους μας. Τελούν το Άγιο Ευχέλαιο με πίστη στα θαυμάσια του Χριστού μας και αυτήν την Χάρη του Τριαδικού Θεού την ακουμπούν με ευλάβεια σφραγίζοντας μας με το Σημείο του Σταυρού και λέγοντας με πόνο και αγάπη «Εις ίασιν ψυχής τε και σώματος!»…

Ο πιστός λαός και οι αληθινοί ποιμένες του Χριστού παρακαλούμε τον ένδοξο Άγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό:

«Δεύτε οι Ορθόδοξοι, πνευματικών ευφρανθώμεν, δεύτε τον Ανάργυρον πάντες καταστέψωμεν θείοις άσμασι, προς αυτόν λέγοντες∙ ω Παντελεήμων, ιατρέ νοσούντων άριστε, λιμήν τε εύδιε, των χειμαζομένων τοίς πταίσμασι, προφθάσας δός την ίασιν, πάσι τοίς θερμώς σοι προστρέχουσι, και δεινών παντοίων, απάλλαξον ημάς ταίς σαίς ευχαίς, και ειρηναίαν κατάστασιν, τω Κόσμω πρυτάνευσον». (από την Παράκληση του Αγίου)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.