Επικαιρότητα

Του Ποιμένα τα άγια χέρια κρατούν τη Θεία Κοινωνία

εικόνα άρθρου: Του Ποιμένα τα άγια χέρια κρατούν τη Θεία Κοινωνία

«Ο άρτος της ευχαριστίας, μετά την επίκλησιν του Αγίου Πνεύματος, ουκέτι άρτος λιτός, αλλά Σώμα Χριστού» (Άγ. Κύριλλος Ιεροσολύμων, Λόγος Κατήχησης)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ρωτάει: “Ποιος Ποιμένας τρέφει τα πρόβατα με τα ιδικά του μέλη;”. Υπάρχουν μητέρες που δίνουν τα παιδιά τους σε άλλες τροφούς, αλλά ο Χριστός, μας τρέφει ο ίδιος με το δικό Του αίμα και σε όλα μας συνδέει άρρηκτα με τον εαυτό Του. Εκείνος συμφύρει τον εαυτό Του με τον καθένα δια των μυστηρίων. Εκείνους που αναγέννησε «τους εκτρέφει με τον εαυτό Του και δεν τους δίνει σε άλλον και με αυτό πάλι για να σε πείσει ότι έλαβε τη δική σου σάρκα… Δε βλέπετε τα βρέφη με πόση προθυμία αρπάζουν τον μαστό;». (Χρυσοστόμου Ομιλίες, ΠΒ’ 5 εις τό κατά Ματθαίον)

Για να μιλήσουμε εμείς οι απλοί πιστοί για τη Θεία Κοινωνία και να κατανοήσουμε πόσο μεγάλο και άγιο Μυστήριο έχουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, θα δούμε μερικές από τις “Κατηχήσεις” που γινόταν από την εποχή των πρώτων αιώνων: «Ο άρτος της ευχαριστίας, μετά την επίκλησιν του Αγίου Πνεύματος, ουκέτι άρτος λιτός, αλλά Σώμα Χριστού» (Κατήχηση Γ’ 3), δηλαδή είναι Σώμα Χριστού και όχι απλός άρτος. «Ώστε μετά πάσης πληροφορίας», δηλαδή με κάθε βεβαιότητα, «ως Σώματος και Αίματος μεταλαμβάνομεν Χριστού. Εν τύπω γαρ άρτου δίδοταί σοι το σώμα, και εν τύπω οίνου δίδοταί σοι το αίμα», εις τύπον άρτου σου δίδεται το σώμα και εις τύπον οίνου σου δίδεται το αίμα, «δια να γίνης, αφού μεταλάβης το Σώμα και το Αίμα τού Χριστού, σύσσωμος και σύναιμος αυτού τού Χριστού. Διότι με αυτόν τον τρόπον γινόμεθα Χριστοφόροι, με το να διαδίδεται σε όλα μας τα μέλη το Σώμα και το Αίμα Του, και μέτοχοι Θείας Φύσεως, καθώς λέγει ο μακάριος Πέτρος» (Κατήχηση Δ’ 3). Αυτή είναι η διδαχή που γινόταν στην πρώτη Εκκλησία στους «φωτιζόμενους» και «νεοφώτιστους», όπως μαρτυρούν οι μυσταγωγικές “Κατηχήσεις” του αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων. (386 μ.Χ.)

Οι “Κατηχήσεις” του Αγίου Κυρίλλου Επισκόπου Ιεροσολύμων είναι από τα σπουδαιότερα Πατερικά έργα. Είναι κυρίως προβαπτισματικοί λόγοι που με καταπληκτικό τρόπο ο Άγιος Ιεράρχης μετέδιδε τα δόγματα της Πίστεως και τις εκκλησιαστικές διδασκαλίες για τους κατηχούμενους. Έτσι προετοιμασμένοι για το Βάπτισμα κατείχαν όλη την γνώση του εκκλησιαστικού βίου. Στην εποχή μας οι περισσότεροι Χριστιανοί έχουν ανάγκη από κατήχηση αφού αγνοούν πολύ βασικά στοιχεία από την διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

Ποιος πιστός άνθρωπος είναι λοιπόν αρμόδιος να μας μιλήσει για τη Θεία Κοινωνία; Και ποιος άνθρωπος μπορεί να αναφερθεί στη Θεία Κοινωνία και να την προσβάλλει δημόσια; Ο Ποιμένας είναι από το Θεό ορισμένος με το χάρισμα της ιερωσύνης να τελεί τα άγια και Θεία Μυστήρια και να διαφυλάττει αυτά με την αγία ζωή του. Η ιερωσύνη αποτελεί το κορυφαίο χάρισμα του Θεού και τίποτα στον κόσμο δεν έχει τόσο μεγάλη αξία, όσο το χάρισμα της ιερωσύνης. Κανένα πράγμα πάνω στη γη, όσο πολύτιμο κι αν είναι, δεν μπορεί να συγκριθεί με το ιερατικό χάρισμα. Ο Ποιμένας Επίσκοπος και ο Πρεσβύτερος και ο Διάκονος ανάλογα με τον βαθμό τής ιερωσύνης τους στην Θεία Λειτουργία τελούν και διακονούν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ο Κύριος καθιστά τους Ποιμένες μας λειτουργούς της Εκκλησίας «ὑπηρέτας Χριστούς καί οἰκονόμους μυστηρίων Θεοῦ» κατά τον Απόστολο Παῦλο (Αʹ Κορ. 4,1). Επομένως αποτελεί έργο δικό τους να ομολογούν την αγιότητα και να υπερασπίζονται την ιερότητα του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας με την ίδια τη ζωή τους από την βλασφημία και την ύβρη των αρνητών και εχθρών της Πίστεως. 

Έτσι, για ακόμη μία φορά ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, ο πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με ανοικτή επιστολή του υπερασπίζεται την ιερότητα του Αγίου Μυστηρίου και το Θεάνθρωπο Κύριο που ταπεινά υπηρετεί. Πάντοτε φέρεται ως αληθινός Ποιμένας που αγρυπνά για το ποίμνιο. Ως Επίσκοπος του Χριστού, ακούει ο κ. Αμβρόσιος και ελέγχει τις απαραδεκτες και βλάσφημες προς το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, δηλώσεις του κ. Μανώλη Δερμιτζάκη Καθηγητού της Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης. 

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που λαμβάνονται, καθώς και στο ενδεχόμενο ενός νέου, γενικού lockdown, ο καθηγητής δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «προτού σταματήσουν οι οικονομικές δραστηριότητας και κλείσουν επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσει η Θεία Κοινωνία».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι σε περίπτωση συνέχισης της Θείας Κοινωνίας θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος, πιο ασφαλής τρόπος, όπως τα πλαστικά κουταλάκια μιας χρήσης ή τα μεταλλικά που θα φέρνουν οι πιστοί από το σπίτι. Ενισχύει λοιπόν, τη βλάσφημη θέση, αυτή που εξέφρασαν μέχρι τώρα και άλλα επιφανή πρόσωπα στην πατρίδα μας κυρίως πολιτικά πρόσωπα, ότι η Θεία Κοινωνία, με τον τρόπο που ακολουθείται μέχρι σήμερα, ενισχύει την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού. 

Ελέγχει ο Επίσκοπος με δριμύτητα τον Καθηγητή και του καταλογίζει ανευθυνότητα αλλά και ασχετοσύνη, αγραμματοσύνη και κυρίως απιστία. Και όχι μόνο τον ελέγχει δια την απιστία του, τον οριοθετεί και ως προς την επιστήμη του. Αναφερόμενος στον καθηγητή λέγει ότι, όπως ο ίδιος ως Επίσκοπος δεν ασχολείται με τη Γενετική αλλά με τη Θεολογία, έτσι και εκείνος να μην ασχολείται με τη Θεολογία αλλά μόνο με τη Γενετική που είναι και η ειδικότητά του. Και αφού χρησιμοποίησε τη λαϊκή παροιμία «Καθίστε στα αυγά σας», επιστράτευσε και τη σοφία των αρχαίων προγόνων μας με το: Κύριε Καθηγητά «μή πέρα των πεδίλων»! Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Απελλή, βάζει τον καθηγητή στη θέση που του αρμόζει και τον νουθετεί να μην ασχολείται πέραν της επιστήμης του της Γενετικής. Τον εγκαλεί να αφήσει τα Θεολογικά θέματα και τα Θεία Μυστήρια σε εκείνους που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Άξιος είναι ο Επίσκοπος που υπερασπίζεται τα Άγια Μυστήρια.

Δοξάζουμε τον Κύριο για τις θαυμάσιες Κατηχήσεις του Αγίου Κυρίλλου Επισκόπου Ιεροσολύμων και τους λόγους όλων των Αγίων μας για το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Έτσι με τη Θεία Ευχαριστία, με τη μετοχή του ανθρώπου στη Θεία Ζωή, εκπληρώνεται ο σκοπός της Θείας Οικονομίας, δηλαδή η εν Χριστώ Κοινωνία, που είναι η σωτηρία του ανθρώπου. (Ιωαν. στ’ 53-54).

Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Με αυστηρότητα ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος: ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ, ΚΥΡΙΟΙ!
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Σήμερα υπάρχουν Ιεράρχες και Ιερείς που προδίδουν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό!
«Όλοι σχεδόν οι Μητροπολίτες της Ελλάδος… είναι Προδότες του Χριστού και της Εκκλησίας» Καλαβρύτων Αμβρόσιος
Το ήθος των “εμβολιαστών”, συνάδει με την Ιατρική επιστήμη;
Βιάζεται ο Κικίλιας
Όσο φοράς τη μάσκα… μάθε για το εμβόλιο!
Οι λοιμωξιολόγοι έγιναν λειτουργιολόγοι και οι λειτουργιολόγοι έγιναν λαγοί
Δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ – Λέει ο λαός: “Εκεί που ήσουν ήμουνα κι εκεί που είμαι θα’ρθεις”
ΕΟΔΥ για μαθητές και καθηγητές
Ο Κορωνοϊός κρατάει “βούρδουλα” και διώχνει από το μάθημα τους μαθητές που δε φορούν μάσκα!
Στοχοποιούνται τα παιδιά μας – Αντίδραση γονέων στην υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας στα σχολεία
Και οι 12 ήταν υπέροχοι (12 γιατροί μιλούν για τα μέτρα κατά του Covid-19)
Ο Αγιασμός του μασκαρά
Από τα 12 έτη το όριο προσαρμογής προς τους ενήλικες στη χρήση της μάσκας
Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα


Σχετικά άρθρα

Πατερικά

17 Μάι

Στάρετς Ανατόλιος της ‘Οπτινα: Να μη φοβήσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβήσαι την ολέθριον αίρεσιν

Νὰ μὴ φοβῆσαι τὶς θλίψεις, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβῆσαι τὴν ὀλέθριον αἵρεσιν, διότι αὐτὴ εἶναι ποὺ μᾶς γυμνώνει ἀπὸ τὴν Θεία Χάρη καὶ μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστόν!

Πατερικά

14 Μάι

Γέρων Αγάθων Κωνσταμονίτης, Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας (Πάσχα 2009) [Κείμενο & Βίντεο]

Η πραγματική παρακαταθήκη του μακαριστού γέροντος Αγάθωνος Κωνσταμονίτη ήταν ότι σωτηρία υπάρχει μόνο μέσα στην Ορθοδοξία. Μετά από αυτή τη βασική παραδοχή δίδασκε την υπομονή και την ευχή!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.