Ειρήνη Ιωαννίδου

«Τουαλέτες ουδέτερες ως προς το φύλο»… Πνευματικοί προβληματισμοί

εικόνα άρθρου: «Τουαλέτες ουδέτερες ως προς το φύλο»… Πνευματικοί προβληματισμοί
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Επιβεβλημένη η επίσημη τοποθέτηση από την Εκκλησία της Κύπρου για το θέμα


Το φαινόμενο…«ουδέτερες τουαλέτες»

Οι πρώτες «τουαλέτες ουδέτερες ως προς το φύλο», οι οποίες στοχεύουν στη συμπερίληψη όλων των ατόμων, βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας [1].

Η «ουδέτερη» τουαλέτα, η όποια σύμφωνα με ανακοίνωση του θεάτρου βρίσκεται «πλάι στις τουαλέτες για άντρες και γυναίκες, στο πλαίσιο του στόχου μας για αποδοχή και συμπερίληψη», χαιρετίστηκε από την Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου και από την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, ως μια απόφαση που εξασφαλίζει τα δικαιώματα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, Νικόλας Τρύφων, μιλώντας στο philenews, ανέφερε ότι αυτή η απόφαση εξασφαλίζει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, και ιδίως των τρανς, όπως οφείλει να πράξει η Πολιτεία. Είπε ακόμη, ότι με αυτή την απόφαση το θέατρο γίνεται επιλογή για όλους. Και για τους θεατές ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και για τους εργαζόμενους ΛΟΑΤΚΙ. «Δεν ακυρώνεται κανένα φύλο. Όμως, προσφέρεται μια τουαλέτα σε τρανς άτομα, τα οποία δεν είναι αποδεκτά, δυστυχώς, από κανένα άλλον. Είναι μια πολύ σωστή κίνηση, η οποία θα προσφέρει ανακούφιση και λύση σε πολλά άτομα», υπογράμμισε.

Το philenews επεδίωξε να επικοινωνήσει με τον γενικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου για την εν λόγω πρωτοβουλία, από τον οποίο αναμένει ενημέρωση.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων και η έννοια του κοινωνικού χώρου

H Νέα Τάξη Πραγμάτων, εισήγαγε την έννοια του κοινωνικού χώρου, του χώρου δηλαδή που δεν μας αφορά μόνο η υλική του διάσταση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνεται σε αυτόν ένα κοινωνικό μοντέλο, οι νόρμες δηλαδή που ακολουθούνται από τους ανθρώπους ανά χρονική περίοδο. Σήμερα ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου είναι να καταργήσει τις ελληνικές σημαίες από το εσωτερικό ή εξωτερικό των κτιρίων μίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν γνωρίζουν καν πώς να στέκονται σε στάση προσοχής μπροστά της. Ζούμε στην εποχή που ενοχλούν οι ορθόδοξες Εικόνες στα δημόσια κτίρια, γι’ αυτό ανά καιρούς ζητείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες η αποκαθήλωσή τους. Υπάρχει λοιπόν και ένα μοντέλο κοινωνικού κτιρίου πλήρως ανθελληνικό και πλήρως αντορθόδοξο, φαινόμενο για το οποίο αν τολμήσει κανείς να αρθρώσει λόγο, χαρακτηρίζεται σκοταδιστής.

Δεν θα μπορούσε όμως να συμβαίνει το ίδιο με το διεμφυλικό μοντέλο χώρου.

Οι προβληματισμοί που προκύπτουν

Με αφορμή αυτή την είδηση, προκύπτουν εύλογες απορίες και μερικά παράλογα αδιέξοδα. Αν υποστηρίξουμε τη ταξινόμηση των φύλων και άρα και των τουαλετών σε τρεις κατηγορίες ομάδες, άτομα που έχουν βιολογικό και κοινωνικό φύλο άρρεν, άτομα που έχουν βιολογικό και κοινωνικό φύλο θήλυ και μία τρίτη ευρύτερη κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλες οι σεξουαλικότητες και όλες οι υποκατηγορίες των φύλων. Τι πραγματικά θα συμβεί αν αυτή η ομαδοποίηση της τρίτης κατηγορίας, δεν ικανοποιήσει μελλοντικά αυτές τις σεξουαλικές ομάδες;

Ίσως σε 10, σε 100 χρόνια από τώρα η τρίτη αυτή κατηγορία να θεωρείται ξεπερασμένη και να χρειάζεται έτσι να δημιουργούνται φιλικά περιβάλλονται για παραπάνω από ένα εκατομμύριο… σεξουαλικότητες. Γιατί μέχρι σήμερα η σεξουαλικότητα, σύμφωνα με τη νέα τάξη πραγμάτων ορίζεται ως κάτι μη ορίσιμο, ως κάτι αόριστο, το οποίο όμως η κοινωνία οφείλει να υιοθετεί άκριτα και να αναπροσαρμόζεται σε κάθε νέο καινούργιο δεδομένο. «Υπάρχουν τόσες σεξουαλικότητες όσοι και οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη. Ο καθένας την εκφράζει με τον δικό του τρόπο», είχε τονίσει ο Γιώργος Κουνάνης. Μία θέση την οποία ενστερνίζεται όλη η κοινότητα.

Τι προβλέπεται για την περίπτωση που ένα διεμφυλικό άτομο μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο ορίζει το φύλο του ανάλογα με την εκάστοτε σεξουαλική του διάθεση. Υπάρχει κάποια νομοθεσία ή έστω κάποιο διαπιστευτήριο πως ο τρόπος με τον οποίο ορίζει το φύλο του κάποιος δεν μεταβάλλεται σε χρόνο μικρότερο της μίας εβδομάδας ή του 24ώρου; Ή ένας χαλαρός νομικός ή ηθικός κώδικας θα μπορούσε να δικαιολογήσει ακόμα και μία τέτοιου είδους «ασυνέπεια»;

Το βέβαιο είναι πως η δημιουργία χώρων φιλικών προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι μία βιτρίνα, ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που υπονοεί… προοδευτικότητα και εκσυγχρονισμό. Εμείς ξέρουμε πως οι αποφάσεις των ανθρώπων αφήνουν και ένα αποτύπωμα πνευματικό στην κοινωνία, της σοδομικής δηλαδή κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το θέμα είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη

Η στάση που οφείλουν να κρατούν οι συνειδητοί χριστιανοί στα θέματα αυτά, δεν μπορεί να παρεκκλίνει από το σωτηριολογικό σκοπό της και να εγκολπώνεται αμαρτωλές θεωρίες. Το γνωρίζουμε αυτό. Γι’ αυτό, ορμώμενοι από την παρούσα είδηση, φρονούμε ότι η Εκκλησία της Κύπρου οφείλει να πάρει θέση και να προφυλάξει το ποίμνιό της από αυτή την πνευματική γάγγραινα που μέλλει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της εποχής του Αντιχρίστου.

[1] https://www.philenews.com

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:

Το άρμα της Ευρώπης – άρμα του Αντιχρίστου. Υπεγράφη τρομερή διακήρυξη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ
Αλλαγή ταυτότητας φύλου στα δεκαεξάχρονα παιδιά!

Σχετικά άρθρα

To ΑΠΘ εάλω;

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη. Αυτό που περιμένουμε από τα Πανεπιστήμια είναι να προάγουν την πνευματική πρόοδο κι όχι την ηθική παρακμή και κατάπτωση

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.