Ομιλία του Δήμου Σερκελίδη
γραμματέα του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής

Πως ένα σύστημα κάνει τον άνθρωπο φύσει και θέσει δούλο του; Ποιος είναι ο Μεγάλος αδελφός που ελέγχει τα πάντα;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το 1984 του Τζώρτζ Ώργουελ, γραμμένο την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι μια προφητεία του κακού γεμάτη απαισιοδοξία για την ικανότητα του ανθρώπου να παραμείνει άνθρωπος σε ένα περιβάλλον απόλυτου ελέγχου και καταπίεσης. Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα και με τεράστια επίδραση στην πολιτική και κοινωνική σκέψη, φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω των εξαιρετικά εύστοχων πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπολογικών παρατηρήσεων του συγγραφέα.

Με την παρούσα ομιλία ο κ. Σερκελίδης Δήμος μας εισάγει στον κόσμο του 1984. Έναν κόσμο δυστοπικό, αβίωτο, όπου ένα απάνθρωπο και άρα δαιμονικό σύστημα εξουσίας συντρίβει κάθε πνευματική αντίσταση με τη χρήση, εκφοβισμού, βίας και τεχνικών χειραγώγησης. Τα ζητήματα που θίγονται πολλά. Πως ένα σύστημα κάνει τον άνθρωπο φύσει και θέσει δούλο του; Ποιος είναι ο Μεγάλος αδελφός που ελέγχει τα πάντα; Γιατί η Νέα Τάξη προσπαθεί να διαφθείρει τη νεολαία; Τί είναι η διπλοσκέψη; Γιατί τόση προσπάθεια για το ξαναγράψιμο της ιστορίας; Και, κυρίως, πως επαναπρογραμματίζεται η σκέψη μας με τη Νέα Γλώσσα;

Στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 ο κ. Δήμος Σερκελίδης – μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας μίλησε με θέμα: «Τζωρτζ Όργουελ,1984: Πορεία προς ένα δυστοπικό μέλλον ή προς τα έσχατα;».

Η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά στο κανάλι του youtube εδώ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra