Επικαιρότητα

Βαρθολομαίος για την διακοπή προσκυνήματος από την Ρωσική Εκκλησία: Αποτελεί μέσο άσκησης οικονομικής πίεσης

εικόνα άρθρου: Βαρθολομαίος για την διακοπή προσκυνήματος από την Ρωσική Εκκλησία: Αποτελεί μέσο άσκησης οικονομικής πίεσης

Την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να διακόψει τα προσκυνήματα στις επισκοπές της Ελληνικής Εκκλησίας, μετά την αναγνώριση της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, σχολίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του, με αφορμή την έναρξη του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, το οποίο διεξάγεται στην Άρτα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστήριξε τα εξής:

«Όντως, δυσκολευόμεθα να ασκήσουμε κριτική εις την προϊούσα τουριστικοποίηση της ιεράς αποδημίας, όταν βλέπουμε μια Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησία να χρησιμοποιεί την ευσέβεια και τον ιερόν πόθο των πιστών της, ως μέσον ασκήσεως οικονομικής πιέσεως προς την Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον ελληνικόν λαόν, λόγω της επισήμου αναγνωρίσεως της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως εργαλειοιποιήθη βεβαίως, από την Εκκλησία της Ρωσίας και το ιερότατο μυστήριο των μυστηρίων, η Θεία Ευχαριστία, με το αυτό πνεύμα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Μάλιστα, έσπευσε να χρησιμοποιήσει ένα χωρίο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, για να σχολιάσει τις συγκεκριμένες εξελίξεις:

«Άρα φοβούμαι μετά του Κυρίου, “ει ουν το φως το εν σοι σκότος εστίν, το σκότος πόσον;” δηλαδή ότι αν το ψέμα το βαπτίζεις εσύ σε αλήθεια, επειδή έτσι σε συμφέρει, τότε η αλήθεια σου δεν έχει καμιά αξία και είναι σκοτεινή υπόθεση».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, παράλληλα, επεσήμανε ότι «είναι τραγικό η αγνή προσκυνηματική διάθεσις των πιστών, οι οποίοι ζουν την ορθόδοξον ευσέβεια και την πνευματικότητά των, σε ένα περιβάλλον εκκοσμικευμένον, αντιμέτωποι με τις συγχρόνους προκλήσεις και τας αλλοτριώσεις τας οποίας συνεπάγεται ο τεχνοκρατικός, οικονομοκεντρικός πολιτισμός μας και οι οποίοι αναμένουν από την Εκκλησία την ποιμαντική στήριξη, να γίνεται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως προς επίτευξη αλλότριων προς το Ορθόδοξον Εκκλησιαστικόν ήθος στόχων και να προωθείται τοιουτοτρόπως εκ των έσω η εκκοσμίκευσις της Εκκλησίας».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.