Μαρία Κοσμίδου

Βαθαίνει το σχίσμα: ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας διέκοψε το μνημόσυνο του Μόσχας

εικόνα άρθρου: Βαθαίνει το σχίσμα: ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας διέκοψε το μνημόσυνο του Μόσχας
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Όταν καταλάβει πως ο βασιλιάς του κόσμου τούτου θυσιάζει τα πιόνια για να πετύχει το σκοπό του, θα είναι αργά…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποφάσισε να μη μνημονεύεται πλέον ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “διεκόπτεται άχρι καιρού η μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου Μόσχας από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας”.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα. Ως προς το σκεπτικό της απόφασης της καθαίρεσης, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του καταλογίζει αποδεδειγμένα βαρύτατα κανονικά παραπτώματα (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.)

Παράλληλα, προέβη σε καταδίκη των καινοφανών εκκλησιολογικοπολιτικών «θεωριών» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος! Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος είχε διαμηνύσει από την αρχή της ενέργειας του Πατριαρχείου Μόσχας ότι, σε περίπτωση που ο εν λόγω Ιεράρχης δεν τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες και τα δίκαια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική, θα τον καθαιρούσε. Γεγονός, το οποίο αποδείχθηκε αναπόφευκτο τελικά.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος χαρακτήρισε ιστορική και αναμενόμενη την απόφαση: “Ιστορική, δίκαιη, επιβεβλημένη και από καιρό αναμενόμενη απόφαση!!!! Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Με όποιο κόστος, θα κρατήσουμε τα θέσμια, τους κανόνες, την ανόθευτη πίστη της Εκκλησίας μας!” έγραψε.

Μέχρι στιγμής το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έχει προβεί σε κάποια τοποθέτηση για την απόφαση αυτή.

Μιλά για καταπάτηση Ιερών Κανόνων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας που κουβαλά βαρύ κατάλογο παραπτωμάτων. Μιλά για εισπήδηση σε άλλο Πατριαρχείο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος αναγνώρισε την εισπήδηση του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία και μνημονεύει τον σχισματικό μητροπολίτη Επιφάνιο. Μιλά για διατήρηση της ανόθευτης πίστης της Εκκλησίας μας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ενώ ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος έχει κερδίσει τον τίτλο του υιού της Πανθρησκείας.

Το χειρότερο είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται πως είναι ένα πιόνι στη γεωπολιτική σκακιέρα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Όταν καταλάβει πως ο βασιλιάς του κόσμου τούτου θυσιάζει τα πιόνια για να πετύχει το σκοπό του, θα είναι αργά.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ρωσική Εξαρχία Αφρικής: Ο Ρώσος αργεί αλλά απαντά σκληρά και ακαριαία
Η Εξαρχία Αφρικής ως πράξη ανάγκης και όχι ως πρόθεση εισπήδησης, δηλώνει το Πατριαρχείο Μόσχας
π.Νικόλαος Μανώλης, Ο Άγ Πέτρος Αλεξανδρείας & ο υπόδικος για σχίσμα διάδοχος Πατριάρχης…
Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος…

Σχετικά άρθρα

Ποιος φοβάται;

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. …οι παραβατικοί λαθρομετανάστες από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν ειδική μεταχείριση από το νόμο σε σχέση με άλλους «εγκληματίες»

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανάμνηση και ανακαινισμός της Ενδημούσας Συνόδου

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. Μία τέτοια Ενδημούσα Σύνοδος, είχε συνεδριάσει και πριν την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου οπότε εύλογα αναρωτιόμαστε τι συζήτησαν και ποιες αποφάσεις ελήφθησαν αυτή τη φορά;

Μακεδονία ξακουστή… που τη χαρίζουμε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος 

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου  “Είμαι όμως πεπεισμένος ότι οι αδελφοί αρχιερείς, και γενικά ο πιστός λαός του ελληνόφωνου ορθόδοξου κόσμου, θα καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε τίποτα άλλο εκτός από...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.