Επικαιρότητα

Βατοπαιδινών… παθημάτων κάθαρσις

εικόνα άρθρου: Βατοπαιδινών… παθημάτων κάθαρσις
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο επικοινωνιακός βραχίονας της Μονής Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος εξέθεσε το μοναστήρι…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε ανάρτηση του ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου, 2021 – 16:08 & Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2021 – 1:25 και ετικέτα ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο που περιλαμβάνει μία έγχρωμη φωτογραφία, ένα απόσπασμα βίντεο, διάρκειας περίπου 12 λεπτών, και ένα κείμενο 130 λέξεων.

Πρόκειται για ένα ρεπορτάζ με θέμα τη λιτανεία της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, και των Ιερών λειψάνων πέριξ του καθολικού της Ιεράς Μονής, για να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση: “Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Γέρων Εφραίμ και οι πατέρες ευχήθηκαν για την γρήγορη ίαση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος νοσεί ήπια από covid 19”.

Μας ενημερώνει το ίδιο ρεπορτάζ πως: “Οι Βατοπαιδινοί πατέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας αυτής καθημερινώς προσεύχονται για την απαλλαγή από τον ιό και ανά τακτά χρονικά διαστήματα τελούν λιτανεία της Αγίας Ζώνης και των ιερών λειψάνων στοιχούμενη στην παράδοση της Εκκλησίας, που την περίοδο των δοκιμασιών εντείνει τις προσευχές της υπέρ του κόσμου τούτου”.

Υπενθυμίζουμε πως ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, όταν ασθένησε ο ίδιος από κορωνοϊό, είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 28 Μαΐου 2021. Στις 4 Ιουνίου διασωληνώθηκε και στις 12 Ιουλίου βγήκε από τη διασωλήνωση. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Ιουλίου 2021, ο ηγούμενος Εφραίμ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης. Τότε είχε δηλώσει: “Αν είχα καθυστερήσει να μπω στο νοσοκομείο μία ή δύο ημέρες, θα είχα πεθάνει(..) Είναι μια οργή του Θεού, ένα σημείο των καιρών (..) Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Εγώ ήμουν ανεμβολίαστος, δυστυχώς (..) Η Εκκλησία δεν απορρίπτει την Επιστήμη (..) Χαιρόμαστε που έχουμε επιστήμονες-ανθρώπους του Θεού”.

Κατόπιν τούτων προκαλείται σύγχυση στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Μια ερώτηση που έρχεται αυθόρμητα στα χείλη είναι: Σας έσωσε, γέροντα, ο Θεός ή ο γιατρός;

Αν σας έσωσε ο Θεός, δικαιολογείται η λιτάνευση των Ιερών της Μονής. Αλλά δε δικαιολογείται με τίποτα η θέση σας για τον εμβολιασμό. Άραγε πόσοι μοναχοί είναι εμβολιασμένοι στο “Βατοπαίδι”;

Αν σας έσωσε ο γιατρός και όχι ο Θεός, τότε να μας συμπαθάτε, γέροντα, αλλά έτσι υποβιβάζεται η προσευχή και η λιτάνευση των Ιερών σε ένα φολκλορικό δρώμενο που μοιάζει περισσότερο με Αρχαία Τραγωδία “.. δρώντων καὶ οὐ δι᾽ ἀπαγγελίας, δι᾽ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν.” θέση που συνιστά βλασφημία στο Άγιο Πνεύμα.

Προφανώς και μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ποιος μπορεί να υποδείξει στον Θεό ποιον θα χρησιμοποιήσει, για να σώσει έναν ασθενή. Μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει έναν επιστήμονα και τα παραδείγματα είναι χιλιάδες.

Επειδή ο ισχυρισμός αυτός μοιάζει με φιλοσοφικό ακροβατισμό που υποβιβάζει το επίπεδο τη συζήτησης, αντιπαρερχόμαστε υπενθυμίζοντας πως αν θέλει ο Θεός, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο ο γιατρός. Ενώ από την άλλη όσο και να θέλει ο γιατρός, αν δεν είναι θέλημα του Θεού να δώσει χρόνο και καιρό μετανοίας στον άνθρωπο, ο γιατρός ματαιοπονεί.

Επικοινωνιακά, λοιπόν, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την πλευρά του Βατοπαιδίου είναι ακραιφνώς κοσμική. Δεν θα προκαλέσει καμία απολύτως εντύπωση, αν συμπεριληφθούν στην επόμενη “λίστα Πέτσα”, μαζί με τον ΣΚΑΙ, με το MEGA και τα λοιπά συστημικά μέσα που επιδοτήθηκαν αδρά για να οδηγήσουν τη χώρα στον διχασμό και στην ανθρωποφαγία, μέχρι την επιβολή της υποχρεωτικότητας μιας ιατρικής πράξης, αν δούμε σε αυτή τη λίστα και τα site και να κανάλια του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός. Ειλικρινά δε θα πέσουμε και από τα σύννεφα.

Απομένει μια ειλικρινής απάντηση στον πιστό λαό.

Γιατί κάνετε τις λιτανείες Πατέρες;

Χριστός Ετέχθη!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου κηρύττει τη βλάσφημη μασκοφορία εντός των Ι. Ναών (26-10-2020)
«Βάλε την μάσκα και σιώπα»… [ΒΙΝΤΕΟ]
– Ο γ. Εφραίμ Βατοπαιδινός σε σχέση με την υποδοχή του Πάπα στην Ελλάδα αιρετίζει……
– Ανυπόφορη πια η πνευματική δυσκαμψία και τυφλότητα του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.