εικόνα άρθρου: Βίαιες καταλήψεις και αρπαγές Ι. Ναών της Ουκρανικής Εκκλησίας από τους σχισματικούς Ουκρανούς

Στη βία που ασκείται εναντίων των εκατομμυρίων μελών της Ουκρανικής Εκκλησίας συμμετέχει η σχισματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας υπό τον ψευδο-μητροπολίτη Κιέβου, Σέρχι Πέτροβιτς (Επιφάνιο) Ντουμένκο

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου, βιώνει με ταπείνωση το Γολγοθά της, διωκόμενη και λοιδορούμενη, ενώ ταυτόχρονα, σε συστηματική βάση, γίνονται βίαιες καταλήψεις, αρπαγές, ακόμα και καταστροφές Ιερών Ναών.

Στη βία που ασκείται εναντίων των εκατομμυρίων μελών της Ουκρανικής Εκκλησίας συμμετέχει η σχισματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας υπό τον ψευδο-μητροπολίτη Κιέβου, Σέρχι Πέτροβιτς (Επιφανίου) Ντουμένκο, με την κρατική υποστήριξη και συνέργεια του εθνικιστικού καθεστώτος Ζελένσκι.

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα βιαίων καταλήψεων και αρπαγών ναών καταγράφονται στη βαρυσήμαντη ανοιχτή Επιστολή που απέστειλε ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής του Κιέβου, Αρχιεπίσκοπος του Μπιλοχορόντκα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Συλβέστερ, προς τον Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την 11η Απριλίου 2023.

Σχετικά βίντεο και σύνδεσμοι που παρατίθενται στην Επιστολή, αποκαλύπτουν την άμεση συμμετοχή «ιερέων» του εκκλησιαστικού μορφώματος της Ουκρανίας («Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας»).

Ακολούθως παρατίθενται τα σχετικά αποσπάσματα από την ανοιχτή Επιστολή:

α) Κατάληψη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Γεννήσεως στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ (28 Μαρτίου 2023) – «Μεταβίβαση» στη ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας

«Στις 28 Μαρτίου 2023 στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ έγινε η βίαιη κατάληψη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Γεννήσεως. Τα κάστρα του Ι. Ναού κόπηκαν, και οι ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ήταν τότε εκεί, εκδιώχθηκαν με τα δακρυγόνα. Ένας από τους ιερείς έχασε τις αισθήσεις του και χρειάστηκε να λάβει επείγουσα ιατρική φροντίδα. Παρ᾿όλη αυτή τη βία, που ασκήθηκε στο Ι. Ναό του Θεού, οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας μπήκαν σε αυτό με την χαρά και άρχισαν να ιερουργήσουν εκεί, δηλώνοντας ότι από τώρα αυτός ο Ναός «μεταβιβάστηκε» σε άλλη δικαιοδοσία. Αυτή η βίαιη κατάληψη βιντεοσκοπήθηκε (βλ. βίντεο).

Το βίντεο μαρτυρεί κατηγορηματικά την άμεση συμμετοχή ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σε αυτή τη δράση».

β) Κατάληψη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σκέπης στο Χμελνίτσκι (2 Απριλίου 2023) – «Μεταβίβαση» στη ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας

«Στις 2 Απριλίου 2023 στο Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Χμελνίτσκι, άμεσα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ένας μεταμφιεσμένος με στρατιωτική στολή προσέβαλε τον κληρικό, πετώντας τον από τον άμβωνα και χτυπώντας του το Ευαγγέλιο από τα χέρια. Ωστόσο, στα ΜΜΕ η σύγκρουση παρουσιάστηκε ως ιερέας να χτυπά τον στρατιωτικό. Αμέσως μετά τη σύγκρουση αυτή, χωρίς να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας, στο αυτό το Ι. Ναό συγκεντρώθηκε πλήθος, το οποίο πραγματοποίησε αυθόρμητη ψηφοφορία και πήρε μια εντελώς παράνομη απόφαση να μεταβιβάσει τον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Την ίδια μέρα, στη επίσημη σελίδα στο Facebook, που ανήκει στην επισκοπή του Χμελνίτσκι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εμφανίστηκε ένα μήνυμα ότι η δήθεν κοινότητα του Ι. Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σκέπης αποφάσισε να πηγαίνει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στη συνεδρίασή της. Αλλά αυτό είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα! Στην πραγματικότητα η εκκλησιαστική κοινότητα του Ι. Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σκέπης δεν πήρε τέτοια απόφαση! Παρ’όλα αυτά ο διοικητής της επισκοπής του Χμελνίτσκι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι αποδέχεται τον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης υπό την εξουσία του (εδώ). Σήμερα στο αυτό το Καθεδρικό Ναό ιερουργούν οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

γ) Κατεδάφιση Ι. Ναού του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκιπος Βλαδιμήρου στο Λβιβ με την ευλογία «ιερέα» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας (6 Απριλίου 2023)

«Το πιο κραυγαλέο γεγονός έγινε στο Λβιβ. Τον Μάρτιο 2023 το δημοτικό συμβούλιο του Λβιβ έδωσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας το οικόπεδο, όπου για πολλά χρόνια στέκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκιπος Βλαδιμήρου. Στις 6 του Απριλίου 2023 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ξεκίνησε η διαδικασία της κατεδάφισης αυτού του I. Nαού. Ο αντιδήμαρχος του Λβιβ για τα ζήτηματα της πολεοδομίας Λιουμπομίρ Ζούμπατζ δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με τη διαδικασία της κατεδάφισης του I. Nαού. (βλ. εδώ). 

Οι παραπάνω φωτογραφίες και το βίντεο δείχνουν ξεκάθαρα ότι πριν από την κατεδάφιση του Ι. Nαού ο ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας διάβασε μερικές προσευχές κοντά στο Ι. Ναό, μετά τις οποίες έδωσε την ευλογία του για την καταστροφή αυτού του Ναού. Επομένως αυτός ο ιερέας ενέκρινε ανοιχτά τη κατεδάφιση του I. Nαού, όπου για πολλά χρόνια ηχούσαν οι προσευχές και προσφερόταν η Αναίμακτη Λατρεία! Ίσως κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας αυτή ήταν η μόνη περίπτωση, όταν ο ιερός ναός καταστρεφόταν και όχι χτίστηκε… Η διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με κανένα τρόπο δεν αντέδρασε αυτό το θλιβερό γεγονός».

Η απονομή του Ψευδοαυτοκεφάλου στο σχισματικοαιρετικό μόρφωμα της Ουκρανίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη [με τη συνέργεια, παρότρυνση και αμέριστη αρωγή των Ηνωμένων Πολιτειών], άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, σηματοδοτώντας την απαρχή του διωγμού της μαρτυρικής Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Καθώς η ευθύνη για όσα τραγικά γεγονότα συμβαίνουν σήμερα στη θρησκευτική ζωή της Ουκρανίας βαρύνει ιδιαίτερα τον Πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος του Μπιλοχορόντκα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής του Κιέβου, Συλβέστερ, ολοκληρώνει τη συγκλονιστική ανοιχτή Επιστολή του αναγράφοντας με πόνο ψυχής:

«Επομένως η ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στη θρησκευτική ζωή της Ουκρανίας ιδιαιτέρα βαρύνει και την Υμετέραν Παναγιότητα. Δυστυχώς, η εσπευσμένη αποδοχή των μελών του Πατριαρχείου Κιέβου και της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εκκλησιαστική κοινωνία τους έδωσε ένα αίσθημα ατιμωρησίας. Και σήμερα αυτό το αίσθημα έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή θρησκευτική βία…

[…] η βία που ασκείται σήμερα κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δυστυχώς, μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένη με το όνομά της Υμετέρας Παναγιότητος στην ιστορική μνήμη».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Συγκλονιστική ανοιχτή Επιστολή του Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου προς τον Οικ. Πατριάρχη
Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο διωγμός της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας
Ο ψευδοαρχιεπίσκοπος Ουκρανίας κατακτητής της Λαύρας των Σπηλαίων – Μέγας διώκτης της Ορθοδοξίας

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Τραγικοί υμνητές του Καζαντζάκη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρών σε εκδήλωση τιμής του Κρητικού συγγραφέα Το να προβάλλουν και να τιμούν τον Καζαντζάκη λογοτέχνες, φιλόλογοι, και γραμματιζούμενοι λογής λογής, είναι ένα αναπόφευκτο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.