ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΚΕΛΙΔΗΣ

Βίοι παράλληλοι, η Ρουμανία αναγνωρίζει θρησκευτικές αργίες και η Ελλάδα προσπαθεί να τις καταργήσει

εικόνα άρθρου: Βίοι παράλληλοι, η Ρουμανία αναγνωρίζει θρησκευτικές αργίες και η Ελλάδα προσπαθεί να τις καταργήσει

17 Μαρ 2023

του Δήμου Σερκελίδη
γραμματέα του συλλόγου Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής
Σχόλιο με αφορμή την ανακήρυξη των Θεοφανείων και της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ως επίσημων αργιών του Ρουμανικού κράτους…

Προσφάτως η Κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακήρυξε  ως επίσημες ημέρες αργίας την 6η Ιανουαρίου, εορτή των Θεοφανίων, και την 7η, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Αξίζει με αφορμή αυτό το γεγονός να επισημάνουμε τα εξής: 

α. Η Ρουμανία αναγνώρισε ευθύς εξαρχής το νέο ημερολόγιο μαζί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία της Κύπρου

β. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την Σοβιετική κατοχή, η Ρουμανία πέρασε στο Ανατολικό μπλόκ και εγκαθιδρύθηκε κομμουνιστικό καθεστώς. Επί κυβερνήσεων  Γκέοργκε Γκεοργκίου και Τσαουσέσκου η Εκκλησία διώχθηκε απηνώς. Όπως σε όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα οι θρησκευτικές αργίες καταργήθηκαν.

γ. Η ανακήρυξη των θρησκευτικών εορτών ως επίσημων κρατικών αργιών έγινε 25 ολόκληρα χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τσαουσέσκου το 1990. Συγκεκριμένα με νόμο του 2016 καθιερώθηκαν ως αργίες η πρώτη και η δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η πρώτη και η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (25-26 Δεκεμβρίου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η γιορτή του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, του Πρωτοκλήτου, προστάτη της Ρουμανίας (30 Νοεμβρίου).

δ. Ενώ το κράτος της Ρουμανίας κινείται προς την κατεύθυνση σεβασμού του θρησκευτικού συναισθήματος του ρουμανικού χριστιανικού λαού,  στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε αντίθετη τροχιά. Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά, είτε προσβάλλουν ευθέως το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού είτε προσπαθούν να το αλλοιώσουν. Και μόνο η εν τοις πράγμασι κατάργηση της αργίας της Κυριακής, για να μείνουμε μόνο στον εργασιακό τομέα, αρκεί για την απόδειξη του ισχυρισμού μας.

ε. Η κατάργηση των αργιών στην Ρουμανία έγινε βίαια από το άθεο κομμουνιστικό καθεστώς. Στην Ελλάδα τα πάντα γίνονται δια της νομοθετικής οδού στο όνομα της βούλησης του κυρίαρχου Ελληνικού Λαού. 

Συμπέρασμα: Όταν χάσουμε οριστικά αυτό που έχουμε, τον καθόλου εκκλησιαστικό μας βίο, τις γιορτές μας, είτε με την κατάργησή τους είτε με την απώλεια του νοήματός τους, τότε θα κλαύσουμε πικρά και θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια, όπως στην Ρουμανία, για να ξαναβρούμε αυτό που χάσαμε. Αν ποτέ το ξαναβρούμε!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Οι Εκκλησίες της Ρουμανίας και της Γεωργίας λένε ΟΧΙ στις παρελάσεις ομοφυλοφίλων

Πριν από μια εβδομάδα η Αθήνα μετατράπηκε σε Σόδομα και Γόμορα με την παρέλαση ομοφυλοφίλων.Επίσημη αντίδραση από την Ελλαδική Εκκλησία δεν υπήρξε…Σε άλλες… γειτονιές όμως υπάρχουν πιο σθεναρές αντιδράσεις. Η...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.