Επικαιρότητα

Βίοι παράλληλοι

εικόνα άρθρου: Βίοι παράλληλοι

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

…Ο Θεός ας αναπαύσει μεταξύ των αγίων τον εκλιπόντα παπα Γιώργη και ας δίνει υγεία και μακροημέρευση στον π. Θεόδωρο και την συνοδεία του…

Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com από την κ. Λωρίτου Ελένη ένα κείμενο φόρο τιμής στον π. Γεώργιο Μεταλληνό και τον π. Θεόδωρο Ζήση.


Βίοι παράλληλοι 

Λωρίτου Ελένη

Η ιστορία έχει καταγράψει πολλές ιερές δυάδες ή τριάδες ή ένα λιγοστό όμιλο προσωπικοτήτων που περπάτησαν την ιστορία ή έγιναν δρόμος για να περπατήσει ο Θεός πάνω στην γη και να την κατευθύνει. Αναφέρω τον ιστορικό τύπο των δύο φίλων, δηλαδή τον μέγα Βασίλειο και άγιο Γρηγόριο Θεολόγο. Με διαφορετικό ταμπεραμέντο ο καθένας. Ο πιο δυναμικός και μαχητής Μέγας Βασίλειος, μίλησε σκαιότατα και επέπληξε με βαρειές κουβέντες τον πιο ήπιο και ευαίσθητο άγιο Γρηγόριο Θεολόγο. Οι ιεροί καυγάδες! 

Στις ημέρες μας τηρουμένων των αναλογιών ενσάρκωσαν τον τύπο της ιερής δυάδος οι δύο ακαδημαϊκοί μας δάσκαλοι. Ο προκείμενος νεκρός π. Γεώργιος Μεταλληνός και ο έτερος πολιός π. Θεόδωρος Ζήσης. Ισοβαρές το ζεύγος των υποζυγίων που όργωσαν τον αγρό του Θεού, που χορτάριασε και γέμισε αγκάθια και ζιζάνια ετεροδιδασκαλιών. Ο ένας αντίποδας του άλλου. Το μέγεθος του ενός αντέρεισμα στην μεγαλωσύνη του άλλου. Παράπλευρες έδρες στον πολύεδρο αδάμαντα της πατερικής θεολογίας. 

Της ίδιας περίπου ηλικίας μέ κοινή πορεία ξεπήδησαν από την μήτρα της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας. Κάποτε αυτή η μήτρα ήταν γόνιμη, αλλά σήμερα στέρεψε, γιατί δεν την γονιμοποιεί πλέον το αποπροσανατολισμένο σχολείο, η δαιμονισμένη χωρίς Χριστό παρεχόμενη παιδεία, η κοινωνική αλλοτρίωση. Άγνωστοι μεταξύ τους οι δύο προικισμένοι νέοι θέλησαν νά υπηρετήσουν μόνο την ιερή επιστήμη της θεολογίας σε μία εποχή, που όλα τά φώτα έπεφταν πάνω στην πολλά και σπουδαία υποσχόμενη ανθρώπινη επιστήμη. Του Θεού τα πράγματα είχαν ήδη αρχίσει νά εισπράττουν την χλεύη της εκκοσμίκευσης. Χωριατόπεδα και οι δύο με κοινωνική προέλευση την ελληνική επαρχία και ύπαιθρο ανέβηκαν την ακαδημαϊκή κλίμακα μεχρι το ύπατο πνευματικό αξίωμα του πανεπιστημιακού δασκάλου. Όμως δεν περιορίστηκαν στην αυτάρκεια και το απυρόβλητο των πανεπιστημιακών ορίων, αλλά βγήκαν έξω ανά τας οδούς και τας ρύμας της Εκκλησίας για να συναντήσουν τις ψυχές των ανθρώπων και να τις διακονήσουν. Νυμφευμένοι και οι δύο με σπουδαίες γυναίκες συνοδοιπόρους έγιναν έγγαμοι κληρικοί. Με την ακτινοβολία του αξιώματός των και το θεολογικό τους οπλοστάσιο με φιλοτιμία ανέλαβαν τον πνευματικό στηριγμό της Εκκλησίας σε ημέρες δύστηνες για την Εκκλησία και την Ελλάδα. Όταν οι επίσκοποι σαν τα ψάρια σπαρταρούν από τον φόβο μην χάσουν τα κεκτημένα και μην τους απαγορευτούν τα ελπιζόμενα, οι δύο θεήλατοι πατέρες αναλαμβάνουν την δυναμική τους παρέμβαση στην ζοφερή εκκλησιαστική πραγματικότητα. Ορθώνουν ευθυτενές ανάστημα και διατυπώνουν την κρυστάλλινη πατερική θεολογία μπροστά στους κούφιους και επηρμένους ανανεωτάς, τους εισηγητάς ενός θρησκευτικού συγκρητισμού και εξωνημένα όργανα της αιρέσεως του οικουμενισμού. Ούτε η φυσική τους παρουσία του ενός στην πόλη των Αθηνών και του ετέρου στην συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη τους εμπόδισε να έχουν μία πανελλήνια ακόμη και πανορθόδοξη ακτινοβολία. Ό,τι ήταν ο παπα Γιώργης για την Αθήνα, ήταν και είναι ο π. Θεόδωρος για την Θεσσαλονίκη. Πρόσωπα αναφοράς και οδηγοί στα εκκλησιαστικά πράγματα. Μεγάλη η προσφορά τους. 

Αν ήταν να τους αποτυπώσουμε σε μία ζωγραφιά νοητικά το μυαλό μας θά πήγαινε στον τύπο των αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η Εκκλησία τους ευγνωμονεί. Ο Θεός ας αναπαύσει μεταξύ των αγίων τον εκλιπόντα παπα Γιώργη και ας δίνει υγεία και μακροημέρευση στον π. Θεόδωρο και την συνοδεία του. Τους χρειαζόμαστε. Χρειαζόμασταν και τον παπα Γιώργη και μας γεμίζει με θλίψη η φυσική του απουσία. 

Ευχόμαστε το παράδειγμά τους να γίνει έμπνευση για τους νέους κληρικούς και θεολόγους. 


Σχετικά άρθρα

Ο Γέροντας Αγάθων είδε το ίδιο το Όραμα του αγ. Πέτρου Αλεξανδρείας

Κήρυγμα του μακαριστού π.Νικολάου Μανώλη. Κήρυγμα του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη στο οποίο μας ομιλεί για τον αγιασμένο Γέροντα Αγάθωνα που είδε το ίδιο Όραμα του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.