Επικαιρότητα

Ξανά ο Ολβίας στην Ελλάδα για εμπέδωση της αποδοχής του σχίσματος

εικόνα άρθρου: Ξανά ο Ολβίας στην Ελλάδα για εμπέδωση της αποδοχής του σχίσματος
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Ένας πανηγυρικός Εσπερινός στη Μητρόπολη Δημητριάδος που προσβάλλει τον Άγιο Σπυρίδωνα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η είδηση

Για ακόμα μια φορά ο ψευδεπίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος, ο πρώην κληρικός της Ι. Μ. Δημητριάδος, βρέθηκε στην Ελλάδα. Στις 12 Ιουλίου παραβρέθηκε στον εσπερινό προς τιμήν του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος και τη Ρασοφορία του πατρός Παϊσίου από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο. 

Το σχόλιο

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε πως η Εκκλησία είναι σαν την κιθάρα. Όταν οι χορδές στην κιθάρα είναι κανονικώς ρυθμισμένες, η κιθάρα βγάζει έναν ωραίο ήχο. Έτσι ακριβώς είναι και η Εκκλησία. Την αρμονία αυτή διαταράσσουν οι αιρέσεις και τα σχίσματα, διότι κατά την διαχρονική πίστη της Εκκλησίας οι αιρέσεις και τα σχίσματα δεν είναι μέρος της Εκκλησίας.

Τον δρόμο του σχίσματος ακολούθησε -δυστυχώς- και η σχισματική ομάδα της Ουκρανίας, στην οποία όπως γνωρίζουμε δόθηκε αντικανονικώς και παρανόμως αυτοκεφαλία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η σχισματική αυτή ομάδα καπηλεύεται έως και σήμερα τον τίτλο της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, τη στιγμή που πολλοί από αυτούς δεν έχουν ιεροσύνη ως αχειροτόνητοι και αυτοχειρότονητοι.

Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι τα σχίσματα που απώλεσαν την αυθεντικότητα, ζήλεψαν και μερικοί Ορθόδοξοι της Εκκλησίας της Ελλάδας αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα μυστήρια των σχισματικών δεν έχουν Χάρη, εφόσον δεν αποτελούν εκκλησία Χριστού. 

Η προαγωγή στο σχίσμα και οι σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδας

Στις 26 Μαΐου του 2019, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος (Δημητρίου), κληρικός της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού της Εκκλησίας της Ελλάδος, χειροτονήθηκε στο Κίεβο «επίσκοπος» Ολβίας από τον σχισματικό Επιφάνιο. Ο νυν Ολβίας Επιφάνιος υπήρξε επί 17 χρόνια εφημέριος του Αγίου Αντωνίου Κερατσινίου. Πέταξε έτσι τόσες δεκαετίες διακονίας στον Άγιο Αντώνιο και αδιαφόρησε για το «ὁ μή ὢν μετ᾿ ἐμοῦ κατ᾿ ἐμοῦ ἐστι, καί ὁ μή συνάγων μετ᾿ ἐμοῦ σκορπίζει».

Πάντως, ο Μέγας Αντώνιος τις τελευταίες ημέρες της ζωής προέτρεψε τους μοναχούς να ακολουθούν τους Αγίους και όχι τους αιρετικούς και σχισματικούς: «Νά μήν ἔχετε καμμία κοινωνία μέ τούς σχισματικούς οὔτε πολύ περισσότερο μέ τούς αἱρετικούς Ἀρειανούς. Γιατί γνωρίζετε πῶς καί ἐγώ τούς ἀπέφευγα λόγω τῆς χριστομάχου καί ἑτεροδόξου αἱρέσεώς τους. Φροντίστε νά εἶσθε ἑνωμένοι πρῶτα μέ τόν Κύριο καί ἔπειτα μέ τούς Ἁγίους, ὥστε μετά τόν θάνατο νά σᾶς ὑποδεχθοῦν στίς αἰώνες κατοικίες ὡς φίλους καί γνωστούς των».

Ο ψευδεπίσκοπος Ολβίας θεώρησε ότι, επειδή έχει τη στήριξη ενός αιρεσιάρχη Πατριάρχη, μπορεί να μετεωρίζεται ανάμεσα στο σχίσμα και στην Αλήθεια και να κοινωνεί με την κανονική Εκκλησία της Ελλάδας. Έτσι, όντας σχισματικός και καθαιρετέος σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, θέλησε να κρατήσει επαφές με την Εκκλησία της Ελλάδας. Φαίνεται ότι προσπέρασε ελαφρά τη καρδιά το ανάθεμα που οι Ιεροί Κανόνες προέβλεψαν για κάθε ποιμένα που δεν ορθοδοξεί στην πίστη, δεν ορθοτομεί τον λόγο της Αληθείας και αποστασιοποιείται από την εκκλησιαστική κοινωνία, καθώς αποκόπτεται από τον σωτηριώδη χώρο της Ορθοδοξίας.

Έτσι, στις 26 Οκτωβρίου 2019, ο σχισματικός Επίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, ιερούργησε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, κατόπιν αδείας του οικείου ποιμενάρχου.

Στις 31 Μαΐου του 2019, επισκέφθηκε τον Φθιώτιδος Νικόλαο. Ο Φθιώτιδος Νικόλαος του δώρησε ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο και του ευχήθηκε «μακρά, υγιή και καλλίκαρπο Αρχιερατεία και με δύναμη Θεού να διακονεί τους Έλληνες Χριστιανούς της Ουκρανίας». Δύο μήνες αργότερα, ο Φθιώτιδος Νικόλαος απεβίωσε από καρδιακή προσβολή.

Στις 15 Αυγούστου του 2019, συλλειτούργησε με κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης.

Tον Σεπτέμβριο του 2019, συλλειτούργησαν ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και ο σχισματικός Ολβίας Επιφάνιος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ενορία Θραψανού. Παρενθετικά να αναφέρουμε ότι τρία χρόνια αργότερα η περιοχή του Αρκαλοχωρίου που βρίσκεται υπό την ποιμαντική μέριμνα του κ. Ανδρέα υπέφερε από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μετά από μία άλλη βλάσφημη πρωτοβουλία να καλυφθεί το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με χώμα

Ουκρανικό Σχίσμα και Οικουμενισμός

Είναι γνωστό ότι το εκκλησιαστικό αυτό μόρφωμα της Ουκρανίας είναι ο καταλύτης της απροϋπόθετης ένωσης των Εκκλησιών, του Παπισμού και Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό επιστρατεύτηκαν και τα κατάλληλα πρόσωπα ώστε να προπαγανδιστεί και να προϋπαντηθεί με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο το εκκλησιαστικό μόρφωμα του Βαρθολομαίου μέσα στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας. 

Ο μακαριστός πνευματικός μας πατέρας, π.Νικόλαος Μανώλης, είχε αναλύσει το ψυχολογικό προφίλ του Οικουμενιστή ή αλλιώς του δίγλωσσου, του διπλωμάτη, του προδότη:

«Ο Οικουμενιστής είναι ένας φιλόδοξος χαρακτήρας ο οποίος θέλει να επιβιώσει στα ανώτερα κλιμάκια, στις ανώτερες τάξεις της ιεροσύνης. Ξέρει πολύ καλά ότι για να είσαι Επίσκοπος που θέλει να γίνει, πρέπει να είσαι Οικουμενιστής, να φιλήσεις την ποδιά και την παντόφλα του Πάπα. Οπότε προσπαθούν να έχουν φιλίες με τους καρδινάλιους. Πηγαίνουν στα σπίτια τους, τρώνε, πίνουνε, έχουν κοινωνικές σχέσεις με αυτούς. Η ζωή τους όλη είναι γύρω απ’ αυτό τον χώρο. Η φιλοδοξία, το χρήμα. Γιατί ο Πάπας δίνει πάρα πολύ χρήμα, ειδικά στους Ορθοδόξους που θέλουν να μεταστραφούν και να δεχθούν τον Πάπα».

Βασική αντιμετώπιση των σχισμάτων και των αιρέσεων, όπως και της ψευδοσυνόδου της Κρήτης με τις αποφάσεις της και της Ουκρανικής Κακοκεφαλίας, είναι η αγιοπατερική Αποτείχιση. 

Καλόν αγώνα!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο σχισματικός ψευδεπίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος στο Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου Κερατσινίου
Ο σχισματικός ψευδεπίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος στον Βόλο
Πρώτη συλλειτουργία του μητρ. Δημητριάδος με τον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Ολβίας Επιφάνιο

Σχετικά άρθρα

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.