Επικαιρότητα

Ξεκίνησε η διαδικασία ενοποίησης της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

εικόνα άρθρου: Ξεκίνησε η διαδικασία ενοποίησης της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου

Η Εκκλησία της Σερβίας φαίνεται ότι μέσα σε αυτό τον συσχετισμό των δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο βρήκε τα στοιχεία εκείνα που της επέτρεψαν να θεραπεύσει το σχίσμα που ταλάνιζε την εκκλησιαστική της υπόσταση και ιστορία


Η Ιερά Σύνοδος της ψευδομακεδονικής (Σκοπιανής) Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε την έναρξη της ενοποίησης με την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος που υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Η ανακοίνωση έλαβε χώρα στην συνεδρίαση της συνόδου στις 25 Απριλίου 2023, κατά την οποία και λήφθησαν ομόφωνα πλήθος αποφάσεων σχετικά με την κατάτμηση των υφιστάμενων μητροπόλεων, που θα ανακοινωθούν μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η διαδικασία της ενοποίησης και η πλήρης ένταξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αχρίδος στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων θα ολοκληρωθεί μετά την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 14 ή 15 Μαΐου. 

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι η γνωστή Αρχιεπισκοπή του διωκόμενου Μητροπολίτη Ιωάννη του Σερβικού Πατριαρχείου και το σχίσμα μεταξύ Σκοπιανής και Σερβικής Εκκλησίας επουλώθηκε το Μάιο του 2022. Μετά την πρώτη κοινή λειτουργία της Σκοπιανής Εκκλησίας και της Σερβικής, ο Πατριάρχης Πορφύριος χορήγησε αυτοκεφαλία στην πρώτη και τον Σεπτέμβριο του 2022 η Σκοπιανή Εκκλησία ανακοίνωσε την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις με την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας. 

Σημειωτέον ότι και οι δύο Εκκλησίες, Σκοπιανή και Οχρίδος, έχουν αρνηθεί να συλλειτουργήσουν με τους σχισματικούς Ουκρανούς του Επιφανίου, στηρίζοντας την Ρωσία. 

Η Εκκλησία της Σερβίας φαίνεται ότι μέσα σε αυτό τον συσχετισμό των δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο βρήκε τα στοιχεία εκείνα που της επέτρεψαν να θεραπεύσει το σχίσμα που ταλάνιζε την εκκλησιαστική της υπόσταση και ιστορία. Φαίνεται ότι ο πλήρης συσχηματισμός της Ελλάδας στον αμερικανο-ατλαντικό άξονα και την νεοταξική ατζέντα και ο πλήρης μονόπλευρος προσανατολισμός της Ελλάδας στους νέους της συμμάχους εις βάρος ακόμα και του εαυτού της, απελευθέρωσε την Σερβία και μπόρεσε να λύσει προβλήματα που την ταλάνιζαν πολύ καιρό. Μόνη της η Ελλάδα απεμπόλησε μακεδονικό όνομα και ιστορία, η Σερβία μόνη της θα τα περιφρουρεί; 

Ένας λόγος που η Σερβία δεν μπορούσε να επουλώσει το σχίσμα στο εσωτερικό της σε σχέση με την Σκοπιανή Εκκλησία ήταν οι αδερφικοί δεσμοί της με την Ελλάδα, Εκκλησία και Πολιτεία. Είναι ξεκάθαρο πως όλες αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν την αλλαγή των παραδοσιακών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι χώρες ξεκάθαρα καλούνται να διαλέξουν πλευρά σε αυτή την ιστορική συγκυρία μεταξύ Ρωσίας- Κίνας και Αμερικής- Ευρώπης. 

Σε αυτή την συνάφεια πρέπει ιδιαίτερα να σημειωθεί η στάση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η απόφαση να απέχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία και όχι να καταψηφίσει την ένταξη, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και πολλά ερωτηματικά για το αν άλλαξε η αμετάβλητη έως τώρα θέση της Ελλάδας και μερικών ακόμη χωρών, π.χ. Σλοβακίας, για το ζήτημα, οι οποίες, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία το 2008, ωστόσο σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία αποφάσισαν να μείνουν εκτός.   

Εν κατακλείδι, η ανεξήγητη προσκόλληση της κυβέρνησης της χώρας στον αμερικανικό άξονα και η καταστροφή των δεσμών με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους ( Βαλκάνια, Ρωσία), την στιγμή μάλιστα που η Αμερική βρίσκεται προ των πυλών της χρεοκοπίας, η Κίνα διεκδικεί να είναι η επόμενη υπερδύναμη και οι περισσότερες χώρες να αναζητούν τρόπους πώς να αποδολλαροποιήσουν την οικονομία τους, είναι τουλάχιστον αυτοκτονική. Σηματοδοτεί μάλιστα ένα και μόνο πράγμα, ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μια κυρίαρχη χώρα, αλλά ένα προτεκτοράτο της Αμερικής και της μασονίας, της Νέας Τάξης Πραγμάτων, με την Εκκλησία να ακολουθεί και αυτή τον ίδιο καταστροφικό δρόμο. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ίμβρου Κύριλλος προς Ψευδομακεδόνες Ιεράρχες: Αναγνωρίστε πρώτα την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας (Βίντεο)

«Να αναγνωριστεί η δέκατη πέμπτη «Εκκλησία» (σ.σ. Σχισματική Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας) για να προχωρήσουμε στην δέκατη έκτη (σ.σ. Ψευδομακεδονική Εκκλησία)»

Μεγάλη προδοσία από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου!

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επισκόπου Αντανίας κ. Παρθενίου, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου είναι ο μέγας βοηθός στην διαδικασία για την αναγνώριση της εκκλησίας τους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.