του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Επίσημες υπογραφές για την ιδρυτική διακήρυξη του Αριστοτέλειου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ένα Κέντρο με διεθνή χαρακτήρα και έδρα τη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των Τμημάτων Ιατρικής, Νομικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η Ιδρυτική διακήρυξη του Κέντρου, που θα φέρει την επωνυμία «Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης» («Aristotelian Centre for Human Development»), υπογράφηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, που συγκαλείται στο πλαίσιο του «Aristotle Medical Forum 2022».

Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου έδωσε την αφορμή, για να αναρωτηθούμε σχετικά με τα Τμήματα που εμπλέκονται στην ίδρυση του κέντρου: “Παρουσιάζεται ένα κέντρο το οποίο ξεφεύγει από τα τετριμμένα, την κλασσική Ιατρική, την κλασσική Νομική προσέγγιση και την κλασσική Θεολογική προσέγγιση με ό,τι κανένας θεωρεί ότι τον εκφράζει ως Θεολογία”.

Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες η Θεολογική σχολή έχει αποδείξει με τη στάση των ακαδημαϊκών της πως δεν είναι μία Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, η οποία με παρρησία καταθέτει την Αγιοπατερική διδασκαλία σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Μοιάζει να έχει ζηλέψει την πορεία των πανεπιστημιακών καθιδρυμάτων του δυτικού πολιτισμού με οδηγούς εκείνα του  Βατικανού και τον μπερδεμένο χαρακτήρα τους. 

Στη συνέχεια ο κ. Νικόλαος Μαγγιώρος, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, τόνισε: “ Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ιδέας που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν απόλυτα συμβατής με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Α.Π.Θ., το οποίο έχει ως προτεραιότητα τη διεθνοποίηση και τη σύνδεση με την κοινωνία. Την ίδια στρατηγική έχει και το τμήμα Θεολογίας, που η βασική του προτεραιότητα μεταξύ άλλων είναι η δημιουργία ενός δικτύου με την ευρύτερη έννοια του όρου, διεπιστημονικού, διϊδρυματικού, διεθνούς, βιώσιμου. Πρέπει σήμερα ως καθηγητές αλλά και ως ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιληφθούμε πως οι μοναχικοί δρόμοι αποτελούν παρελθόν. Αν ακολουθήσουμε μοναχικούς δρόμους, μπαίνουμε από μόνοι μας στο περιθώριο. Βρισκόμαστε στην εποχή των δικτύων, των συνεργασιών, της υπέρβασης εμποδίων και τειχών, γιατί ακριβώς βρισκόμαστε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, που δεν είναι μόνο μια κοινή αγορά, μια μεγάλη αγορά εργασίας, αλλά είναι, και αν θέλετε ένα forum πολιτισμών, μια αγορά πολιτισμών με την κλασσική έννοια του όρου, όπου εμείς σαν Έλληνες, πάλι με την ευρύτερη έννοια του όρου και όχι με μια εθνικιστική προσέγγιση, πρέπει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο”. 

Όπως αναφέρθηκε στην επίσημη συνέντευξη τύπου, το Κέντρο θα έχει ως σκοπό την προαγωγή της υγείας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στις χώρες του γεωγραφικού μας περίγυρου, με έμφαση στα κράτη των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της Υποσαχάριας Αφρικής, στις οποίες διαβιεί η ελληνική ομογένεια σε δύσκολες συνθήκες.

Το Κέντρο στηρίζεται στη δημιουργία συνεργασιών κυρίως με τις Ελληνικές Κοινότητες, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα τοπικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε αυτές τις χώρες και θα χορηγεί υποτροφίες σε ομογενείς και άλλους πολίτες από τις χώρες αυτές, ώστε να σπουδάσουν στο ΑΠΘ.  Θα ενισχύει νέους επιστήμονες, ιατρούς, ιερείς και δασκάλους, ώστε να μεταβούν στις χώρες αυτές και να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υλοποιώντας δράσεις, έργα και προγράμματα του Κέντρου.

Αυτές οι δράσεις της ακαδημαϊκής πολιτιστικής διπλωματίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην σεμνή τελετή των υπογραφών της ιδρυτικής διακήρυξης του κέντρου, είναι αξιέπαινες. Αφήνουν όμως μια γλυκόπικρη γεύση. Ούτε το τμήμα Ιατρικής ούτε το τμήμα Νομικής ούτε κυρίως το τμήμα Θεολογίας δημιούργησαν αυτό το κέντρο προς δόξαν Θεού. Αν δεν ψάξουμε στο βάθος και τον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στο μέλλον οι Ορθόδοξοι κληρικοί που θα στείλει το κέντρο, μπορεί και να στεναχωρηθούμε χειρότερα. Ήδη ο ανθρώπινος πόνος έχει γίνει ο δικαιολογημένος τόπος  της “συνέργειας” θρησκειών, αιρέσεων και λογής λογής δοξασιών με τη μόνη Αλήθεια,  την Ορθόδοξη Πίστη, και δικαιολογούνται οι συμπροσευχές, παραθεωρούνται οι δογματικές διαφορές, προσεγγίζεται το κοινό ποτήριο και προδίδεται η Αλήθεια της Πίστεως. 

Μη γένοιτο!   

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Θεολογική Σχολή ΑΠΘ -Τώρα άνοιγμα και στους Εβραίους
Μυρίζει νέος γενιτσαρισμός
Απάντηση της ΠΕΘ σε ανακοίνωση του Τμήματος «Θεολογίας και Ισλαμικών Σπουδών»