Πατερικά

Άγιος Νεκτάριος: Περί φιλίας

εικόνα άρθρου: Άγιος Νεκτάριος: Περί φιλίας

“Ή φιλία είναι αρετή, γιατί θεμελιώνεται στο ήθος και την καλή διαγωγή της υγιούς ψυχής γι’ αυτό και μόνο με την αρετή συνάπτεται…”


Φιλία είναι αγάπη υγιούς ψυχής προς ψυχή επίσης υγιή. Ή φιλία ως απόρροια υγιούς ψυχής είναι ιερή, αγνή, ακέραιη, πιστή, σταθερή, ειλικρινής, θαρραλέα, αληθινή, αιώνια.

Ή φιλία είναι αρετή, γιατί θεμελιώνεται στο ήθος και την καλή διαγωγή της υγιούς ψυχής γι’ αυτό και μόνο με την αρετή συνάπτεται και αυτής γίνεται εραστής και αυτήν αγκαλιάζει, μένοντας μαζί της πάντοτε. Ή φιλία σαν αρετή, έλκεται από το όμοιο και αναπαύεται με τις συγγενείς αρετές. Είναι σύνδεσμος δύο ομοίων ψυχών.

Είναι πάθος συνετής ψυχής και συνδέει τούς φίλους με σφοδρή αγάπη. Συνδέει δε με πόθο τούς ανθρώπους πού έχουν από τη φύση τους την τάση να διασπώνται. Ή φιλία έχει σταθερό και ασυμβίβαστο ήθος. Είναι ή φιλία ένα είδος ηθικής ευχαρίστησης, πού κατευχαριστεί την ψυχή. Ή φιλία υπομένει πάντα, συμπάσχουσα και συμπαραστεκόμενη.

Ό Αριστοτέλης έχει πει: «Φιλία είναι μία ψυχή πού κατοικεί σε δύο σώματα».

Ή φιλία είναι πιο δυνατή από τη συγγενική αγάπη, διότι ή μεν συγγενική αγάπη είναι έργο ανάγκης, ή φιλία όμως βασίζεται στη θέληση. Ή φιλία υπαγορεύει ευλάβεια προς τα ιερά των φίλων, αγνότητα στη συμπεριφορά, ακεραιότητα στα ήθη, πίστη στον χαρακτήρα, σταθερότητα στις αποφάσεις, ειλικρίνεια στους λόγους, θάρρος στο να ειπωθούν τα ορθά και ωφέλιμα και στο να λέγεται ή αλήθεια. Ή φιλία είναι το στήριγμα για την ευτυχία δύο αγαθών ανθρώπων, γιατί μόνο μεταξύ αγαθών ανθρώπων μπορεί να αναπτυχθεί ή αληθινή φιλία.

Ό Πλάτων λέει: «Φιλία είναι ή ομόνοια υπέρ των καλών και δικαίων ή θέληση για κοινό τρόπο ζωής, ίδιος τρόπος σκέψης και πράξης, ζωή με αρμονία και καλή διάθεση ώστε να υπάρχει ομόνοια, συνοδοιπορία τόσο στα ευχάριστα, όσο και στα δυσάρεστα».

Τρία είναι τα είδη της φιλίας αυτή πού βασίζεται στην αρετή, αυτή πού θεμελιώνεται στο συμφέρον και αυτή πού υπάρχει από συνήθεια. Άριστη όμως είναι ή χάριν της αρετής φιλία, γιατί τη στερεώνει ή αρετή της αγάπης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.