Επικαιρότητα

Ανοικτή Επιστολή προς την Ιεραρχία για το Ουκρανικό

εικόνα άρθρου: Ανοικτή Επιστολή προς την Ιεραρχία για το Ουκρανικό

Προς
τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και
τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι,

Ευλογείτε!

Ευσεβάστως υποβάλλουμε εις Υμάς Επιστολή υπογεγραμμένη από 2.223 Ορθοδόξους κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς που αφορά στο Ουκρανικό Αυτοκέφαλο.

Η συγκέντρωση τόσων ηλεκτρονικών, κυρίως, υπογραφών —ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός, αν εκτιμήσουμε ότι α) δεν υπήρξε συστηματική κινητοποίηση από κάποιο φορέα (μητρόπολη, ενορία, εκκλ. οργανώσεις), β) οι πιστοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία κατάθεσης υπογραφής μέσω e-mail, γ) το εξαιρετικά περιορισμένο του χρόνου και επιπλέον δ) το ζήτημα δεν φαίνεται να μας αφορά άμεσα ως Έλληνες Ορθοδόξουςκαθιστά σαφές το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του εκκλησιαστικού πληρώματος για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η επιστολή εκφράζει τον πόνο και την αγωνία μας, η οποία ασφαλώς διακατέχει και όλους τους Ιεράρχες μας, για την αθέτηση της εκκλησιαστικής παραδόσεως και τάξεως και συνακόλουθα για το διαφαινόμενο κλονισμό και διατάραξη της ενότητας της ανά την οικουμένη Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αυτό τονίζαμε και στην αρχική δημοσίευση (19.9.19): «Όλοι παρακολουθούμε με θλίψη και αγωνία τις σοβαρές συνέπειες  και τους κινδύνους για την πανορθόδοξη ενότητα από την παραχώρηση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου. Επειδή αισθανόμαστε ως μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια  να στεκόμαστε αδιάφοροι στα μείζονα προβλήματα που έχουν ήδη τεθεί  αλλά παράλληλα γνωρίζουμε ότι την κύρια ευθύνη για την επίλυση των σοβαρών αυτών ζητημάτων που αναφύονται στη ζωή της Εκκλησίας μας την έχουν οι επίσκοποι συνδιασκεπτόμενοι εν Συνόδω,  κρίναμε αναγκαίο να συντάξουμε τη συνημμένη ανοικτή επιστολή που θα σταλεί στη Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν όψει της συζητήσεως στην Ιεραρχία του Ουκρανικού ζητήματος».

Καταθέτοντας ενώπιον της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μαρτυρία της συνειδήσεώς μας, υιικώς ελπίζουμε και ευχόμαστε στην προσεχή Σύνοδό Της να επισκιάσει η Χάρις του Παρακλήτου, ώστε  οι αποφάσεις Της να ληφθούν όχι βάσει γεωπολιτικών, εθνοφυλετικών  ή άλλων συσχετισμών, αλλά με κύριο κριτήριο και γνώμονα την εκκλησιαστική μας Παράδοση  και τότε, πράγματι, η Ιεραρχία θα αποφανθεί: «έδοξε τω Αγίω Πνεύματι και ημίν».

Εκζητώντας τις Αρχιερατικές Σας ευχές, διατελούμε,

Μετά βαθυτάτου σεβασμού και τιμής

Σχετικά άρθρα

Ο Αρχιεπ. Θυατείρων προκαλεί την κινέζικη «τύχη» του!

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο Δείπνο της Κινέζικης Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.